Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 20 Septembrie 2020 - 15940 vizitatori azi
The Truth Behind a Smile. Adevarul din spatele unui zambet.

In perioada 05-10 Iulie 2013 se vor desfasura in Nasaud activitatile proiectului  "The Truth Behind a Smile", Programul "Europa pentru Cetateni",  Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa, Masura 1.2 Retele de orase infratite. Proiectul european multilateral a implicat cetateni din 7 tari: Nasaud (Romania), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Kekava (Letonia) si Mandelo del Lario (Italia). Din fiecare tara au participat in general  cate 10 cetateni la fiecare eveniment, in total fiind implicati aproximativ 70 de cetateni europeni in cadrul fiecarui eveniment. Actiunile  proiectului  s-au derulat  pe o perioada de 2 ani incepand cu 1 August 2011. In cadrul proiectului au avut loc pe parcursul celor doi ani sase evenimente,  cate unul in fiecare tara participanta, urmand ca evenimentul final al proiectului sa se desfasoare in Romania.  Acest proiect este o continuare proiectului de infratire al orasului Nasaud cu orasele Mandello del Lario (Italia) si Mlawa (Polonia), proiect care s-a dovedit a fi un adevarat succes. S-a muncit intens intr-o echipa internationala, am avut rezultate foarte bune si de aceea s-a dorit continuarea acestui proiect. S-au legat foarte multe prietenii, s-a format o adevarata echipa de lucru care isi va continua si pe viitor actiunile comune.

 

       "The Truth Behind a Smile" sau "Adevarul din spatele unui zambet" este un proiect international, care  implica primariile, serviciile sociale si agentiile judetene de ocupare a  fortei de munca din cele sapte orase mai sus mentionate. Obiectivul principal al proiectului nostru este lupta impotriva somajului, a saraciei, a abandonului scolar si doreste sa promoveze spiritul de voluntariat in randul cetatenilor din comunitatilor implicate in proiect. Acest proiect va veni in sprijinul  persoanelor defavorizate si ii va ajuta  sa gaseasca o metoda de iesire din impasul in care se aflaParticipantii vor vizita diverse locuinte socialeaziluri de batrani, case de copii si impreuna cu acestia vor lupta impotriva saraciei in cadrul diverselor ateliere de lucru,  unde se vor dezbate aceste teme. Participantii vor impartasi experientele lor, vor invata din istorie si vor construi un viitor comun impreuna. Activitatile interculturale prevazute in proiect vor creste gradul de constientizare al participantilor in ceea ce priveste alte culturi.

Ascultati

Cititi fonetic

 

Dictionar

             In ceea ce priveste evenimentul din Romania, Vineri ,5 Iulie 2013 vor sosi in orasul  nostru delegatiile a cinci  tari care vor fi implicate in evenimentul final :Lefkara (Cipru), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Kekava (Letonia) si Mandelo del Lario (Italia). Nu va fi prezenta delegatia orasului Alexandria din Grecia. In  desfasurarea activitatilor  proiectului vor avea loc diverse ateliere de lucru, jocuri de rol, dezbateri, exercitii practice, activitati de team building precum si sesiuni de training sustinute de specialistii din domeniile abordate. Principalele teme ale proiectului au cuprins subiecte europene si globale de interes comun, precum : combaterea saraciei, somajului, marginalizarii si excluderii sociale a tinerilor la nivel european, participarea activa  pentru calificare, dezvoltarea pietei fortei de munca si implicarea in societate a tinerilor someri, leadership etc.

