Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 18 Mai 2024 - 14587
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a fost aprobat de Parlamentul European.

Raportul realizat de eurodeputatul Victor Negrescu, ce are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a fost aprobat, cu o larga majoritate, in Comisia pentru Afaceri Constitutionale din Parlamentul European. Raportul prevede conditionarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale si include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazeaza pe tratatele europene.

 In cadrul raportului, se subliniaza faptul ca blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe ratiuni pur politice este regretabila si cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstitutional pentru o mai buna legiferare in vederea restabilirii echilibrului institutional si cooperarii sincere in cazul procedurilor legislative speciale, acordand o atentie sporita justificarilor legale ale veto-ului din Consiliu si posibilitatii invalidarii acestuia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

 "Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei si Olandei in perspectiva Consiliului de Justitie si Afaceri Interne de la inceputul lunii decembrie.

 Solicitand justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportate la tratatele si valorile europene, dar si la drepturile cetatenesti, legislativul european arata ca nu mai tolereaza blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu.

 Totodata, mecanismul de raspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justitie a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putand sa conduca inclusiv la anularea votului, masura aplicabila si in cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea tarii noastre la zona de libera circulatie.

 Rezultatul obtinut in Comisia pentru Afaceri Constitutionale arata sprijinul de care beneficiaza Romania in procesul de aderarea la spatiul Schengen si transmite un mesaj puternic catre liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru tara noastra" a explicat chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu.

 

Paragrafele cheie din raportul aprobat : 

Art 21: [...] Solicita Consiliului sa prezinte o explicatie din punct de vedere juridic pentru nerespectarea recomandarii Comisiei si a Parlamentului si solicita aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

 

Art 24b: Considera ca, atunci cand principiul cooperarii loiale nu este respectat, Curtea de Justitie a Uniunii Europene trebuie sa fie sesizata si trebuie aplicata o solutie imediata, inclusiv, acolo unde este cazul, anuland votul.

 

Art 25: Solicita Comisiei sa lanseze imediat o propunere de revizuire a Acordului interinstitutional pentru o mai buna legiferare, cu scopul de a defini procedurile legislative speciale; subliniaza ca, acordul interinstitutional revizuit trebuie sa acorde o atentie speciala procedurilor in care Parlamentul se bucura de dreptul de initiativa, justificarilor legale ale veto-ului din Consiliu si sa promoveze respectarea deplina a drepturilor de participare (a institutiilor) si principiilor echilibrului institutional si cooperarii loiale [...];

 

Art 26: Subliniaza necesitatea de a defini cerinte precise privind termenul pentru adoptarea sau refuzul unui act de catre Consiliu, inclusiv termene, pentru a asigura respectarea principiului cooperarii loiale si pentru a evita blocajele institutionale; regreta ca, Consiliul a amanat cu 12 ani o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in ciuda recomandarilor pozitive ale Comisiei privind indeplinirea criteriilor;

 

Art 27: Insista asupra apelului sau repetat de a publica pozitiile statelor membre in momentul adoptarii unui act de catre Consiliu; insista, de asemenea, ca, Consiliul sa inregistreze in mod sistematic identitatea statelor membre atunci cand isi exprima pozitiile in cadrul Consiliului; solicita ca justificarile (voturilor) sa se raporteze la dispozitiile tratatului, la drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor UE si ale statelor membre si la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene in toate cazurile in care statele membre aplica dreptul de veto asupra unei anumite decizii; solicita si subliniaza ca, atunci cand un vot nu este justificat din punct de vedere juridic sau incalca dispozitiile tratatului, Curtea de Justitie a Uniunii Europene trebuie sa fie sesizata si trebuie aplicata o solutie imediata, inclusiv anularea votului […];

 

Art 29: Reitereaza solicitarea ca tratatele sa fie modificate de urgenta pentru a extinde aplicarea procedurii legislative ordinare [...] la chestiuni legate de spatiul Schengen sau de MFF; constata, totodata, ca unanimitatea si ratificarile nationale ar trebui in general depasite.

 

Comisia pentru Afaceri Constitutionale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputati prezenti. Voturile impotriva au venit din partea unui eurodeputat PPE si a unui eurodeputat anti-european.

 

 

0 comentarii2681 vizualizări28 noiembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0