Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 06 Mai 2024 - 14587
Prevenirea imbolnavirilor, in urma consumului de produse alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale.

In vederea prevenirii imbolnavirilor in randul populatiei, in urma consumului de produse alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand, in mod traditional, se consuma cantitati mai mari de carne provenita de la speciile ovina si caprina, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud a dispus aplicarea masurilor specifice in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate, pestele, ouale si alte alimente de origine animala si non-animala.

De asemenea, in scopul prevenirii rapandirii pestei porcine africane la porcii domestici, este necesara intensificarea controalelor oficiale si aplicarea unor masuri privind monitorizarea circulatiei porcinelor vii intre exploatatii si de la exploatatii catre abatoarele autorizate sanitar veterinar si a carnii de porc, a produselor obtinute din carne de porc, precum si monitorizarea circulatiei ovinelor si caprinelor, avand in vedere confirmarea scrapiei in anumite judete.

Sacrificarea mieilor si a iezilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, publicate pe site-ul ANSVSA. Abatoarele sunt supravegheate sanitar veterinar permanent. Carnea provenita din aceste unitati poate fi comercializata in toate unitatile inregistrate/autorizate sanitar veterinar din tara sau poate fi comercializata pe teritoriul UE sau tari care nu sunt membre UE.

Mieii si iezii destinati sacrificarii vor fi acceptati la taiere numai daca indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. sunt identificati cu doua mijloace de identidificare, dintre care una electronica, in exploatatia de origine;
  2. sunt insotiti de formularul/documentul de miscare eliberat de catre medicul veterinar din localitatea in care se afla exploatatia de origine;
  3. sunt insotiti de certificatul de sanatate care atesta faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infecto-contagioase;
  4. sunt insotiti de formularul care cuprinde informatii despre lantul alimentar (completat de catre proprietar);       
  5. sunt transportati spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar;
  6. sunt respectate prevederile legale privind bunastarea animalelor in timpul transportului.

La ora actuala, in judetul Bistrita-Nasaud evolueaza focare de pesta porcina africana in localitatile Nuseni, Beudiu, Vita si Coseriu.

In zonele de restrictie, consecutive confirmarii unui focar de pesta porcina africana (PPA) la porcii domestici, miscarea mieilor destinati sacrificarii se va face astfel:

-          cu respectarea prevederilor Art 10, alin. (1), litera (d) al Directivei Comisiei nr. 60/2002/EC, care precizeaza ca, in zona de protectie: "nici o alta specie de animal domestic nu poate patrunde in exploatatie, nici nu poate iesi din aceasta fara autorizarea autoritatii competente",

-          cu respectarea prevederilor Art 11, alin. (1), litera (d) al Directivei Comisiei nr. 60/2002/EC, care precizeaza ca, in zona de supraveghere: "nici o alta specie de animal domestic nu poate patrunde sau iesi din exploatatie fara autorizarea autoritatii competente in urmatoarele sapte zile de la stabilirea zonei".

In aceasta perioada, inspectorii DSVSA Bistrita-Nasaud efectueaza controale in pietele agro-alimentare, abatoare, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitati de vanzare cu amanuntul: carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica de tip pizzerii, cantine, unitati de catering, restaurante care livreaza hrana preparata consumatorilor finali in sistem de livrare la comanda, pensiuni care prepara si servesc hrana consumatorilor finali cazati in incinta acestora, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare, etc.

In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca nu sunt respectate cerintele sanitare veterinare, DSVSA Bistrita-Nasaud vor aplica sanctiuni/masuri de suspendare a activitatii pana la remedierea tuturor deficientelor, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

D.S.V.S.A. B-N recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, in care sunt respectate conditiile generale de igiena. Persoanele care manipuleaza si comercializeaza toate aceste produse trebuie sa fie sanatoase si sa poarte echipament de protectie sanitara.

Sesizarile se pot face direct la sediul D.S.V.S.A. B-N, precum si la sediile circumscriptiilor teritorile, la numarul de telefon 0263.224.974, 0733.014.054, fax 0263.206.029 sau pe adresa de e-mail: office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro, ori la call center ANSVSA, la numarul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Romulus BITA

0 comentarii7 vizualizări31 martie 2021




rss 2.0
rss 2.0