           

Primul eveniment LEFKARA, CIPRU

 

In perioada 11-16 August 2011 a avut loc primul eveniment  al proiectului in localitatea Lefkara din Cipru. Lefkara, se afla in partea de SE a tarii, la poalele muntilor Troodos, avand altitudinea  de 600m. Localitatea cu o populatie doar de 1100 locuitori este situata la o distanta de 40 Km fata de orasul Larnaca, al doilea oras ca marime din Cipru.  Cu strazile sale inguste, cu cafenele micute si cu arhitectura in piatra, recent restaurata, localitatea este renumita si pentru obiectele de artizanat sau pentru dantela brodata manual, cunoscuta in intreaga lume sub numele "Lefkaritika". Legenda spune ca in 1841, Leonardo da Vinci a vizitat satul si a cumparat dantele pentru altarul catedralei din Milano. De atunci vesmintele catedralei se cumpara numai din Lefkara. Sunt recunoscuti in argintarie si broderie, au o traditie de 500-600 ani. Se spune ca in perioada venetiana, femeile cipriote au lucrat in casele venetienilor si astfel au invatat mestesugul. La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat cate 10 cetateni, in total au fost implicati 60 de cetateni europeni Mentionam faptul ca partenerul din Spania nu s-a prezentat la eveniment.

Obiectivul principal al evenimentului a fost lupta impotriva somajului, a saraciei, a abandonului scolar si a  promovat spiritul de voluntariat in randul cetatenilor din comunitatilor implicate in proiect. Acest proiect a venit in sprijinul  persoanelor defavorizate pe care i-a ajuta  sa gaseasca o metoda de iesire din impasul in care se aflaParticipantii au vizitat diverse locuinte sociale, aziluri de batrani, case de copii si impreuna cu acestia au luptat impotriva saraciei in cadrul diverselor ateliere de lucru,  unde s-au dezbatut aceste teme. Participantii au impartasit experientele lor, au invatat din istorie si au construit un viitor comun impreuna. Activitatile interculturale prevazute in proiect au ridicat gradul de constientizare a participantilor in ceea ce priveste alte culturi.

Ascultati

Cititi fonetic

 

Dictionar

             

           

Al doilea eveniment, ALEXANDRIA, GRECIA

 

In perioada 14-16 Octombrie 2011 a avut loc cel de-al doilea eveniment al proiectului . Evenimentul european a implicat 48 de cetateni din 5 tari: Nasaud (Romania), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Mlawa (Polonia) si Mandelo del Lario (Italia). Orasul Alexandria este cel de-al treilea oras infratit cu orasul Nasaud si este un vechi oras grecesc, situat  in regiunea Macedonia Centrala, in prefectura Imathia, cu o populatie de 43 000 de locuitori. Este un oras a carui economie se bazeaza pe agricultura, comert si turism. Orasul are o industrie dezvoltata, bazata pe productia si comercializarea bumbacului, trestiei de zahar, si a fructelor (in special: piersici, pere, kiwi, mere si prune). Este un oras frumos, primitor si  lininistit, situat la o distanta de 40 de kilometri departare de metropola turistica Thessaloniki si la 26 de kilometri distanta de capitala regiunii Imathia, Veria, in apropierea litoralului  Marii Egee. Este un modern centru urban cu magazine, servicii administrative si diverse activitati culturale. Una din multe altele

 

 

 atractii ale   Alexandriei este viata de noapte,  recunoscuta ca fiind una dintre cele mai agitate din regiune,  destinata  turistilor. 

      Gazdele evenimentului din Grecia a fost foarte primitoare. Au avut loc ateliere de lucru  in cadrul carora participantii din cadrul proiectului au invatat cum sa scrie corect un CV european si cum trebuie sa se prezinte la un interviu, sociologii au sfatui persoanele defavorizate cum sa gaseasca un mod mai bun de a se prezenta pe sine insusi, folosirea internetului in cautarea unui loc de munca, cum se poate beneficia de agroturism si de proiectele cu co-finantare de la UE. S-a participat la diverse evenimente culturale, la festivalul placintelor grecesti, seri interculturale grecesti cu muzica, costume si dansuri traditionale, s-au vizitat obiectivele turistice din orasele din jurul Alexandriei, precum si muzeele din regiune. AscultatiCititi fonetic 

Dictionar

 

Al treilea eveniment, KAVADARCI, MACEDONIA

 

