Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 01 Octombrie 2020 - 32892 vizitatori azi
VANATOARE LA CEAUN.

Cei care nu-i cunosc rostul nici tainele, o urasc. Daca-i intrebi "de ce o fac?..." nu prea stiu sa-ti raspunda. Au auzit si ei ca da bine la imaginea publica sa hulesti vanatoarea. Asadar, vor sa fie si sa ramana in trend. E aidoma purtatului cizmelor de cauciuc galbene cu imprimeu "buburuza" pe un bulevard toropit de canicula de catre domnite cu picioare lungi si frumoase,...de catre (unele) domnisoare si...atat! O moda care nu are nevoie de argumente.

Noi, vanatorii, o iubim si o dorim pastrata asa cum ne-au predat-o dascalii nostri "intr-ale patimii". Fie ca e vorba de vreun parinte ori bunic, ...de batranul singuratic pe care-l pandeam cand povestea cu cainele lui in timp ce iesea cu noaptea in cap la poarta asteptandu-si ortacii de hurc (ortaci cu care, dupa ce se bucurau de revedere, apucau coasta satului la vanat cinstit),...majoritatea au fost vanatori alesi si cumpatati, care, firesc si din pacate, dusi in lumea dreptilor, ne-au lasat sa purtam pe mai departe ranita grea a trudei vanatoresti. Pentru ei si pentru copiii nostri, cei care "ne pandesc" azi gesturile frumoase de vanator adevarat, va chem sa pastrati vanatoarea curata si dreapta, capabila sa priveasca in ochi pe oricine-o pizmuieste-n zadar. Fie el "vanator" sau doar  cineva care, dintr-un motiv sau altul, "n-o are la suflet!".

Fiindca tot veni vorba de a uri pe gratis, permite-ti-mi o marturisire: urasc si eu lozinca " Vanatoarea e un sport nobil!"...E prea ignoranta,...prea incompleta. Iubesc insa o alta: "Vinatoarea e ecoul unei traditii si a unei culturi nobile!". Nu o calcati in picioare fara motiv. Indiferent daca purtati pusca pe umar ori cizmulite galbene de cauciuc cu imprimeu "buburuza" in picioarele lungi si frumoase.

 

                                                              Sorin Girjan.

 

 

 

 

 

 

                                                              CONSILIUL LOCAL AL ORASULUI BECLEAN  /

                                                               

                                                               PRIMARIA ORASULUI BECLEAN

                                                              

                                                               MUZEUL "CASA DE VANATOARE" BECLEAN

                                                              

                                                               STEYR  MANNLICHER /  Reprezentanta din Romania

 

                                                              

 

 

                                          REGULAMENTUL  CONCURSULUI

                       de preparare in aer liber a sosului vanatoresc din carne de vanat,

 

                                    "VANATOARE LA CEAUN"

 

                             Editia a IV-a / 18 August 2013,/

                     Beclean /Baile Figa / Jud. Bistrita-Nasaud

 

 

                                                                                                            

 

In vederea promovarii valorilor culturii vanatoresti, dar, in acelasi timp, spre  atenuarea falselor prejudecati existente la nivelul opiniei publice cu privire la practicarea vanatorii, organizatorii propun desfasurarea celei de-a patra  editii a unui inedit concurs  culinar de tip popular,  in ziua de   duminica, 18 august 2013 : prepararea la ceaun a sosului vanatoresc din carne de vanat in ambianta specifica  unui eveniment vanatoresc.

 

Astfel, integrat manifestarilor prilejuite de sarbatorirea ZILELOR ORASULUI BECLEAN, concursul va avea loc in perimetrul statiunii turistice "BAILE FIGA", statiune  situata la 3 Km de Beclean.

 

Echipele participante vor gati la ceaun dupa o reteta proprie (care desigur poate ramane secreta) sosul vanatoresc din carne de vanat, preparatul rezultat, dupa jurizarea de rigoare, urmand a fi degustat vanatoreste  de catre doritorii  prezenti la serbarea campeneasca prilejuita de sarbatoarea beclenarilor. 

