Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 29 Martie 2020 - 9504 vizitatori azi
9 mai - ziua curateniei in Bistrita-Nasaud.

Prefectul Ioan Tintean a anuntat, in cadrul unei dezbateri pe tema inlaturarii deseurilor din zonele cursurilor apelor judetene, ca ziua de 9 mai va fi dedicata curateniei in Bistrita-Nasaud.
"In toate zonele si judetele tarii se desfasoara actiuni de curatare a albiilor, a malurilor, plantari de puieti pe suprafete intinse. Cred ca si noi, Bistrita-Nasaud, trebuie sa ne situam pe acest parcurs si sa dovedim, prin exemplul nostru, cetatenilor din judet si celor din tara ca nu ne este indiferent ceea ce se intampla cu cursul apelor, cu padurile, cu modul cum preintampinam aceste pacatoase inundatii. Vreau sa facem o zi frumoasa, interesanta in judetul Bistrita-Nasaud", a motivat prefectul Tintean acest demers la nivelul judetului nostru.
Demnitarul bistritean a explicat ca in acest proiect amplu vor fi cooptate, alaturi de primarii, unitati de invatamant etc., Penitenciarul Bistrita si institutii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, vor fi convocate firme din domeniu care sa asigure transportul deseurilor spre depozitul ecologic de la Tarpiu. Lista poate continua, pentru ca vorbim despre o mobilizare generala la nivelul judetului!
"Vrem sa facem un apel catre populatie, agenti econimici, autoritati publice locale de a nu mai arunca gunoaie, insemnand resturi menajere, deseuri lemnoase etc. decat in locuri special amenajate. Avertizam ca toate deseurile aduse de ape ajung sa produca blocaje pe cursurile de apa, la poduri si podete, provocand inundatii. Pe langa pericolul de a provoca dezastre naturale, deseurile care zac pe malurile raurilor creeaza o imagine dezolanta, chiar primitiva, din cauza carora suntem acuzati de neglijenta si de lacune in educatie", a adaugat prefectul Ioan Tintean.
***
Primariile, verificate deja de doua ori!
Pana la curatenia de primavara instituita "la comun" pentru tot judetul, autoritatile publice locale au fost vizitate de doua echipe de control. Prima data, au trecut reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor, ai ISU BN si ai Institutiei Prefectului. Acestia au constatat neregulile si au stabilit masurile si termenele pentru remediarea deficientelor. Ulterior, in aceeasi comuna au venit si comisarii Garzii de Mediu.
Potrivit directorului executiv Petru Dragan de la SGA BN, echipele de verificare au identificat o serie de depozite de deseuri menajere, improvizate si fara autorizatie, pe malurile cursurilor de apa, pe Valea Bargaului (Muresenii Bargaului), Valea Budacului (intre Dumitrita si Budacu de Sus, intre Jelna si Budacu de Jos), Valea Pinticului (deseuri de material lemons), Valea Dipsei, la Lechinta (Vermes, Sangeorzu Nou), in municipiul Bistrita, la Crainimat etc. In toate aceste locatii ar putea aparea probleme daca situatia nu este rezolvata in perioada urmatoare, mai ales ca, in intervalul final de aprilie - mai, precipitatiile ar putea depasi cotele multianuale.
In completare, comisarul sef Maxim Pop de la Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu a mentionat ca pana in prezent au fost controlate 18 primarii, aspectele pozitive fiind remarcate la Dumitrita, Cetate, Lunca Ilvei, Galatii Bistritei, Micestii de Campie si Matei, in timp ce Teaca si Lechinta ar mai avea de rezolvat cate ceva pe aceasta tema a salubrizarii cursurilor de apa.

***
De cealalta parte, primarii invitati la aceasta dezbatere au mentionat ca autoritatile locale au doar obligatii, in timp ce "Apele Romane" au calitate de administrator… "Ce administreaza Apele Romane? Noi cosim, nou taiem salciile, noi curatam malurile!", s-a revoltat primarul Lechintei, Romeo Florian. Mai mult, Ioan Monita de la Romuli a mentionat ca i-a sugerat inclusiv ministrului delegat Lucia Varga sa dea cursurile de apa in administrarea primariilor, fapt care ar permite si accesarea unor proiecte cu finantare europeana.
Punctul pe "I" l-au pus si edilul Vasile Dumitru din Maieru care a explicat pericolul pe care il presupun balastierele de pe Valea Somesului. Acesta a fost sustinut si de pescarii-ecologisti, in frunte cu Gabi Cocis, care a mentionat ca toate raurile Romaniei au fost distruse de balastiere, dar nu avem nici macar o autostrada. Tot ecologistii au propus ca iubitorii de natura sa ia in custodie cate doi kilometri de rau, dupa modelul austriac, de care sa se ingrijeasca.
Pana la punerea in practica a acestor initiative, ramane sa facem curat in judet, joi, 9 mai!

 

.
Foto - arhiva Marius Chiuzan.
0 comentarii2457 vizualizări25 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0