In perioada 12-17 Februarie 2012 a avut loc cel de al treilea eveniment al proiectului european "Adevarul din spatele unui zambet".  Evenimentul european a  implicat  43 de cetateni din 5 orase reprezentand tot atatea tari: Nasaud (Romania), Lefkara (Cipru), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia) si  Mandelo del Lario (Italia). Din motive obiective partenerul din Grecia a fost absent la acest eveniment. Intrucat fiecare localitate partenera in proiect trebuia sa fie  gazda unui eveniment international in cadrul caruia se vor desfasura activitati de combatere a abandonului scolar, somajului si a saraciei, gazda celui de-al treilea eveniment a fost  orasul Kavadarci din Republica Macedonia. Orasul Kavadarci este un oras situat in regiunea Tikveš a Republicii Macedonia. Situat in inima tarii, langa cel mai mare lac artficial din tara, Lacul Tikveš, orasul este renumit ca fiind locatia celei mai mari fabrici de vin din sud-estul Europei. Podgoriile din regiune acopera o suprafata totala de 120 kilometri patrati si  produc pana la 85000 de tone de struguri anual. Podgoria  Tikveš este una dintre cele mai vechi fabrici de vin din Republica Macedonia, putand prelucra pana la 55 milioane de kilograme de struguri pentru a produce aproximativ 35 de milioane de litri de vin in fiecare an. Din cei 38000 cetateni ai orasului , aproximativ 85% sunt implicati in cultivarea vitei de vie.

O alta industrie importanta este industria metalurgica. Compania locala  "Feni" produce intre 12000 si 16000 de tone de fero-nichel anual. In incercarea de a atrage mai mult interes din partea investitorilor interni si externi in anul 2000 fost fondata prima zona libera economica  din Republica Macedonia.

In plus fata de productia viticola si metalurgica, Kavadarci este, de asemenea, cunoscut pentru  exploatarea materialului lemnos (cherestea) si productia de tutun. Una dintre cele mai mari companii de prelucrare a tutunului din Macedonia este situata in Kavadarci, fiind producatoare si exportatoare de tutun oriental in Statele Unite ale Americii, Europa si Asia.

Printre principalele atractii pe plan zonal se numara: Lacul Tikves, Manastirea  Polsko si Turnul lui Marko. Lacul Tikves este cel mai mare lac artificial de acumulare din Republica Macedonia. Barajul ce formeaza lacul a fost construit in 1964, pe cursul raurilor Reka Crna si Dragov. Are o adancime de 150 de metri si o temperatura medie anuala de 24 C. Manastirea Polsko dateaza din secolul 14 si are hramul Sfantului George. Biserica este situata in partea de sud vest a lacului si este accesibila doar cu barca.

     

 

 Obiectivele principale ale intalnirii noastre au fost gasirea unor solutii de a lupta impotriva saraciei. In cadrul acestei reuniuni s-a pus accent in special pe solutiile care vizeaza folosirea voluntariatului in scopul diminua efectele saraciei si a excuderii sociale.   S-a luptat impotriva somajului, a saraciei, a abandonului scolar si s-a   promovat  spiritul de voluntariat in randul cetatenilor din comunitatilor implicate in proiect. Acest proiect va veni in sprijinul  persoanelor defavorizate si ii va ajuta  sa gaseasca o metoda de iesire din impasul in care se afla.  Au avut loc numeroase seminarii pe aceste teme, urmate de discutii libere extrem de animate.

            Ca urmare a stranselor relatii ce au fost dezvoltate in cadrul numeroaselor intalniri a avut loc, semnarea intelegerii de colaborare intre Orasul Nasaud din Romania si orasul Kavadarci din Macedonia.  La data de 1 Iunie 2012, Primaria orasului Nasaud a depus proiectul de infratire intre orasele Nasaud si Kavadarci, urmand ca in toamna anului 2012 sa se implementeze acest proiect. O delegatie din orasul Kavadarci, Macedonia a fost prezenta in orasul nostru in vederea semnarii parteneriatului de infratire in luna noiembrie 2012. Domeniile de colaborare stabilite au fost  urmatoarele : turism,  administratie publica locala, tineret, sport si cultura, relatii economice, agricultura

              

