Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 06 Mai 2024 - 14587
Comisia de Dialog Social in sedinta.

In sala de sedinte a Institutiei Prefectului, s-au reunit membrii Comisiei de Dialog Social, acestia avand in atentie 4 teme de interes economico-social cu referire la impactul embargoului impus Federatiei Ruse si Republicii Belarus, la masurile de sprijin acordate angajatorilor in contextul pandemiei, locuri de munca pentru refugiatii ucrainieni din judetul Bistrita-Nasaud, precum si munca nedeclarata.

 Sedinta prezidata de catre subprefectul, Ioan Zagrean, a debutat cu prezentarea modului in care mediul economic din judetul Bistrita-Nasaud a fost afectat in contextul sanctiunilor luate fata de Rusia, realizata de catre presedintele Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, Vasile Bar. Potrivit acestuia, doua companii bistritene au ?nregistrat importante pierderi financiare din cauza razbouiului, fiind vorba despre firma ROMBAT SA care are relatii contractuale cu o firma din Rusia si care anul trecut a cumparat baterii in valoare de 136.000 euro, precum ?i RAAL SA care are contracte in derulare cu firme rusesti si a estimat o pierdere de 100.000 euro/luna, respectiv 1.200.000 euro/an.

 Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud, Julia Stejerean, a prezentat activitatea de control si combatere a muncii nedeclarate inregistrata la nivelul judetului nostru, pe anul 2021. S-a efectuat un numar de 305 controale inopinate in domeniul relatiilor de munca, indeosebi in domeniile cu incidenta majora a fenomenului muncii fara forme legale in judetul nostrum, precum constructii, panificatie, comert si alimentatie publica, transporturi, fabricarea articolelor textile, exploatare forestiera care s-au soldat cu 40 de angajatori penalizati, 19 fiind amendati contraventional cu sume ce se ridica la 253.500 lei. Totodata, au fost sanctionati 7 agenti economici cu amenzi in valoare de 200.000 lei pentru munca nedeclarata, fiind depistate 10 persoane cu probleme.

 Potrivit raportului pe anul 2021 al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud, prezentat de catre directorul executiv adjunct, Angela Koos, in perioada ianuarie 2021 - 30 martie 2022, 1.364 de angajatori au beneficiat de sprijinul statului in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat in cazul somajului tehnic a 7.703 persoane. De asemenea, 127 agenti economici au primit sprijinul prevazut de lege pentru acordarea de zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant pentru un numar de 592 de lucratori, iar 359 de firme au fost subventionate pentru reducerea programului de lucru in cazul a 14.164 de angajati. In total, pentru sustinerea agentilor economici din Bistrita-Nasaud, AJOFM BN a facut plati a caror valoare se ridica la 81.770.399 de lei. Conform planului de calificare pe anul in curs se urmareste scolarizarea a 476 someri in 35 de ocupatii, acestea fiind suplimentate in functie de cererea pietei de munca. Din cele 299 de locuri de munca vacante  pentru persoanele refugiate din Ucraina, 278 au fost deja ocupate, angajatorul principal fiind LEONI. Totodata, rata somajului la nivelul judetului nostru se ridica la nivelul de 3,06%, inregistrandu-se 1506 someri.

 La capitolul Diverse s-a adus in discutie rezultatul unui control tematic desfasurat la  inceputul acestei saptamani de catre o echipa mixta formata din inspectori ai Oficiului Fitosanitar Bistrita-Nasaud si ai Directiei Agricole Bistrita-Nasaud care au prelevat probe de la mai multe produse agricole comercializate in Piata Decebal in vederea stabilirii cantitatii de reziduri de pesticide, la cererea Institutiei Prefectului. In acest scop au fost expediate Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale Mures 5 probe, fiind verificate 3 loturi de capsuni, un lot de castraveti, un lot varza, un lot marar si un lot leustean. Directorul adjunct al Directiei Agricole, Ioan Paun, a prezentat rezultatul buletinului de analiza cu nr.51 emis in data de 26.05.2022 primit de la Oficiul Fitosanitar Bistrita-Nasaud - entitate responsabila in prelevarea de probe in acest context, potrivit caruia cantitatile de pesticide identificate in loturile de fructe si legume verificate se incadreaza in limitele admise.

0 comentarii2366 vizualizări27 mai 2022




rss 2.0
rss 2.0