Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 26 Mai 2020 - 778 vizitatori azi
Pestera Tausoarelor nu a fost deschisa turimului de masa.

Tinand cont de materialele publicate in mass-media referitoare la noile schimbari in regimul de vizitare a Pesterii Izvorul Tausoarelor, consideram ca este necesar sa venim cu cateva clarificari.

Pestera de la Izvorul Tausoarelor este sit de importanta comunitara ROSCI0193 si arie naturala protejata, inclusa in situl de importanta comunitara. Ea este parte a retelei europene Natura 2000, avand ca scop protejarea populatiilor de chiroptere care habiteaza in acest cavernament.

Activitatea din aria protejata este supusa prevederilor legale si este reglementata de Regulamentul sitului de importanta comunitara ROSCI0193, publicat in Monitorul Oficial , partea I, nr.160 din 26.03.2013.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, in calitate de custode al ariei protejate, si-a luat angajamentul sa aplice masuri pentru conservarea speciilor si habitatelor de interes national si comunitar, precum si sa asigure o protectie eficienta a ariei protejate si a valorilor patrimoniului natural.

In conformitate cu prevederile Regulamentului de functionare, activitatile speologice permise in aria protejata sunt urmatoarele:

  1. Activitati stiintifice, didactice si de documentare;

  2. Activitati speologice explorative;

  3. Activitati ecologice;

  4. Activitati turistice speologice specializate.

Taxa de vizitare care a fost aprobata de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si care are avizul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice se refera strict la activitatile turistice speologice specializate. Regulamentul ariei protejate prevede ca vizitele nu pot fi mai mult de doua pe luna, in echipe de maxim 10 speologi. De asemenea, pe perioada septembrie-aprilie, vizitele vor fi intrerupte, pentru a proteja coloniile de chiroptere care folosesc pestera ca habitat de hibernare. Aceste restrictii au fost prevazute pentru a nu depasi, prin activitatea antropica, suportul de mediu al sistemului cavernicol. Este vorba, asadar, de maxim 120 de turisti speologi pe an.

In conformitate cu acelasi regulament, turistii speologi vor trebui sa fie echipati cu echipament speologic individual (salopete, subcombinezoane, casti speologice, etc.), vor trebui sa fie instruiti inainte de intrarea in cavernament cu privire la protectia personala, masuri de prim ajutor in caz de accident speologic, masuri de alerta si prealerta, asumarea raspunderii personale, norme de comportament speologic, si vor semna fisele de instructaj.

Deoarece materialele aparute in mass-media au lasat impresia ca Pestera Tausoarelor a fost deschisa turimului de masa, mentionam prevederile legale care reglementeaza accesul in aria protejata si subliniem faptul ca nu se poate vorbi de turism de masa in aceasta arie protejata.

La ora actuala, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, aplica un proiect numit "Sistem de management eficient al sitului de importanta comunitara si ariei de interes national Pestera Tausoare", care prevede o multitudine de activitati de cercetare stiintifica a mediului fizic si a mediului biotic din aria protejata. La finalul acestui proiect, in urma cuantificarii datelor obtinute de oamenii de stiinta angrenati in studiile in curs, vom fi capabili sa elaboram un sistem de masuri care sa urmareasca atat interesul antropic in aria protejata, de orice factura ar fi acesta, dar si interesul protejarii mediului si al habitatelor de interes national si comunitar. Pana atunci, in baza datelor pe care le procesam, activitatile antropice in Pestera Tausoare sunt reduse la minim, pentru a evita depasirea suportului de mediu al acestui spatiu unic.

 

Manager,                                           Ingrijitor pestera,

Gavrilas Vasilichi George             Alexandru Crin Triandafil Theodorescu

 

0 comentarii2247 vizualizări02 august 2013
rss 2.0
rss 2.0