Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 25 Februarie 2021 - 33534 vizitatori azi
77 de mame minore in ultimii trei ani doar in BN.

De la inceputului anului 2012, compartimentul Inspectie sociala din cadrul AJPIS Bistrita-Nasaud a desfasurat 2 campanii de inspectie, pe urmatoarele teme:

v       Verificarea modului de implicare si colaborare a institutiilor abilitate in solutionarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor si a calitatii serviciilor oferite acestora;

v       Verificarea integrarii/reintegrarii copilului in familia naturala;

Campaniile au avut ca scop principal identificarea eventualelor disfunctii in modul de acordare a serviciilor de catre DGASPC, precum si cele care tin de actualul sistem de asistenta sociala si protectie a copilului, avand in vedere ca in urma aparitiei Legii nr. 292/2011 privind sistemul de asistenta sociala, legislatia specifica in domeniu, trebuie corelata cu politici sociale eficiente si eficace.

In ceea ce priveste prima campanie, au fost verificate cazurile de mame sau gravide minore instrumentate in anul 2011, masurile dispuse nefiind de ordin functional sau metodologic ci in principal, administrativ.

Campania s-a derulat ca urmare a faptului ca la nivel national, numarul mamelor minore a fost in crestere, conform datelor Ministerului Sanatatii. Daca in anul 2009, numarul mamelor minore la nivelul intregii tari a fost de 1.410, in 2010 acesta a fost de 1.318 iar in 2011 de 1.458. Din totalul pe cei 3 ani ai mamelor minore (4213), sub aspectul mediului de provenienta, 68,5% provin din mediul rural iar 31,5% din cel urban. Procentul mamelor minore ca urmare a relatiilor liber consimtite, este de 99,5%, in timp ce 0,5% din cazuri sunt consecinte ale cazurilor de viol. Un aspect important pentru cazurile de mame minore, este reprezentat de nivelul de educatie al acestora, 22,01% fiind fete nescolarizate, 22,36% fiind mame minore cu nivel al studiilor de scoala primara, 44,20% absolvente de invatamant general, cazurile de mame minore care urmeaza invatamantul liceal fiind in procent de 11,34%.

La nivel judetean, in Bistrita-Nasaud, situatia numarului mamelor minore pe ani este urmatoarea: in anul 2009 - 15 cazuri, in anul 2010 - 34 cazuri, iar in anul 2011 - 28 cazuri, adica un total pe cei 3 ani de 77 cazuri. In judetul nostru, procentul mamelor minore avand ca indicator mediul de provenienta, este de 87% din mediul rural si 13% din mediul urban. Deoarece numarul total al minorelor in aceasta situatie este sub 100 in perioada celor 3 ani, procentul celor care au consimtit relatia este nesemnificativ (97,4%), numarul mamelor minore fiind de 75, existand doua cazuri declarate de viol. Sub aspectul nivelului de scolarizare, situatia procentuala este urmatoarea: nescolarizate 2,6%, cu studii primare 83,1% si cu studii gimnaziale 14,3%. Nu s-au inregistrat cazuri de mame minore cu studii generale in aceasta perioada.

Procentul ridicat atat la nivel national cat si judetean al mamelor minore absolvente de invatamant general, se datoreaza unor factori precum varsta (66% situandu-se in intervalul de varsta 15-18 ani, in timp ce celelalte procente se apropie de varsta de 15 ani, desi se incadreaza in intervalul de varsta 12 - 14 ani), lipsa unei colaborari eficiente intre factorii responsabili (scoala, DGASPC, servicii sociale ale autoritatilor locale, medic de familie) aceasta fiind o problema de sistem, lipsa de informatii si educatie a parintilor mamelor minore, care nu au o supraveghere a relatiilor si nici o comunicare eficienta cu acestea.

Cu privire la misiunea de inspectie privind reintegrarea copiilor in familia naturala, activitatile Inspectiei sociale au constat in verificarea administrativa a dosarelor copiilor aflati in plasament la asistenti maternali profesionisti, rude pana la gradul IV sau la alte persoane, intervievarea asistentilor maternali profesionisti si a copiilor aflati la acestia, cu privire la relatiile cu familia biologica, problemele si solutiile identificate. Pasul de verificare de 6, adica a fost supus controlului un dosar din 6 existente. Rezultatele centralizate la nivel local si national, vor face obiectul unui alt comunicat de presa.

 

In prezent, Inspectia sociala desfasoara o noua campanie, de verificare a tuturor primariilor de pe raza judetului, cu privire la modul de acordare a ajutorului social, alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei.

 

 

Director executiv AJPIS BN

    Sigmirean Doina Maria

 

 

 

 

 

N.R. - din eroarea redactiei prima poza afisata este cu sediulului ITM-BN.

0 comentarii2842 vizualizări06 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0