Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Receptionarea lucrarilor de reabilitare la Pestera Tausoare.

La pestera de la Izvorul Tausoarelor a avut loc receptionarea  lucrarilor de reabilitare a echiparilor, activitate desfasurata in cadrul proiectului  "Sistem de management eficient al sitului de importanta comunitara si ariei de interes national Pestera Tausoare".

Membrii comisiei de receptie, compusa din reprezentantii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, in calitate de beneficiar al proiectului, cei ai Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, in calitate de partener, ai Unitatii de Implementare a Proiectului si ai Inspectoratului pentru Siguranta in Constructii au verificat si receptionat, in conformitate cu prevederile legale, lucrarile de reabilitare tehnica a infrastructurii de acces in pestera. Acestea au constat in inlocuirea echiparilor depasite tehnic, care nu mai prezentau siguranta, in numar de cinci elemente, trei scari de acces si doua punti peste diaclaze, ca si inlocuirea unor echipari permanente verticale, traverseuri si maini curente, strict necesare pentru asigurarea si protejarea personalului implicat in implementarea proiectului.

Reabilitarea tehnica a infrastructurii de acces este una dintre cele mai importante activitati din cadrul proiectului, pentru ca va permite accesul in conditii de siguranta a cercetatorilor si lucratorilor care vor fi implicati in activitatile necesare in vederea descrierii mediului fizic subteran, cartarea pesterii, descrierea habitatelor si a ecosistemului, precum si in vederea stabilirii masurilor de conservare si protejare a speciilor de chiroptere adapostite de aceasta pestera.

Proiectul  "Sistem de management eficient al sitului de importanta comunitara si ariei de interes national Pestera Tausoare" finantat din FEDR, prin Programul Operational Sectorial Mediu  are ca scop realizarea unei plan de management in conformitate cu realitatile stiintifice ale acestui ecosistem, in vederea conservarii intregii arii protejate, dar in special al celor patru specii de lilieci care hiberneaza aici. Proiectul are o valoare de 1.172.000 de lei si are o durata de implementare de 30 de luni.

Pestera de la Izvorul Tausoarelor este cel mai mare cavernament din cuprinsul Carpatilor Orientali, fiind parte componenta a Retelei europene Natura 2000 si rezervatie speologica, avand clasa de protectie A, maximala. Ea se dezvolta in calcare eocene, are o suma a galeriilor si salilor de aproximativ 20.000 de metri si este cea mai adanca pestera din Romania la categoria pesteri orizontale, cu o diferenta altimetrica de peste 400 de metri. Din anul 1955, de cand a fost descoperita, pestera s-a aflat in grija Institutului de Speologie "Emil Racovita" de pe langa Academia Romana. Din anul 2010 pestera a fost preluata in conventie de custodie de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, institutie care a asigurat timp de peste 30 de ani administrarea si protejarea acesteia.

 

                  Responsabil stiintific                            Manager de proiect

                   Crin Theodorescu                                        Iulia Strugariu

0 comentarii2968 vizualizări05 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0