Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 10 August 2020 - 35786 vizitatori azi
Pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita( de guvernul PDL-UDMR) perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre.

Guvernul a stabilit la 0,3708 lei valoarea pretului unic de referinta al actiunii in cadrul Ofertei Publice Secundare de vanzare a pachetului de actiuni reprezentand 9,84 % din capitalul social al Societatii Comerciale OMV Petrom - S.A. Bucuresti, a anuntat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

"Nicio actiune OMV Petrom din pachetul de peste 5 miliarde de actiuni - 5.573.780.260 actiuni - nu va putea fi vanduta sub acest pret. 15% din actiuni sunt pentru persoanele fizice care vor sa cumpere, restul de 85% sunt pentru investitorii institutionali", a declarat ministrul Ariton.

Potrivit ministrului Economiei, acest pret reprezinta valoarea medie de tranzactionare a actiunilor Petrom din ultimele 52 de saptamani. "Consideram ca este un pret real si fezabil de pornire si asteptam ca, la finalul tranzactionarii, sa incasam mai mult decat aceasta valoare pe actiune. Semnalele din piata sunt bune si Romania devine o tara atractiva pentru investitori, fapt confirmat de cresterea ratingului de tara la categoria investment grade de catre Agentia Fitch", a mai afirmat ministrul Ariton.

In acest context, ministrul Economiei a amintit doua elemente foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea companiei pe viitor. In primul rand, recent, pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu EXXON. Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani. In al doliea rand, ministrul a mentionat descoperirea de zacaminte de gaze naturale in judetul Gorj, in comuna Totea. "Aceste doua elemente, precum si evolutia economica a Romaniei, ne indreptatesc sa credem ca vanzarea pe bursa a actiunilor va fi un succes", a apreciat ministrul Economiei.

Totodata, ministrul s-a aratat convins ca investitorii vor subscrie cumulat mai mult de 80% din pachetul listat la bursa. "Sunt convins ca vor depasi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% si va fi o actiune reusita aceasta vanzare a actiunilor", a spus Ariton, apreciind ca statul va incasa pe actiunile Petrom scoase la vanzare mai mult decat pretul minim stabilit de Guvern.

Potrivit regulamentului aprobat de Comisia nationala a valorilor Mobiliare, Guvernul are posibilitatea de a determina, aproba si comunica pretul de referinta cat mai tarziu pe parcursul derularii ofertei, dar cu cel putin 3 zile inainte de terminarea ofertei, pentru maximizarea pretului de oferta, pentru asigurarea unui tratament egal pentru toti investitorii si pentru securizarea informatiilor privind derularea ofertei.

Raspunzand unei intrebari, ministrul Ion Ariton a precizat ca banii obtinuti in urma vanzarii pachetului de actiuni Petrom vor finanta deficitul bugetului consolidat, astfel incat "sa scada presiunea pe buget si sa poata fi alocate sume mai mari pentru investitii".

De asemenea, ministrul Economiei a mai precizat ca urmatoarele pachete de actiuni care urmeaza sa fie tranzactionate pe bursa apartin Transelectrica si Transgaz.

Biroul de presa.

2 commentarii2751 vizualizări20 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0