Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 20 Mai 2024 - 14587
Avem traditii. Sa le onoram cum se cuvine!

Traditiile poporului roman au acea parte de magie care te duce cu gandul la divinitate. Poate Petre Tutea avea dreptate cand spunea ca "Dumnezeu este roman". Astazi este si Ziua Sanzienelor si Ziua Internationala a Iei.

De Sanziene, se spune ca minunile devin posibile. Legenda spune ca Sanzienele, fete frumoase care traiesc prin paduri si campii, dau puteri deosebite florilor si buruienilor, transformandu-le in plante de leac. Aceste zane vesele ale belsugului si ale cantecului, cand sunt sarbatorite cu bucurie si respect, fac holdele sa rodeasca, tamaduiesc bolnavii si aduc fericire in vietile noastre.

Magia acestei sarbatori este data de faptul ca tot astazi este si Ziua Internationala a Iei, iar romanii vad Sanzienele imbracate cu ie.

IA, delicata piesa a portului traditional, a inspirat artisti celebri, iar pictorul francez Henri Matisse a imortalizat-o in lucrarea "La blouse roumaine". Matisse avea o colectie de ii, daruite de prietenul sau, pictorul roman Theodor Pallady.

Ia romaneasca a devenit un obiect vestimentar universal si sa nu uitam ca Reginele si principesele Romaniei au purtat ia romaneasca, cu demnitate si mandrie, vestmantul fiind adesea prezent in garderoba regala.

Ia nu este doar un articol vestimentar. Este parte din sufletul neamului romanesc. S-o purtam cu mandrie!

0 comentarii2331 vizualizări25 iunie 2023




rss 2.0
rss 2.0