Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 01 Martie 2021 - 16850 vizitatori azi
In Romania este interzisa comercializarea cu amanuntul a sarii neiodate. 21 de controale ale CJPC-BN.

Cu ocazia controalelor desfasurate de comisarii CJPC BN  in mediul rural, s-a gasit un operator economic, in magazinul caruia era  expusa la comercializare sare neiodata ambalata in saci de plastic care se comercializa vrac si sare neiodata preambalata in pungi de 2 Kg cu provenienta din Ungaria,  contrar prevederilor legale.

 Pentru aceasta abatere s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a cantitatii aflate la data controlului si s-a aplicat o amenda de 5000 lei conform prevederilor  art. 10 din HG 568/05.06.2002 Republicata.

Dorim sa aducem din nou la cunostinta operatorilor economici ca pe teritoriul Romaniei este interzisa comercializarea cu amanuntul a sarii neiodate, atat pentru uzul personal, cat si pentru utilizarea in alimentatia publica si colectiva.

      Prin derogare de la prevederile legale  este permisa comercializarea sarii neiodate numai prin reteaua de magazine PLAFAR, magazine naturiste si farmacii, in segmentul produselor care nu necesita retete pentru achizitionare, ambalata in cantitati ce nu depasesc 0,5 kg.

 Operatorii economici care comercializeaza sare neiodata in magazine nspecializate risca  amenzi  cuprinse intre 5000 lei si 10000 lei.

       COMISAR SEF

     Ec. DINA SUCIU.

 

 

 

 

 

 In perioada 19.03.2012 - 06.04.2012  am efectuat 21 de controale la operatorii economici  cu preponderenta din mediul rural privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, si modul de etichetare, prezentare publicitate si comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor pascale (carne , preambalata, oua, vopsea de oua, ciocolata si produse din cacao, tablete si figurine pe baza de cacao si grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pasca, chec, fursecuri,etc.), vin

S-au constatat neconformitati in ceea ce priveste calitatea produselor alimentare cum ar fi :

  • Neincadrarea produselor expuse la comercializare  in data limita de consum stabilite de producator; ambalaje cu urme evidente de stergere a datei durabilitatii minimale
  • Deficiente privind modul de etichetare a alimentelor livrate ca atare consumatorului final,
  • Lipsa informatiilor inscrise pe eticheta, in privinta caracteristicilor alimentului si in special a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei sale, precum si a metodelor de fabricatie sau de productie; in asa fel incat sa

nu fie indus in eroare consumatorul la achizitia prosusului;

  • Expunerea la comercializare a oualor fara sa fie afisate la fata locului in scopul informarii consumatorilor, a elementelor de identificare si caracterizare a produselor conform Regulamentului (CE) nr.589/2008 cu privire la categoria de calitate , o indicatie a metodei de crestere a gainilor si data de valabilitate minima.
  • In cazul produselor de patiserie s-a constatat ca au fost expuse la comercializare produse de cofetarie fara a se indica componentele alergene conform anexei 1 f) din HG 106/2002 modificata si completata prin HG 751/2007:

Pentru abaterile constatate in timpul actiunii tematice de control, au fost aplicate 11 de amenzi contraventionale in valoare de 20.000 lei si 3 sanctiuni cu avertisment , si au fost stabilite masuri de oprire definitiva de la comercializare pentru produse alimentare in valoare de 84,15 lei  (5,2 kg), respectiv masuri de oprire temporara de la comercializare pentru produse in valoare de 1305,15lei (69,8 kg).

            In aceasta saptamana controalele de supraveghere piata vor continua, in vederea asigurarii punerii pe piata de produse sigure care nu vor afecta viata si sanatatea populatiei.

 

 

Comisar sef

Ec. Dina Suciu

0 comentarii3241 vizualizări10 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0