Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 12 August 2020 - 30890 vizitatori azi
Proiectul Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Guvernul a adoptat in sedinta de astazi proiectul Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si proiectul de Lege privind aplicarea  acestui act normativ in anul 2011, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei Executivului.

Aceste doua proiecte de lege vor fi promovate prin procedura de angajare a raspunderii Guvernului  in conditiile art. 114 din Constitutia Romaniei, urmand a fi trimise Parlamentului joi, 25 noiembrie 2010

"Cea mai importanta prevedere a legii care aplica in 2011 Legea-cadru de salarizare este acea ca salariile de baza din luna octombrie 2010 se majoreaza cu 15%. Atat isi poate permite Romania in momentul de fata, tinand cont de realitatile crizei in care inca ne aflam si de necesitatea de incadrare in tinta de deficit de 4,4 %  in 2011, o masa salariala de 39 de miliarde de lei pentru 1,290 milioane bugetari. Cresterea economica prognozata conform analizelor efectuate de catre Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala este 1,5-2% in 2011 cu conditia ca Romania sa nu abandoneze drumul reformelor pe care le-a inceput", a declarat premierul Emil Boc.

Potrivit ministrului Muncii, Ioan Botis, Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice are la baza principiile transparentei, predictibilitatii, sustenabilitatii si echitatii si a fost realizata de o comisie bipartita Guvern-sindicate, sustinuta de experti ai Bancii Mondiale.  " Cel care alege o cariera in sistemul public va sti de unde incepe si cum evolueaza cariera lui. Este o lege echitabila care corecteaza in timp erorile produse in sistemul public in ultimii 20 de ani".

Ierarhizarea posturilor in sistemul bugetar va avea in vedere existenta a sapte familii ocupationale:

  • administratie
  • sanatate
  • invatamant si culte
  • justitie
  • cultura
  • diplomatie
  • aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Ministrul Ioan Botis a apreciat ca proiectele de lege adoptate astazi sunt sustenabile si aseaza sistemul de salarizare bugetara, in timp, in parametri financiari bine determinati. "Si aici as face trimitere la Strategia fiscal-bugetara pentru 2011 - 2013. In aceasta strategie avem bine definiti pasii  pe care ii vom urma in ceea ce priveste anvelopa salariala pentru urmatorii ani", a explicat el.

"Daca pana acum sectorul public nu s-a dezvoltat intr-o corelatie directa cu mediul economic, pentru prima data aceasta lege propune o legatura directa. Si vreau sa spun ca, in documentarul realizat pentru intocmirea legii, specialistii au facut o corelatie directa cu meseriile din mediul privat care ar putea fi compatibile cu ceea ce gasim in sectorul public", a mai afirmat ministrul Muncii.

Alte prevederi ale Legii-cadru de salarizare stabilesc ca la reincadrarea pe posturi sa fie avuta in vedere si vechimea in munca, aceasta ducand la cresterea numarului de clase de salarizare, respectiv a coeficientului de salarizare corespunzator.

Modul de determinare a salariului, potrivit Legii-cadru, se va face prin inmultirea coeficientului de salarizare aferent clasei de incadrare cu valoarea indicatorului de baza. Pentru anul 2011, valoarea indicatorului de baza este de 600 de lei.

Primul-ministru Emil Boc a aratat, de asemenea, ca Executivul a aprobat in sedinta o Hotarare de Guvern care stabileste salariul de baza minim brut pe tara la valoarea de 670 de lei fata de 600 de lei cat este in prezent, crestere care acopera nivelul inflatiei pentru anul 2009 si pentru anul 2010.

O alta prevedere importanta se refera la soldele militarilor, care vor fi majorate cu inca 5,5%, pentru a se compensa nivelul cotei individuale de contributie la sistemul de asigurari sociale care vor creste incepand cu 2011, ca urmare a impunerii principiului contributivitatii prin Legea sistemului unitar de pensii publice. "Militarii plateau pana acum la sistemul de pensii 5%; ei vor plati de la 1 ianuarie 10,5%, dar solda se va majora cu 5,5 procente, astfel incat contributia pe care o platesc la fondul de pensii sa nu afecteze salariul pe care il primesc in momentul de fata. Cu aceasta ocazie, realizam chiar un sistem integrat al pensiilor din Romania - toti platesc pe baza principiului contributivitatii si au, in consecinta, acces la o pensie rezultata din acest principiu al contributivitatii si nu pe baza de privilegii, asa cum era in trecut", a explicat premierul Emil Boc.

 

 

 Biroul de presa

 

 

0 comentarii2828 vizualizări25 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0