Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 05 Martie 2021 - 12788 vizitatori azi
Control privind securitatea imbracamintei pentru copii.

In perioada 9.01.2012-21.01.2012, s-a desfasurat actiunea tematica de control privind securitatea imbracamintei pentru copii (cerinte pentru cordoane si cordoane glisante utilizate la imbracamintea copiilor, inclusiv costume tematice pentru deghizare (carnaval) si echipamente pentru schi, pentru varste de pana la 14 ani).

In cursul actiunii tematice de control au fost verificati 22 operatori economici care comercializeaza imbracaminte pentru copii, fiind identificate abateri la toti operatorii economici controlati. Au fost verificate produse in valoare totala  de 48.900 lei, din care valoarea produselor cu abateri este de 29.598 lei,

            Au fost prelevate 2 produse pentru verificarea aspectelor privind securitatea, conform SR EN 14682 : 2008, si anume :  Trening copii si Geaca copii - pentru copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani, tara de origine China, produs prelevat din doua  dintre  magazinele de profil ale unor operatori economic din Bistrita.

Din raportele de incercari emise de catre laboratorul acreditat  Larex Bucuresti rezulta ca produsele sunt neconforme , deoarece nu sunt intrunite conditiile standardului SR EN 14682 .

            Pentru cele 2 produse mentionate mai sus, s-a dispus masura opririi definitive de la comercializare ale acestora si retragerea lor din reteaua comerciala si in acelasi timp, in perioada imediat urmatoare  CJPC Bistrita-Nasaud va intocmi si transmite notificari in cadrul sistemului RAPEX.

Alte abateri identificate in timpul controlului au fost:

 inscrierea incorecta a  compozitiei fibroase pe produse, astfel la cele doua produse prelevate  pe eticheta umidotermica pe un produs era inscris  85% bumbac si 15% poliester, iar determinarile de laborator indica 7,6% bumbac si 92,4% poliester ; iar pentru al doilea produs, pe eticheta umidotermica este inscris 65% bumbac si 35% poliester, iar valorile reale rezultate in urma determinarilor de laborator sunt 0% bumbac si 100% poliester.

 inscrierea  mai multor  procente pentru aceeasi componenta (ex. : pentru bumbac sunt inscrise 3 valori procentuale-60%, 40%, 35% fara sa fie marcata distinct care din aceste valori fac parte din compozitaia reala a produsului respectiv, pentru poliester sunt 2 valori procentuale-55% si 100%, etc.).

 neinscrierea pe  etichetele producatorilor straini si a etichetelor in limba romana care sa contina denumirea produsului, denumirea si/sau marca producatorului, adresa postala a sediului social al importatorului, principalele caracteristici tehnice, in vederea informarii complete a consumatorilor, informatie necesara  avand in vedere ca importatorii reprezinta operatorii economici responsabili de intrarea pe piata a produselor ;

 Pentru majoritatea imbracamintei pentru copii provenita din spatiul comunitar controlata  , chiar daca produsele sunt insotite de informatiile ce trebuie cunoscute de consumatori, acestea nu sunt traduse in limba romana.

  Pentru indicarea modului de intretinere a produselor textile, inclusiv a imbracamintei pentru copii se utilizeaza simbolurile grafice prevazute de SR EN ISO 3758 : 2005 care au in vedere urmatoarele tratamente: spalare, clorurare, calcare, curatare chimica si uscare in masini de uscat cu tambur rotativ, dupa spalare, cu mentiunea ca , pentru fiecare articol textil, informatiile de intretinere furnizate de simboluri trebuie sa cuprinda toate tratamentele in urmatoarea ordine: spalare, clorurare, calcare, curatare chimica si uscare in masina de uscat cu tambur rotativ, indiferent daca se aplica sau nu.

 Neconformitatile cele mai frecvente, identificate in cursul actiunii tematice de control in ceea ce priveste indicarea modului de intretinere, sunt urmatoarele :

 indicarea celor 5 simboluri de intretinere fara sa fie respectata ordinea prevazuta in standardul SR EN 3758 : 2005 ;

  • utilizarea pentru indicarea modului de intrtetinere a 6 sau chiar 7 simboluri, din care 1 sau 2 simboluri nu sunt standardizate fiind reprezentate prin desene care nu se regasesc in standardul SR EN ISO 3758 : 2005 ;
  • lipsa simbolurilor de intretinere ;
  • indicarea simbolurilor de intretinere pe etichete de carton in loc de etichete umidotermice care trebuie sa reziste atata timp cat rezista si materialul de baza al produsului

 Pentru abaterile constatate in cursul actiunii tematice de control, au fost aplicate 13 amenzi contraventionale in valoare de 16.000 lei si 9 sanctiuni cu avertisment,

 

                                       COMISAR SEF

                                                   Ec. Dina Suciu

0 comentarii3129 vizualizări26 ianuarie 2012
rss 2.0
rss 2.0