Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 28 Martie 2024 - 14587
Bistrita-Nasaud "pionier" in implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor. Prima celula a depozitul ecologic a fost finalizata.

Bistrita-Nasaud este un judet pilot in implementarea unui sistem integrat de management al deseurilor. Chiar daca in acest demers Consiliul Judetean a plecat la drum alaturi de alte autoritati judetene din tara, deocamdata la Bistrita se vad si primele rezultate, spun la unison reprezentantii forului judetean, constructorul si consultantul.
Prima celula a depozitului ecologic, statia de sortare si statia de compostare (care va fi utilata in perioada urmatoare) - altfel spus Centrul de Management Integrat al Deseurilor de la Tarpiu- au fost ieri prezentate presei si autoritatilor locale, ca etapa premergatoare receptiei acestui obiectiv de investitii.
Lucrarile, care au debutat in martie 2010, au fost executate de Iridex Group Constructii SRL Voluntari, consultanta fiind asigurata de Eptisa Romania. Valoarea acestui contract este de aproximativ 49 milioane lei, fara TVA. In ciuda problemelor aparute si a lucrarilor suplimentare, obiectivul a fost finalizat la timp, ba s-au facut si economii, dau asigurari autoritatile judetene.

Presedintele CJ, Liviu Rusu: Depozitul va fi functional in scurt timp.
2 Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu, sustine ca, operarea provizorie a depozitului ecologic de la Tarpiu va fi asigurata de firma care a executat lucrarile.
"Eu cred ca in zece zile, dupa ce vin niste raspunsuri de la ANRMAP (n.n. - Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), unitatea va incepe sa functioneze, in urmatorul format. Nu vor trece deseurile menajere prin statiile de transfer, vor fi dirijate direct spre aceasta unitate. Momentat, nu se va face nici licitatia pentru colectarea din judet, vor opera firmele existente. La managementul unitatii, va lucra constructorul, pana cand se va face licitatia obiectului activitatii acestei utilitati", a declarat Liviu Rusu, la fata locului.
Presedintele CJ BN a tinut sa precizeze ca procedura de achizitii publice in vederea delegarii prin concesionare a gestiunii acestui Centru de Managemet Integrat de la Tarpiu nu putea fi realizata pana la finalizarea obiectivului. In luna decembrie, va fi lansata licitatia, dar operatorul de la Tarpiu va fi stabilit, cel mai devreme, la finele lunii martie-inceputul lunii aprilie.
3"Depozitele neconforme au fost inchise, a crea alte depozite temporare nu ne permit nici autoritatile de mediu, nici proiectul in sine. Asa ca vom fi obligati sa facem activitatea de transport la aceasta utilitate", a explicat Rusu, adaugand ca, in mod normal, firmele de salubritate care colecteaza in prezent deseurile din judet nu ar trebui sa majoreze tariful pentru aceste servicii prestate populatiei.
In context, presedintele Consiliului Judetean a mentionat ca dincolo de barierele institutionale sau politice care au fost pus ein acest proiect, va trebui depasita si bariera psihologica a locuitorilor judetului. "Este vorba si despre plata acestor deseuri, ori stim bine ca cetateanul a avut si are intotdeauna probleme atunci cand trebuie sa-si plateasca curentul, apa s,i de ce nu, si deseurile. Asta este o alta problema pe care o vom aborda impreuna cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara si toate unitatile administrativ-teritoriale din judet", a precizat Liviu Rusu.
4Altfel, mai sunt multe de facut in acest proiect, recunosc cei din Consiliul Judetean. "Am ajuns intr-un punct in care putem spune ca ne laudam cu rezultatele noastre. Eu vreau doar sa va spun ca nu a fost usor. (…) Nu este timp de odihna, continuam. Mai avem de incheiat inca doua contracte mari. Mai avem de selectat operatorul, mai avem de licitat ceea ce inseamna platformele ingropate si semiingropate, mai avem de achizitionat echipamentele de aici, mai este de lucru", a tinut sa precizeze Simona Bodnariu, directorul Directiei Programe, Integrarea Europeana, Lucrari Publice din cadrul CJ BN. Aceasta a tinut sa-si felicite colegii din institutiei, cooptati in Unitatea de Implementare a Proiectului - Dorel Rusu, Luminita Borsa, Voichita Tudoran - dar si pe coordonatorul echipei, Vasile Moldovan.

Ing. Vasile Moldovan si aspectele tehnice
5Odata intrate pe poarta, masinile care transporta gunoiul vor fi cantarite. Deseurile mixte, compactate, ajung in depozitul ecologic; deseurile colectate selectiv - hartie/carton, sticla si PET-uri - vor fi preluate de statia de sortare, cu o capacitate de 13.000 tone/an; nu in ultimul rand, "deseurile verzi" vor merge spre statia de compostare, unde vor fi transformate in gunoi, careva fi ulterior valorificat ca ingrasamant in agricultura.
"Tot judetul Bistrita-Nasaud va depozita in aceasta prima celula, o celula pe o suprafata de circa 4 hectare, avand o capacitate de 42.000 tone/an, cu o durata de viata de circa 5,6 ani. In acest amplasament vor fi construite alte 4 celule, toate prin grija operatorului", a precizat seful Unitatii de Implementare a Proiectului. De altfel, si orasele vecine au solicitat Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud sa le "gazduiasca" gunoiul, bineinteles contracost, dar o astfel de decizie nu va putea fi luata decat de cele 62 de primarii si Consiliul Judetean, constituiti in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara.
La Tarpiu, ar urma sa lucreze circa 50 persoane, insa, per total proiect, numarul locurilor de munca nou create ar putea ajunge la 200.

 

-----------------------------
Proiectul "Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud" se deruleaza in perioada 2009 - 2011 si presupune realizarea unor investitii de importanta majora pentru protectia mediului si gestionarea deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud:

• construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor in comuna Dumitra, sat Tarpiu, a unei statii de transfer la Bistrita precum si a 4 puncte de transfer in localitatile Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai si Galatii Bistritei;

• construirea in municipiul Bistrita a doua Centre de Colectare a deseurilor voluminoase si deseuri din echipamente electrice, electronice si electrocasnice si cate un centru de colectare in fiecare oras al judetului;

• achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor si vehicule pentru transportul acestora;

• inchiderea si ecologizarea a 4 depozite urbane si 100 depozite rurale existente neconforme.

Conform Programului Operational Sectorial de Mediu, valoarea eligibila a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentand finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentand contributia Beneficiarului prin bugetele Autoritatilor Locale.

Programului Operational Sectorial de Mediu, valoarea eligibila a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentand finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentand contributia Beneficiarului prin bugetele Autoritatilor Locale.

 

Gabriela Ciornei

http://www.rasunetul.ro/

2 commentarii2856 vizualizări18 noiembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0