Al patrulea eveniment, MLAWA, POLONIA

             In perioada 29 August - 4 Septembrie  2012  a  avut loc cel de al patrulea eveniment al proiectului european, care  a implicat 70 de cetateni din 7 orase reprezentand tot atatea tari: Nasaud (Romania), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Mandelo del Lario (Italia) si Kekava (Letonia). A fost primul eveniment al proiectului in cadrul caruia au fost prezenti toti cei 7 parteneri. Mentionam faptul ca a fost prezenta inclusiv o delegatie din noul oras partener al proiectului, orasul Kekava din Letonia. Gazda celui de-al patrulea eveniment a fost orasul Mlawa din Polonia. Dintre activitatile proiectului putem evidentia urmatoarele: 

Atelierul  de lucru - "Nu ajutati, sprijiniti" - schimb de experienta privind noul mod de abordare a rezolvarii problemelor sociale. Ideea principala ce a stat la baza acestui atelier de lucru a fost: cu cat ajuti mai mult prin oferirea unor ajutoare sociale, cu atat mai putin vor fi motivati oamenii sa isi schimbe situatia lor sociala.  S-au  cautat  solutii pentru a vedea cum putem sprijini persoanele cu mai putine oportunitati si cum putem gasi alte forme de sprijin in loc de a aloca bani pentru ajutoarele sociale. S-au identificat metode cum sa economisim bani si sa avem rezultate mai bune in combaterea fenomenelor sociale negative.  

          Fiecare municipalitate partenera din cadrul proiectului a prezentat situatiile cu care se confrunta pe plan social precum si metodele gasite pentru solutionarea problemelor persoanelor care reprezinta cazuri sociale.  Numeroasele solutii gasite au devenit modele de buna practica pentru municipalitatile implicate in proiect.

          Conferinta cu tema "Rolul liderilor si a leadership-ului in dezvoltarea unor orase sociale responsabile"  a prezentat diverse proiecte de succes initiate de un grup restrans din persoane din comunitatile oraselor partenere in proiect. S-au prezentat numeroase proiecte care cu un efort minim din partea unui grup restrans de persoane s-a schimbat in bine viata a numeroase persoane din comunitate. Sloganul atelierului de lucru a fost: " a few persons - big results" ( o mana de oameni- rezultate mari")

         

           

         Atelierul  de lucru "Infrastructura sociala in Mlawa si orasele partenere din proiect" a  constat in prezentarea infrastructurii sociale din fiecare localitate partenera in proiect.

          Pe langa aceste activitati ale proiectului participantii au fost prezenti la   ceremoniile de comemorare a inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial precum si la reconstituirea Bataliei de la Mlawa din anul 1939.  Reconstituirea bataliei a reprezentat un eveniment de mare amploare pentru orasul Mlawa, eveniment cu ocazia caruia municipalitatea a promovat orasul pe plan national si international. Participantii au fost martorii unui eveminement spectaculos si impresionant. Martorii evenimentului au retrait clipele grele prin care cetatenii orasului Mlawa au trecut in timpul bataliei din 1939. In program au fost incluse si vizite la diversele atractii turistice din regiune.

           

Al cincilea eveniment , MANDELLO DEL LARIO, ITALIA

In perioada 23-27 Aprilie  2013 a  avut loc  in Mandello del Lario,  Italia cel de al cinci-lea eveniment al proiectului european "Adevarul din spatele unui zambet" .Orasul Mandello del Lario  este primul  oras infratit cu orasul Nasaud, din anul 2009. Este un oras ce are aproximativ 10 000 de locuitori, situat pe partea estica a lacului Como, in provincia Lecco din Lombardia.

