Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 05 Mai 2024 - 14587
Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului 23 august 2022.

Comemoram astazi una dintre cele mai importante zile din istoria europeana si nationala: Ziua Europeana de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare si Ziua nationala a Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului. Aceasta data are puternice semnificatii pentru continent, pentru ca este o forma simbolica de promovare a memoriei europene a victimelor regimurilor totalitare si autoritare dar, in acelasi timp, evidentiaza importanta respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a statului de drept. Dar aceasta zi are semnificatii importante si pentru noi, romanii.

 In istoria europeana, 23 august 1939 coincide cu semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, un aparent pact de neagresiune intre URSS si Germania nazista, dar care continea, de fapt, un protocol ce impartea teritorii vaste din Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia si Finlanda in sfere de influenta si care a produs milioane de victime inocente. Barbaria totalitarismelor s-a intins pe multe decenii, iar suferintele au fost cumplite.

 Crimele, abuzurile, furturile si distrugerile produse de aceste regimuri nu pot fi pe de-a-ntregul cuantificabile. Iar autorii, complicii si dictatorii acestora nu si-au primit cu adevarat pedeapsa.

 Ne amintim astazi cu piosenie de victimele stalinismului, nazismului, fascismului si comunismului, zeci de milioane de oameni din Romania si din intreaga lume privati de libertate, torturati sau chiar ucisi pentru curajul de a se opune regimurilor abuzive si dictatoriale, de a apara drepturile semenilor si principiile democratice.

 Traumele si crimele regimului comunist au umbrit istoria Romaniei, au lasat rani adanci in societate si au distrus destine. Frica, dezbinarea si manipularea induse in randul oamenilor, suferinta, foametea, tortura si moartea, incalcarea flagranta a drepturilor omului pentru generatii de romani sunt marturii dureroase si pledoarie a istoriei pentru condamnarea ferma a crimelor si abuzurilor regimului comunist.

 Istoria trebuie cunoscuta si onorata prin ceea ce invatam si transmitem generatiilor viitoare. O intelegere comuna a trecutului este baza a construirii viitorului nostru comun.

 Este important sa ne aducem aminte in aceasta zi si de 23 august 1944, un eveniment istoric de o importanta semnificativa in istoria noastra, care a scurtat razboiul cu 6 luni, salvand probabil sute de mii de vieti omenesti. Ii datoram recunostinta Regelui Mihai pentru aceasta, un act temerar si salvator deopotriva, realizat din fruntea unei coalitii de lideri si partide istorice, moment ce a pus capat razboiului impotriva Natiunilor Unite si aliantei cu Germania nazista. Actul de la 23 august 1944 a schimbat soarta razboiului pentru Romania, orientarea geopolitica a tarii, a dus la repunerea partiala in drepturi a Constitutiei, la instaurarea unui guvern de uniune nationala, la eliberarea deportatilor si detinutilor, victime ale regimului de dictatura militara, precum si la incheierea unui armistitiu cu Natiunile Unite.

 Trebuie sa recunoastem astazi ca falsificarea semnificatiilor actului de la 23 august 1944 de catre regimul comunist si transformarea intr-un "act fondator" pentru Partidul Comunist, prin regimurile Dej si Ceausescu, a fost o operatiune grosolana de manipulare a adevarului istoric si o colosala minciuna.

 Confiscata de un regim cladit pe minciuna si teroare, ziua nationala, vreme de aproape jumatate de secol, ne-a fost prezentata printr-un mare neadevar. De aceea, recuperarea semnificatiilor si omagierea adevaratilor autori ai actului de la 23 august 1944, trebuie sa fie in continuare parte a unei politici a memoriei purtata cu responsabilitate si temeinicie de catre istorici si cercetatori si transpusa in discursul public si mai ales in educatie.

 In acelasi timp, consider o datorie morala si o responsabilitate sa facem cunoscut generatiilor tinere sacrificiul celor care au platit cu ani grei de inchisoare sau chiar cu viata pentru crezul lor, dar si curajul de a tine aprinsa flacara vie a libertatii, in pofida chinurilor cumplite prin care au trecut. Fara sacrificiul lor, fara curajul de a invinge regimul autoritar comunism, fara iubirea lor neconditionata fata de tara si de popor, Romania nu ar fi devenit ceea ce este astazi - un stat european ferm atasat valorilor democratice, tara membra NATO capabila sa ofere securitate cetatenilor sai.

De aceea, Romania are nevoie, la trei decenii de la prabusirea ultimului regim totalitar, de mult mai multe locuri ale memoriei, care sa promoveze victimele, sa omagieze rezistenta si disidenta, sa condamne criminalii si sa dea sens unei naratiuni in care libertatea, adevarul, democratia, egalitatea, sunt valori castigate prin sacrificiu pentru care merita sa luptam in fiecare zi.

 In acest context, incurajez institutiile, liderii, oamenii politici si cei aflati in pozitii de decizie relevante sa sustina, sa promoveze si sa genereze initiativele civice si politice pentru ca, la nivel central sau local, sa avem in urmatorii ani mai multe muzee, memoriale, locuri publice, piete, strazi sau parcuri, ceremonii si evenimente publice care sa aminteasca de victimele regimurilor totalitare pe care Europa si Romania le-au avut. Nu cred ca este un mod mai folositor si mai puternic decat acesta, de a avea cat mai multe astfel de marturii pe care generatiile tinere sa le aiba ca dovezi incontestabile ale maleficelor ideologii care au devastat continentul in secolul XX.

 Razboiul din apropierea granitelor ne dovedeste, inca o data, ca valorile democratice, drepturile omului, libertatea, pacea sunt bunuri nepretuite asupra carora este nevoie sa veghem zi de zi si sa le aparam de actiuni si discursuri radicale, populiste sau revizioniste, bazate pe ura, violenta si divizare.

 Consolidarea culturii istorice, educatia tinerilor in sensul respectarii si promovarii valorilor europene constituie pasi importanti in directia combaterii dezvoltarii fenomenelor extremiste si de intoleranta.

 In acest context, introducerea in programa liceala de studii a istoriei comunismului ca disciplina obligatorie va oferi tinerilor posibilitatea de a cunoaste temeinic trecutul recent al Romaniei, cu toate implicatiile sale, dar si avantajele functionarii democratice pentru societate, antidotul intelectual in masura sa combata tendintele populiste.

 Drumul Romaniei alaturi de statele occidentale libere si democratice este  ferm asumat si ramane ireversibil. Vointa exprimata limpede de romani este pentru un viitor democratic, fundament stabil pentru dezvoltarea societatii noastre si o viata mai buna pentru cetateni.

 Sa ne rugam pentru memoria victimelor regimurilor totalitare si sa onoram pentru totdeauna sacrificiul si suferinta lor!

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

0 comentarii2436 vizualizări25 august 2022




rss 2.0
rss 2.0