Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 10 August 2020 - 37414 vizitatori azi
Indemnizatia pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei.

Directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Bistrita-Nasaud, doamna Nastasia-Ani Bob, comunica faptul ca la data de 28.12.2012 au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 166/2012 prin care au fost modificate si completate acordarea unor beneficii de asistenta sociala.

Pentru indemnizatia, stimulentul si sprijinul pentru cresterea copilului s-au adus modificari in in sensul ca:

  1. Incepand cu drepturile aferente lunii octombrie 2012, indemnizatia pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei, respectiv 1.200 lei, dupa caz.
  2. Au dreptul la stimulent de insertie, la cerere, in cuantum lunar de 500 lei persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului nascut dupa data de 01.01.2011, obtin venituri profesionale, indiferent daca au optat pentru a beneficia de concediu si indemnizatie lunara de 1, 2 ori 3 ani, dupa caz.
  3. Pentru mentinerea drepturilor la indemnizatie pentru cresterea copilului, stimulent si sprijin prevazute de OUG nr. 111/2010, respectiv OUG nr. 148/2005, beneficiarii care au aceste drepturi stabilite de cel putin 6 luni au obligatia sa isi achite impozitele si taxele locale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru familiile legal constituite, obligatia legala fata de bugetul local se aplica asupra bunurilor familiei, indiferent de sotul care detine in proprietate respectivele bunuri.

Mentinerea drepturilor enuntate mai sus nu sunt conditionate de plata impozitelor si taxelor fata de bugetul local in cazul persoanelor singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii.

 

In concluzie, atragem atentia beneficiarilor de beneficii de asistenta sociala sa isi achite obligatiile pe care le au fata de bugetul local, reprezentand impozit pe cladiri, impozit pe teren ori impozit pe mijloacele de transport.

  1. Pentru persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 martie 2012, in situatia in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata parintelui care nu a solicitat acest drept.

Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului obtinute de celalalt parinte se reduc cu o luna, acesta avand posibilitatea de a beneficia pentru luna respectiva de concediu fara plata acordat de angajator sau de a-si relua activitatea profesionala.

Nu se aplica regula acordarii pe baza netransferabila a dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului persoanei singure care se ocupa de cresterea copilului, nici beneficiarului a carui sot nu indeplineste conditiile de acordare a acestui drept.

In cazul in care parintele care are domiciliul sau resedinta in judetul nostru nu doreste sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului de cel putin o luna, are obligatia de a anunta in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Bistrita-Nasaud despre aceasta optiune cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani, dupa caz.

Pentru mai multe informatii, beneficiarii de indemnizatie pentru cresterea copilului se pot adresa primariei in a carei raza teritoriala domiciliaza ori isi au resedinta, precum si AJPIS BN, la sediul din mun. Bistrita, str. Liviu Rebreanu, nr. 59, jud. Bistrita-Nasaud, telefon 0263213753, 0263232409.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

   Bob Nastasia -Ani

1 comentariu2863 vizualizări18 ianuarie 2013
rss 2.0
rss 2.0