            La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat cate 10 cetateni, in total au fost  implicati 70 de cetateni europeni. Pe parcursul celor cinci zile de sedere in Mandello del Lario s-au derulat o parte din activitatile proiectului. Dintre  acestea amintim  atelierele de lucru "Europa la rascruce de drumuri: austeritate, criza economica si sociala" , "Confruntarea cu criza-  privire de ansamblu asupra  pietei fortei de munca in provincia Lecco,  efectele recentei crize economice in Mandello",  "Rolul autoritatilor. locale pe piata fortei de munca", "Integrarea somerilor prin re-calificare in domeniul turismului". S-au vizitat numeroase scoli, cele mai importante companii ale mediului economic, centre sociale si  principalele atractii turistice din regiune.  A fost remarcabil cum toata comunitatea orasului Mandello del Lario s-a implicat in activitatile proiectului. Scolile au pregatit diverse spectacole, magazinele au expus in vitrine steagurile celor sapte tari participante in proiect,  s-au amplasat in diverse locuri ale orasului bannere cu mesajul  de "bun venit" adresate delegatiilor straine sosite in oras in cadrul proiectului,  ansamblurile folklorice, formatiile de dansuri, corurile din oras au oferit un spectacol de neuitat, iar administratia publica locala a facut totul posibil ca delegatiile straine sa se simta bine in micul orasel de pe malul lacului Como.

 

Al saselea eveniment: KEKAVA, LETONIA

 

In perioada 6-11 Iunie 2013 a avut loc evenimentul din localitatea Kekava din Letonia. Kekava este un oras situat pe malul raului Daugava, la o distanta de 17 Km departare de capitala Letoniei, Riga si cu o populatie de cca 21000 locuitori. La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat cate 10 cetateni, in total au fost  implicati 70 de cetateni europeni. In cadrul acestui eveniment s-au desfasurat diverse activitati, avand ca principala tema combaterea dependentelor de alcool si droguri. Au fost foarte apreciate seminariile tinute la centrele de profil aflate in orasul Kekava si in capitala Riga. Participantii au ramas profund impresionati de povestile de viata  dramatice ale persoanelor aflate in aceste centre de recuperare. Acestea au

 

reprezentat adevarate lectii de viata. In cadrul activitatilor cultural artistice s-au remarcat vizita efectuata in capitala Riga precum si seminariile desfasurate in zona rurala Valmoniras.

 

 

 

Al saptelea eveniment: NASAUD, ROMANIA

 

In urmatoarele zile se va desfasura evenimentul final al acestui proiect. Principalele teme de discutii se vor referi la probleme sociale cum ar fi : lupta impotriva somajului si abandonului scolar. De asemenea un alt subiect ce urmeaza sa fie tratat se refera la gasirea unor solutii pentru ajutorarea persoanelor varstnice asistate social precum si a copiilor aflati in centre de plasament.

Principalele puncte de referinta in programul acestui eveniment din proiect sunt:

 

·        Atelierul de lucru "Rata somajului in orasul meu" - cu participarea reprezentantilor  Agentiei  Judetene de Ocupare a Fortei de Munca;

·        Atelierul de lucru "Solutii de combatere a somajului" cu participarea reprezentantilor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca;

·        Atelierul de lucru "Infruntand realitatea"  - Complexul de Servicii Sociale pentru Varstnici ;

·        Atelier de lucru : Schimbare de rol " Daca as fi in locul tau"  desfasurat cu reprezentanti ai Centrul de protectia copilului Nasaud;

·        Atelier de lucru : "Stoparea emigrarii tinerilor; desfasurat cu mediul educational din Nasaud.

·        Actiune de voluntariat : "Plantarea copacilor prieteniei "- Curtea Colegiului National George Cosbuc ;

·        Atelier de lucru: "Cum pot gasi un loc de munca" cu participarea reprezentantilor  Agentiei  Judetene de Ocupare a Fortei de Munca;

·        Atelier de lucru : "Parinte timp de o zi pentru un copil abandonat " desfasurat cu reprezentanti ai Centrul de protectia copilului Nasaud;

·        Conferinta finala - incheiere proiect cu participarea oficialitatilor locale si regionale, precum  si a  reprezentantilor  mass-media;

·        Prezentare documentar "Viata lui Ion Barladeanu", " Gheorghe Zamfir" - Documentar despre viata unor artisti;

 

Acest proiect este finantat de Comisia Europeana prin Programul "Europa pentru Cetateni"

 

Manager de proiect - Carmen Soare

 

 

 

0 comentarii2898 vizualizări05 iulie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0