Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 05 Iulie 2020 - 12152 vizitatori azi
Actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului.(30 de poze)

Marti, 25 iunie, in organizarea Primariei Bistrita, a avut loc dezbaterea "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita" (PUG). PUG-ul urmeaza a fi adoptat prin Hotarare a Consiliului Local. La dezbatere au participat locuitori ai municipiului si localitatilor componente, reprezentanti ai agentilor economici, ai autoritatilor interesate, consilieri locali.

Obiectivele cuprinse in PUG privesc domenii importante ale vietii social-economice, administratiei, precum: stabilirea si delimitarea teritoriului intravilan, organizarea si dezvoltarea cailor de comunicatii a zonelor construibile, zonelor functionale, zonelor protejate, evidentierea detinatorilor terenurilor din intravilan, stabilirea obiectivelor de utilitate publica, conditiile de conformare si realizare a constructiilor. Planul stabileste actiunile si masurile de dezvoltare a centrului urban propriu-zis, cat si a localitatilor componente. Cuprinde capitole ce privesc: stadiul actual al dezvoltarii, directiile de evolutie si prioritatile in dezvoltarea teritoriului, in raport cu evolutia populatiei. Contine si Regulamentul de Urbanism. Planul Urbanistic General in vigoare pana la aceasta data a fost adoptat in anul 2004.
In rolul de moderator al dezbaterii, primarul Ovidiu Teodor Cretu a deschis sedinta de dezbatere. In interventiile lor, cei care au luat cuvantul au expus propriile propuneri care sa fie luate in considerare in Planul ce va fi actualizat.
Centura ocolitoare a Bistritei, mult controversatul traseu al acesteia, a infierbantat si de aceasta data dezbaterile. Tirul argumentelor impotriva "Variantei ocolitoare - 2 Sud" (la baza Padurii Codrisor, pe malul stang al raului Bistrita), a fost deschis de Adrian Chereji, ex-primar, consilier local, care spera ca Agentia de Protectie a Mediului nu va aviza favorabil amplasamentul "ocolitoarei" pe acest traseu. Impotriva "Variantei ocolitoare - 2 Sud", care ar afecta grav mediul ambiant, zona reprezentativa a municipiului in ce priveste spatiul de agrement, ar afecta pana si Spitalul de bolnavi TBC, pe langa care ar fi sa treaca. Pe aceeasi pozitie se situeaza si consilierul local Maxim Gagea. Craciun Silvan considera ca "dezbaterea actuala este in afara legii", iar Marius Balan, cunoscut militant pentru protectia mediului este contrariat de neincluderea Padurii Codrisor in zona de agrement a municipiului, desi au existat 2 (doua) PUZ-uri, in care a fost prevazuta. Tuta Gheorghe, consilier local, spune si el ca este inadmisibil ca "aceasta sosea de centura, de trafic greu" sa treaca printr-o zona atat de sensibila, cu efecte incalculabile pentru zeci de ani. Delegatul satesc din Viisoara a cerut, la randu-i, "cat mai curand centura ocolitoare", pentru a scoate traficul greu din localitate, unde au loc frecvent accidente rutiere din cauza traficului aglomerat.
In raspunsurile date, primarul Ovidiu Cretu a mentionat ca soseaua de centura in varianta din PUG-ul ce urmeaza a fi adoptat trece numai 30% prin intravilan. "Drumul aduce viata" a citat primarul ("Vita via", in lb. latina), invitand la reflectii ce tin de valorificarea potentialului natural, economic si uman al orasului.

Aurel Telcean.
.
Foto - Marius Chiuzan.
.
0 comentarii2744 vizualizări27 iunie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0