Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 30 Septembrie 2020 - 11234 vizitatori azi
Sah in scolile bistritene.

Anul trecut Parlamentul European a adoptat o declaratie prin care sustine si recomanda introducerea orelor de sah in sistemul de invatamant in tarile member chiar din acest an. Sustinatorii acestei decizii au argumentat prin prezentarea a numeroaselor studii mai mult sau a putin recente prin care s-a demonstrat ca invatarea si practicarea acestui joc  are efecte benefice reale in dezvoltarea copiilor si ulteriror al tinerilor. Atentia, anticiparea si gandirea concreta,  sunt cateva din virtutile pe care le dezvolta sahul inca de la varste foarte mici.

" Sahul indiferent de varsta copiilor poate ameliora concentrarea, rabdarea si persistenta acestora si poate dezvolta in ei simtul creativitatii, al intuitiei, al memoriei precum si abilitati analitice si decizionale, dezvolta hotararea,motivatia si  fair-play-ul", au sustinut initiatorii documentului. In momentul de fata in Romania exista putini oameni pregatiti pentru a putea preda sahul de aceea impreuna cu profesorii de sport cu cei pasionati care au cluburi de sah si care organizeaza concursuri trebuie sa gaseasca solutii pentru a putea pune bazele si a dezvolta aceasta activitate. Bistrita in ultimul timp a fost prezenta la concursuri nationale iar o prezenta notabila din acest an este cea a bistricencei Briana Balan care a castigat titlul de campioana nationala in proba de sah rapid in competitia organizata de Federatia Romana de Sah.  Dezvoltarea unei baze materiale este primul pas pentru a putea dezvolta un proiect mai amplu iar actiunile Bibliotecii Judetene si ale cluburilor care sau implicat in sustinerea sahului trebuie consolidate printr-o implicare activa a municipalitatii. Achizitionarea a cate 20 table de sah echipate corespunzator in fiecare scoala din orasul nostru poate fi un inceput bun iar in urma unor evaluari ale conducerilor scolilor si a consiliului local sa stabilim ce vom face pe viitor. Avand in vedere cele prezentate propun aprobarea proiectului de hotarare pentru achizitionarea a cate 20 table de sah in fiecare scoala gimnaziala din municipiu si cate 5 table in fiecare scoala gimnaziala din localitatile componente. Sumele necesare implementarii acestui proiect se vor aproba in rectificarea de buget din acest an sau in proiectul de buget pe anul 2014.

Alin Seserman, consilier local.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2975 vizualizări22 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0