Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 08 Iulie 2020 - 9226 vizitatori azi
Ucenicia la locul de munca.

Prin modificarile si completarile aduse de Legea nr.179 / 2013 asupra Legii nr. 279 / 2005 privind ucenicia la locul de munca, se doreste cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor aflati in cautarea unui loc de munca si cresterea calitatii calificarii profesionale. Mentionam ca, Legea nr.179 / 2013 intra in vigoare de la data de 13 iulie 2013.

Ucenicia la locul de munca se adreseaza atat angajatorilor, care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de munca declarate vacante, cat si persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, care doresc sa se concentreze pe invatare, pornind de la situatii profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii, direct la locul de munca.

Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie. Pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca, contractual de ucenicie cuprinde si urmatoarele clause referitoare la:

-         Denumirea calificarii pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul;

-         Denumirea furnizorului de formare, care desfasoara programul de formare profesionala, prin ucenicie la locul de munca;

-         Numele coordonatorului de ucenicie si calificarea acestuia;

-         Locul in care se desfasoara activitatea de formare profesionala;

-         Durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca;

-         Obligatiile suplimentare ale angajatorului;

-         Obligatiile ucenicului;

-         Alte clauze;

Modificarile aduse contractului de ucenicie vizeaza suplimentarea obligatiilor angajatorului, acesta trebuind:

-         Sa asigure ucenicului toate drepturile care rezida dintr-un contract individual de munca;

-         Sa asigure pregatirea teoretica si practica corespunzatoare calificarii in care ucenicul se

formeaza, finalizata cu un certificat de calificare profesionala a adultilor, pentru acest lucru putand incheia un contract de prestari servicii de formare profesionala cu un furnizor autorizat.

De asemenea, sunt suplimentate si obligatiile ucenicului care trebuie sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu programul de formare si de a participa la examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregatire teoretica si practica.

Poate incheia contract de ucenicie, persoana care indeplineste cumulative urmatoarele conditii:

-       A implinit varsta de 16 ani;

-       Este in cautarea unui loc de munca;

-       Nu are calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca;

-       Indeplineste conditiile de acces la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, pe niveluri de calificare conform prevederilor OG nr. 129 / 2000.

Contractul de ucenicie va cuprinde obligatoriu denumirea calificarii care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul si denumirea furnizorului de formare profesionala.

Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si variaza intre 12 si 36 luni.

Durata minima de munca este de 8 ore pe zi si 40 ore pe saptamana, iar in cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 ore pe saptamana.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie la locul de munca, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o suma egala cu 60% din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in vigoare prevazut de Legea nr.76 / 2002, in valoare de 300 lei pe luna.

 

 Director Executiv,

RAPAN OTILIA

Intocmit,

                                                                                                PREDA ADINA - consilier EURES.

0 comentarii2345 vizualizări28 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0