Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 07 Martie 2021 - 16552 vizitatori azi
In 2011, Colibita - cea mai frumoasa zona din B-N.(25 de poze)

Bistrita-Nasaud este un judet frumos, per ansamblu, si asta spun toti cei care ajung pe aceste meleaguri (n.r. - si eu ca bucovineanca). Dar in acest sfarsit de an, fara sa gresim, pitorescul  este la el casa la Colibita. De altfel, asa au gandit si autoritatile judetene, in speta Consiliul Judetean, decis sa promoveze aceasta zona prin investitii in infrastructura. Pentru inceput, drumul de legatura. Apoi, sisteme de alimentare cu apa, canalizare, electrificari, partie de schi etc., pentru ca altfel Colibita nu va avea nicio sansa in turism. Nu ajunge doar sa primesti statutul de statiune, de interes local, national sau international (peste cateva decenii), trebuie sa-i convingi pe turisti sa-si petreaca timpul si sa-si cheltuie banii la "tine", in Bistrita-Nasaud.

Aproape 8 milioane lei, pentru drumul Bistrita Bargaului -Colibita
Lucrarile de modernizare a DJ 173 A, Bistrita Bargaului -Colibita, pe un tronson de  circa 5,5 kilometri au insumat, pana in prezent, 5,5 milioane lei, alte 2,5 milioane lei fiind cheltuite pentru edificarea podului de la Soimu. "Pe acest drum sunt doua covoare asfaltice, a fost necesara pregatirea platformei drumului, parapete, ziduri de sprijin. Daca vi se pare scump un kilometru de drum, 1 milion lei/km, trebuie sa stiti ca drumurile de munte sunt mai greu de realizat, sunt drumuri in panta, la care trebuie lucrat la zidul de sprijin, la consolidari. Drumul va continua catre Mita, pe o portiune de trei kilometri, iar pe urma ne vom intoarce si vor incepe lucrarile de la Bistrita Bargaului in sus, in zona cu stanci", a explicat la fata locului presedintele Liviu Rusu, adaugand ca, in 2012, vor fi alocate fonduri pentru modernizarea a cel putin trei-patru kilometri de drum.
Nici Drumul Blajului, care face legatura intre Colibita si Muresenii Bargaului, nu a fost uitat. Proiectul tehnic exista, iar lucrarile ar putea debuta din 2012, fie prin Planul National de Dezvoltare a Infrastructurii, fie prin programul finantat din bugetul judetean.
Liviu Rusu a anuntat ca autoritatile judetene intentioneaza sa pregateasca documentatia tehnica pentru alimentarea cu apa si sistemul de canalizare a zonei.

 Partie de schi in Poiana Dalbidanului
De asemenea, Consiliul Judetean si autoritatile locale din Bistrita Bargaului si Prundu Bargaului vor promova un proiect fie cu finantare europeana, fie intr-un parteneriat public-privat pentru amenajarea unei partii de schi in zona Dalbidanului. "Sigur, acest proiect va fi supus dezbaterii publice, in vederea tragerii altor parteneri in acest proiect. Este foarte necesar a se face in judetul nostru o partie omologata la nivel national, pentru ca avem foarte multe zone, foarte multi schiori, si trebuie pus in valoare un astfel de potential. Ca sa fie statiune, ca sa fie atractivitate…Vara, sigur ramane acest lac minunat, dar iarna trebuie sa avem neaparat o partie de schi", a motivat acest proiect presedintele Consiliului Judetean. Un astfel de proiect ar putea fi realizat, potrivit sursei citate, in minimum trei ani si maximum cinci ani.

"Drumul de contur" al lacului Colibita, modernizat din fonduri europene
Drumul forestier de la Colibita va fi modernizat prin fonduri europene, Primaria Josenii Bargaului - cea care detine acest drum - urmand sa implementeze un proiect pe Masura 125. Peste 3 kilometri de drum vor fi astfel modernizati si securizati "pe partea cealalta a lacului". In acea zona va fi extinsa si reteaua electrica, de aceasta data printr-un proiect al Primariei Bistrita Bargaului.
"Este pentru prima data cand se pune ceva in valoare in aceasta frumoasa zona turistica, putem spune una dintre perlele judetului. Din 1986, de cand a avut a fost stramutat satul Colibita, vreau sa spun ca nu s-a facut absolut nimic. Este prima data cand avem aportul si votul Consiliului Judetean, al consilierilor judeteni, carora le multumesc, pentru ca si-au dat acest vor financiar pentru dezvoltarea zonei Colibita", a tinut sa mentioneze primarul Vasile Laba de la Bistrita Bargaului.

 

 

| Gabriela Ciornei

 

 

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii3444 vizualizări23 decembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0