Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 08 Iulie 2020 - 7190 vizitatori azi
Oieritul montan din Bistrita-Nasaud, recunoscut in intreaga Europa.

Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Tintean este onorat sa adreseze sincere felicitari, exprimandu-si, totodata, admiratia pentru profesionalismul, devotamentul si contributia Asociatiei  Judetene a Crescatorilor  Montani  de  Ovine "Dealu Negru"  cu privire la promovarea produselor traditionale atestate,  recunoscute in intreaga Europa, subliniind aportul important al asociatiei in directia recalificarii fortei de munca si, nu in ultimul rand, promovarea oieritului montan al judetului Bistrita-Nasaud.

In perioada 24-26 mai 2013, Consiliul Local si Primaria orasului Zarnesti, au organizat Festivalul International al Meseriilor Montane- editia a XX - a, continuare a traditionalului festival al meseriilor montane din Chambery, Franta, acolo unde acest festival a debutat in anul 1994. O data la doi ani, acesta se desfasoara intr-un oras dintr-o zona montana, fiind pentru prima data in Europa de Est, respectiv, la Zarnesti - Brasov.    

Evenimentul a adus in prim plan meserii, traditii, obiceiuri, produse traditionale din zona montana atat din Romania - Brasov, Arges, Bistrita, Targu Mures, cat si din Franta, scopul acestui festival fiind promovarea meseriilor specifice zonei montane. De asemenea, s-au prezentat tematici avand o stransa legatura cu muntele, in special probleme legate de securitate si salvamont, turism montan, protectia mediului din zonele montane etc.

Partea romana a fost reprezentata de Federatia Oierilor de  Munte  din Romania, pentru  gazde fiind un deosebit prilej de a-si pune in valoare realizarile obtinute in domeniul oieritului montan.

Judetul  Bistrita-Nasaud  a fost  prezent  la festival  cu  o delegatie din cadrul  Asociatiei  Judetene a Crescatorilor  Montani  de  Ovine  "DEALU NEGRU",  condusa de presedintele acesteia, dl. ing. Turculet Vasile si un vicepresedinte  al  asociatiei, dl. Moldovan Teodor.

 Asociatia Judeteana a Crescatorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistrita-Nasaud, abordand  un model profesionist, diferentiat, evolutiv  de rezolvare a "problemelor oieritului", a ajuns cea mai puternica din domeniu, urmarind cresterea nivelului de trai din zona montana, fara a renunta insa la specificul si traditia acestei zone, atragand  in randurile ei sute de crescatori "de oieri" din zona montana a judetului.

Ca urmare a interesului manifestat in domeniul oieritului,  cu sprijinul autoritatilor locale si nu numai, membri A.J.C.M.O "Dealu Negru" au  reusit: crearea unor produse specifice , devenite brand-uri (Lapte Acru de Oaie "Dealu Negru" si "Branza Framantata de Oaie "Dealu Negru"), au initiat crearea unor structuri de calificari pentru patru meserii montane din Romania (oier montan, crescator de oi montan, baci montan si cioban montan), muncind alaturi de AGROM-RO Mures pentru standardizarea lor pana la introducerea acestora in C.O.R si N.C.

Eforturile conjugate ale membrilor asociatiei au condus ca la Festivalul International al Meseriilor Montane, A.J.C.M.O "Dealu Negru" sa beneficieze de un tratament aparte, iar brosura referitoare la Oieritul Montan Romanesc publicata in trei limbi sa aiba alocat spatiu distinct unor realizari din judetul Bistrita-Nasaud.

 

Biroul de presa

 

0 comentarii2331 vizualizări12 iulie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0