Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 05 Mai 2024 - 14587
Hartile de Hazard si de Risc la Inundatii avizate astazi in cadrul sedintei Comitetului de Bazin Somes-Tisa.

Sedinta Comitetului de Bazin a avut loc astazi, 29 septembrie, la sediul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, precum si pe o platforma online de videoconferinta. La sedinta au participat reprezentanti ai autoritatilor nationale, locale si judetene, ai operatorilor de apa, ai institutiilor publice, ai agentilor economici si ai ONG-ului pentru protectia mediului, din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa (judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu Mare si Salaj).

Membrii Comitetului de Bazin Somes-Tisa au avizat favorabil Hartile de Hazard si Risc la Inundatii reactualizate din spatiul hidrografic Somes-Tisa, corespunzatoare celui de al II-lea ciclu de implementare al Directivei Inundatii 2007/60/CE. In cadrul sedintei a fost prezentat intregul proces de realizare, dar si modalitatea de accesare si de consultare a hartilor reactualizate, astfel incat autoritatile publice si cetatenii interesati sa le poata vizualiza si utiliza intr-un mod cat mai eficient. Dupa avizarea acestora de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si raportarea la Comisia Europeana, Hartile de Hazard si Risc la Inundatii vor fi transmise autoritatilor judetene cu atributii in domeniul planificarii si amenajarii teritoriului cat si celor din domeniul gestionarii situatiilor de urgenta in cazul producerii inundatiilor.

Hartile de Hazard si Risc la Inundatii (HHRI) sunt  un instrument esential care ofera suport in luarea deciziilor privind managementul riscului la inundatii. Acestea au fost realizate pentru zonele desemnate ca avand un risc potential semnificativ la inundatii (APSFR). Din evaluarea preliminara, in bazinul hidrografic Somes-Tisa au rezultat 48 de zone cu risc potential semnificativ clasificate astfel:

  • 39 de zone cu risc de inundatii tip fluviale - inundatiile pot aparea atunci cand cresterea nivelurilor cursurilor de apa provoaca revarsarea apei;
  • 7 zone cu risc de inundatii cu caracter tip viitura rapida (flashfloods) - provocate de ploile torentiale si furtuni;
  • 2 zone cu risc de inundatii de tip pluviale urbane - ploile abundente pot crea astfel de inundatii unde solul a fost acoperit de constructii si beton.

Hartile vor fi redate pe o platforma de sistem de informatii geografice (GIS) si vor avea o interfata usor de utilizat pentru a permite tuturor partilor interesate, inclusiv cetatenilor, sa se localizeze pe harti si sa inteleaga daca sunt situate intr-una din zonele cu risc potential semnificativ la inundatii si daca da, care poate fi extinderea si adancimea apei in acea zona. De asemenea, utilizatorii vor putea identifica pentru un APSFR specific care ar putea fi pagubele aduse cladirilor, mediului, patrimoniului cultural, activitatii economice si populatiei.

Ne aflam in faza de finalizare a elaborarii fiselor descriptive APSFR in varianta draft din cadrul proiectului RO-FLOODS.  In acest sens, va invitam sa examinati fisele descriptive disponibile pe site-ul Inundatii.ro pentru informarea si consultarea publicului la sectiunea Resurse - Directiva Inundatii Ciclu 2 - Plan de Management al Riscului la Inundatii - Strategii APSFR - ABA Somes-Tisa (https://inundatii.ro/resurse/aba-somes-tisa-fise-descriptive/) si brosurile RO FLOODS  disponibile la sectiunea Resurse - Directiva Inundatii Ciclu 2 - Alte documente - Brosuri RO FLOODS (https://inundatii.ro/resurse/) si sa ne transmiteti feedback-ul dumneavoastra pana la 13 octombrie 2022 la adresa de email: adrian.bexa@dast.rowater.ro.

Proiectul "Intarirea capacitatii autoritatii publice centrale in domeniul apelor in scopul implementarii etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundatii - RO-FLOODS " este derulat de Ministerul Mediului - Romania impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane" si cu sprijinul Bancii Mondiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2576 vizualizări29 septembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0