Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pentru 2011. Primul-ministru: Ministerul Transporturilor a finalizat negocierile cu compania Bechtel.

Guvernul a aprobat astazi prima rectificare a bugetului pe 2011, datele confirmand cresterea economica de 1,5% pentru acest an, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

"Analiza rezultatelor bugetare pe primele sase luni ne arata faptul ca executia bugetului consolidat s-a incheiat cu un deficit de 11,6 miliarde de lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita tintei de deficit in suma de 12,6 miliarde de  lei, asumata cu organismele financiare  internationale", a afirmat premierul.

Seful Executivului a aratat ca majorarea resurselor financiare s-a datorat, in principal, influentei pozitive a unora dintre veniturile la buget, respectiv: impozitul pe profit, impozitul pe salarii si pe venituri, TVA, incasarilor totale din accize, veniturilor nefiscale,  precum si actiunilor de combatere a fraudei fiscale desfasurata de  ANAF, Garda Financiara si Ministerul Finantelor Publice.

Primul-ministru a prezentat principalii ordonatori de credite ale caror bugete au fost suplimentate.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a beneficiat de o suplimentare de fonduri in suma de 300 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor de infrastructura si pentru compensarea unor datorii ale companiilor de stat din subordine. "Am decis alocarea de fonduri pentru compensarea unor datorii, astfel incat sa poata fi rezolvate problemele istorice ale acestor companii (…) si sa prevenim acumularea de noi arierate incepand cu anul 2012", a explicat primul-ministru.

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost suplimentat cu aproximativ 300 de milioane de lei pentru investitii.

In domeniul social, Guvernul a suplimentat bugetul asigurarilor sociale cu 74 milioane lei, dupa ce s-au realizat compensari intre fonduri, pentru a asigura plata pensiilor pana la sfarsitul anului. "Am suplimentat bugetul asigurarilor sociale  astfel incat sa fie asigurata sustinerea financiara la bugetul de pensii si toate pensiile sa fie platite fara nicio problema in lunile care urmeaza", a declarat primul-ministru Emil Boc.

          Seful Executivului a mentionat, de asemenea, ca au fost majorate bugetele unor ministere si institutii din domeniile apararii si sigurantei nationale la capitolul "Cheltuieli de personal" pentru a asigura plata contributiei la pensii de 5,5%, introdusa prin Legea unitara a pensiilor. "Prin noua lege a pensiilor, aceste ministere au fost integrate in sistemul public de pensii si, in consecinta, si militarii platesc contributii la pensii. Atat contributia angajatorului, cat si contributia angajatului anul acesta se suporta de la bugetul de stat. Am facut acest lucru pentru a nu fi diminuata solda pe care o primesc militarii. Contributia pe care o plateste statul este atat pentru salariat, cat si cea care revenea autoritatii de stat," a explicat primul-ministru.

Pentru domeniul sanatatii, Guvernul a decis alocarea suplimentara a sumei de 300 de milioane de lei, urmand ca alte 150 de milioane de lei, transferati in Fondul de Rezerva al Guvernului, sa fie imediat alocati Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa ce se vor realiza unele reforme in domeniu. In acest sens, primul-ministru a mentionat taxa clawback, impunerea sistemului de medicamente generice, adoptarea, de catre Parlament, a sistemului de coplata si elaborarea, pana la sfarsitul anului, a legislatiei care sa vizeze pachetul minimal de servicii medicale.

De asemenea, au fost acordate credite de angajament in valoare de 1682 de milioane de lei pentru programele si cheltuielile pe care le au Ministerul Sanatatii si CNAS.

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost majorat, de asemenea, cu 735 de milioane de lei, bani care vor fi alocati  Fondului de Garantare pentru asigurarea garantiilor, respectiv a conditiilor necesare absorbtiei a circa 626 de milioane de euro din fonduri europene. "Acesti bani reprezinta un imprumut pe care il acordam Fondului de Garantare, care la randul lui sa poata emite garantii, astfel incat autoritatile locale sa poata absorbi bani europeni in proiecte care modernizeaza infrastructura din mediul rural", a explicat primul-ministru.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a mentionat ca rectificare bugetara a fost convenita cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, iar tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 4,4% din PIB. Potrivit ministrului Finantelor, obiectivul acestei rectificari l-a constituit continuarea investitiilor si plata arieratelor. Astfel, au fost alocate 1,4 miliarde pentru stingerea obligatiilor unor companii apartinand Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerului Administratiei si Internelor.

Biroul de presa

 

 

 

Ministerul Transporturilor a finalizat negocierile cu compania Bechtel, obiectivul realizat fiind reducerea costurilor de constructie a Autostrazii Transilvania, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, costul total al Autostrazii Transilvania este estimat la 3,8 miliarde euro, fata de 9,9 miliarde euro, la cat s-ar fi ridicat investitia totala daca lucrarea ar fi fost derulata in termenii contractului incheiat in 2004, economia pe care o face astfel statul roman fiind de 6 miliarde de euro.  

Primul-ministru Emil Boc a explicat ca Bechtel va continua lucrarile pe tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, iar pentru tronsonul Gilau - Mihaiesti, odata ce se semneaza intelegerea cu Bechtel, lucrarile vor fi scoase imediat la licitatie, intrucat proiectarea este finalizata. De asemenea, va fi reluata proiectarea pentru tronsonul Targu Mures - Campia Turzii, in vederea organizarii licitatiei pentru executie, a mai adaugat primul-ministru.

La randul sau, ministru Transporturilor a afirmat ca  "Bechtel  a inteles ca si Romania este  o tara europeana in care nu poti sa faci chiar tot ceea ce iti doresti si ca, daca nu va intra in aceasta normalitate si nu se va supune standardelor de cost existente, sansele de a continua sa lucreze in Romania sunt minime".

Anca Boagiu a mai precizat ca  "putem spune ca astazi am ajuns la un rezultat favorabil statului roman, un rezultat pe care l-am obtinut  cu sprijinul acordat de ambasada Statelor Unite in Romania, sustinuti de Guvernul Romaniei, si, nu in ultimul rand, de presedintele statului roman, domnul Traian Basescu".

Potrivit ministrului Transporturilor, una din realizari in urma negocierilor cu compania americana este aceea ca, dupa finalizarea tronsonului Suplacu de Barcau - Bors de catre Bechtel, statul roman va putea sa scoata la licitatie lucrarile pentru celelalte  sase tronsoane, fara nici o pretentie din partea companiei.

"Era una din clauzele existente in contract care ne obliga ca, pe o perioada de doi ani, sa nu licitam pe nici unul dintre tronsoanele ramase", a explicat Anca Boagiu.

Referindu-se la stadiul lucrarilor, Boagiu a spus ca din totalul de 2,2 miliarde de euro, cat era prevazut initial in acest contract pentru executarea celor 413 km de autostrada, au fost cheltuiti 1,25 miliarde de euro, in conditiile in care au fost executati 54 km. In urma negocierilor, statul roman a obtinut finalizarea tronsonului de la Suplacu de Barcau - Bors la pretul de 6,9 milioane de euro pe kilometru, iar pentru celelalte tronsoane care au ramas, costul pe care Ministerul Transporturilor il estimeaza, tinand cont de relief si de complexitatea lucrarilor, este de aproximativ 7,3 milioane euro pe kilometru.

De asemenea, raspunzand unei intrebari, ministrul Anca Boagiu  a spus ca  statul roman nu trebuie sa plateasca penalitati catre compania Bechtel, ci trebuie sa achite doar platile restante, de cca. 90 de milioane de euro.

 

0 comentarii2835 vizualizări04 august 2011




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0