Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 14 August 2020 - 8872 vizitatori azi
Consultare privind actualizarea planului de lucrari pentru beneficiarii Legii privind venitul minim garantat.
Astazi, 23 ianuarie 2013, la Primaria municipiului Bistrita s-a desfasurat o consultare cu privire la actualizarea anuala a planului de lucrari de interes local aferent anului 2013, pentru persoanele apte de munca si beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Beneficiari ai acestui ajutor, delegati satesti, reprezentanti ai Directiei Municipale de Servicii Sociale, secretarul si viceprimarii municipiului Bistrita, consilieri locali, dar si parintele protopop Alexandru Vidican, au purtat o serie de discutii menite sa clarifice problemele pe care le intampina beneficiarii legii si pe care administratia locala le-ar putea rezolva.
Trebuie spus ca persoanele apte de munca si beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001, efectueaza lunar, raportat la nivelul sumei ce li se calculeaza in conformitate cu prevederile legislative, un numar de ore de munca in folosul comunitatii. Este vorba, in principal, de anumite lucrari in serele municipiului, decolmatari, salubrizari.
"In decursul timpului, Legea 416/2001 privind venitul minim garantat a fost modificata de 23 de ori. Aceasta lege functioneaza pe baza principiului solidaritatii. Pentru suma de bani se presteaza o munca in folosul comunitatii. Am dorit sa stim cu ce probleme va confruntati, care este situatia dumneavoastra, a copiilor dumneavoastra, daca sunt inscrisi intr-o institutie de invatamant, pentru a va deveni, la randul lor, sprijin la batranete", a mentionat secretarul municipiului, Floare Gaftone.
Cei 10 beneficiari de venit minim garantat care au dat curs invitatiei municipalitatii au expus problemele cu care se confrunta, iar discutiile au reliefat, intr-o prima faza, cateva solicitari:
- necesitatea gratuitatii transportului persoanelor apte de munca si beneficiare ale Legii nr. 416/2001 in cazul in care activitatea pe care trebuie sa o presteze este programata in alta localitate decat cea de domiciliu;
- gratuitatea transportului, spre si de la scoala, pentru copiii din familiile beneficiare ale Legii nr. 416/2001;
- persoanele apte de munca si beneficiare ale Legii nr. 416/2001, domiciliate in localitatile componente, ar putea efectua si alte tipuri de activitati in decursul anului, ca de exemplu ecologizarea si supravegherea unor sectoare ale malurilor raului, salubrizarea unor spatii verzi etc.
"Am intrebat cu un motiv foarte clar daca merg copiii dumneavoastra la scoala deoarece totul pleaca de la educatie. Copiii trebuie trimisi la scoala. Cei care ati terminat un liceu, incercati sa puneti in valoare ce ati castigat prin educatie. Este mai greu, dar cu curaj si perseverenta veti reusi", a punctat viceprimarul Ioan Peteleu.
"Sunt placut surprins de cele vazute si auzite aici. A fost un exercitiu de demnitate, democratie si educatie. Omul a fost creat sa munceasca, iar munca este o demnitate, un dar de la Dumnezeu. Ati venit aici cu multa demnitate si ma bucur pentru asta", a subliniat parintele protopop Alexandru Vidican.
Consultarea de astazi constituie doar o prima faza a unui demers prin care administratia bistriteana intentioneaza sa acorde un sprijin mai puternic pentru integrarea populatiei cu venituri reduse. Primaria municipiului Bistrita vizeaza inclusiv colaborari cu institutii ce pot sprijini acest demers, prin domeniile de activitate specifice, urmand a se organiza si dezbateri publice pe aceasta tema.
http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/ziar/portal.nsf/Index/100?OpenDocument
23.01.2013
0 comentarii2268 vizualizări23 ianuarie 2013
rss 2.0
rss 2.0