 

Participantii vor gati sosul vanatoresc cu ajutorul dotarilor personale ( ceaun, ingrediente specifice retetei : carne de vanat, legume, condimente, eventual salate ori muraturi, lemne de foc de anumite esente daca reteta o impune, etc.) cu conditia ca toate ingredientele folosite sa fie proaspete si optime consumului.

Organizatorii vor pune la dispozitia fiecarei echipe participante un perimetru, lemne de foc,  vesela de unica folosinta (farfurii si tacamuri de plastic) precum si painea necesara. De asemenea, organizatorii vor asigura si mobilierul minim necesar participarii.

 

La standul propriu, echipele pot expune fie elemente de cultura artizanal-vanatoreasca (trofee, embleme sau alte elemente de personalizare cu specific vanatoresc , de ex.: sloganuri, numele asociatiei sau grupei de vanatoare reprezentata de "bucatari"), fie simboluri (afise, banere, etc.) ale eventualilor sponsori ai echipei participante. Este permisa si instalarea unor corturi ale echipei participante, cort ce va fi instalat in zona corturilor situata in apropierea standurilor de concurs.

NU E OBLIGATORIU CA MEMBRII ECHIPEI (inclusiv bucatarul) SA FIE VANATORI ! OBLIGATORIE ESTE INSA PROMOVAREA CULTURII VANATORESTI !

 

Fiecare echipa participanta, in functie de conditiile impuse de propria reteta va trebui sa finalizeze prepararea sosului vanatoresc in jurul orei 13,00 , ora jurizarii.

 

Organizatorii vor oferi participantilor diverse premii si diplome,  trei echipe obtinand in urma jurizarii trofeele : "POLONICUL  CEL MAI GUSTOS", "POLONICUL  CEL MAI VANATORESC " si, Marele Premiu, "POLONICUL  CEL MAI CEL !". 

Trofeul "POLONICUL  CEL MAI GUSTOS" va fi castigat de echipa care obtine cel mai mare punctaj la sectiunea culinara, jurizarea fiind facuta de catre juriul de specialitate condus de Maestrii Bucatari Profesionisti.

Trofeul "POLONICUL  CEL MAI VANATORESC " va fi castigat de echipa care obtine cel mai mare punctaj la sectiunea « Promovarea culturii vanatoresti », jurizarea fiind facuta la aceasta sectiune de catre juriul de specialitate compus doar din personalitati apreciate pentru promovarea culturii si onestitatii vanatoresti..

Marele Premiu, "POLONICUL  CEL MAI CEL !", va fi castigat de echipa care a cumulat cel mai mare punctaj la cele doua sectiuni, cea culinara si cea de promovare a culturii vanatoresti.

Juriul Presei va oferi Diploma si trofeul «AL MAI... AL! » celui mai simpatic participant in echipele de concurs.

Reprezenta din Romania a  STEYR MANNLICHER, prin Dr. Paul SCHULLER, va asigura fiecarui participant inscris in concurs sansa de a se bucura de  surpriza incununarii participarii.

 

 De asemenea, in cadrul festivalului vanatoresc vor fi expuse si produse de artizanat cu tematica vanatoreasca, iar cei prezenti vor asista si la concursul de provocare din mijloace traditionale a taurului de cerb in perioada boncanitului.

 

CONCURSUL  iti propune o desfasurare anuala (in fiecare an cu ocazia  ZILELOR ORASULUI BECLEAN) fiind inclus si in amplul proiect de dezvoltare regional-turistica, "TINUTUL HAIDUCILOR",  fiiind astfel promovat sustinut in toate mediile publice.

 

 PARTICIPANTII VOR TREBUI SA-SI CONFIRME FERM PARTICIPAREA LA NR. DE TEL. 0745.255093 sau 0785.079059 (SORIN GIRJAN, Presedintele Festivalului Vanatoresc) PANA (CEL MAI TARZIU) LA DATA DE   10.VIII.2013

 

Orice detalii suplimentare privind participarea vi le voi oferi la cererea Dumneavoastra telefonic sau prin celelalte canale de comunicare (retele de socializare, alte canale de comunicare formala si informala).

 

 

0 comentarii6027 vizualizări18 iulie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0