Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 05 Iunie 2020 - 3440 vizitatori azi
Un referendum de circa 200.000 de lei pentru centura si pietonal.

Discutiile aprinse iscate in jurul centurii ocolitoare a municipiului Bistrita varianta 2 Sud, mai nou, mentinerea strazii Liviu Rebreanu ca zona pietonala, toate acestea l-au determinat pe primarul Ovidiu Cretu sa recurga la un referendum. Proiectul referendumului va fi discutat in sedinta ordinara a Consiliului Local din 14 august.

Cum motiveaza primarul Ovidiu Cretu ideea unui referendum local?

"Am hotarat sa fac acest demers, pentru ca varianta ocolitoare Bistrita 2 Sud este de departe cel mai important proiect pe care l-a avut municipiul Bistrita. Cifra de 174 de milioane de euro nu s-a mai vehiculat niciodata, nici macar cand a fost construita zona industriala cu Comelf si celelalte zone de acolo. Aceasta varianta ocolitoare este motorul dezvoltarii municipiului pe urmatorii 20 de ani intr-o zona in care exista disponibilitati de dezvoltare extraordinar de mari.

Anul trecut, acum doi ani, am considerat ca nu e nevoie de referendum pentru ca intotdeauna sunt oameni care vor fi deranjati si care sigur vocifereaza, uneori, mai mult decat e cazul, dar lucrurile au inceput sa ia o turnura ingrijoratoare, spun eu.

Adica se creeaza o tinta falsa, ca s-ar distruge Padurea Codrisor (Schieferberg) si atunci aruncam varianta ocolitoare si acest proiect in afara Bistritei, adica renuntam la el definitiv. Ori, ca sa renunt la un astfel de proiect, cred trebuie sa ai acordul, in mod explicit, al cetatenilor si solicit bistritenii, cetatenii, sa vina la vot sa spuna: vrem sau nu vrem.

Daca referendumul va spune una sau alta voi respecta cu strictete ceea ce doresc cetatenii. Insa, de data aceasta, consider ca proiectul nu poate fi abordat altfel decat in aceasta varianta. Repet, este un proiect vital, de insemnatate cruciala pentru municipiul Bistrita, unde nici primarul, nici consilierii nu pot spune: facem asa…

Referendumul este prevazut a fi organizat in 29 septembrie. Referendumul va avea prag de prezenta cel vechi de 50%. S-ar putea sa nu fie 50% prezenti la referendum. Dar daca din cei 40% care vor veni, 80% vor spune nu dorim varianta ocolitoare, din punctul meu de vedere sunt inchise lucrurile si voi retrage tot ceea ce am inceput pentru varianta 2 Sud.

Daca, in schimb, din cei 40% prezenti, 70% vor spune Da, vrem varianta ocolitoare, vom face demersurile pentru a o realiza si atunci nu vom mai avea probleme si se va veni cu niste piste false in Consiliul Local la aprobarea PUG-ului sau a celorlalte documente care tin de acest lucru.

Pentru acest referendum vor fi alocati maxim 200.000 de lei. S-ar putea sa fie 180.000 de lei, socotelile noastre acolo se duc, catre 200.000 de lei", a declarat Ovidiu Cretu.

Intrebat cum va fi formulata intrebarea, daca cetatenii vor avea de ales intre varianta 2 sau o alta varianta, primarul Bistritei a raspuns:

,,Noi nu putem discuta despre alte centuri acum. Putem discuta despre alte centuri peste 15, 25 de ani. Acum, discutam de varianta ocolitoare 2 Sud. Se face sau nu se face? Si intrebarea asta va fi: Doriti sa se realizeze din fonduri europene varianta ocolitoare Bistrita Sud 2. Da sau Nu? Vom proceda ca intr-o campanie electorala, fiecare se va duce si va explica cum vine veverita, cum pleaca jderul s.a.m.d, dar intrebarea este strict tehnica", a precizat Ovidiu Cretu.

Doriti mentinerea in continuare a strazii Liviu Rebreanu ca zona pietonala? Da sau nu?

De parca nu era de ajuns o singura intrebare tehnica si un singur raspuns emotional, referendumul pentru centura ocolitoare este completat cu o intrebare legata de zona pietonala. Se pare ca unii agenti economici din zona isi doresc redeschiderea circulatiei rutiere…ne intoarcem de unde am plecat.

"Pentru ca am mai avut solicitari de deschidere pentru circulatiei rutiere in zona pietonala, introducem cu ocazia aceasta si o intrebare pentru zona pietonala: Doriti mentinerea in continuarea a strazii Liviu Rebreanu ca zona pietonala? Da sau nu? Pentru ca cei care au spatii comerciale, birouri acolo, mi-au solicitat insistent sa deschid zona respectiva. Pana la urma daca tot face, referendumul pentru centura ocolitoare facem referendum si pentru zona pietonala.

Cei 10 agenti economici sunt mai vocali decat 70.000 de oameni. 300 de oameni care sunt afectati de varianta ocolitoare sunt mai vocali decat 80.000 de bistriteni si atunci haideti sa-i ducem la urne. Varianta e un singur buletin de vot cu cele doua intrebari. Cu varianta aceasta intru in sedinta de Consiliu Local, s-ar putea ca cei din Consiliu sa decida altceva", a explicat primarul Ovidiu Cretu.

P.S. Concluzia ii apartine tot primarului Ovidiu Cretu: Ati mai auzit de un oras din Europa care sa refuze investitia de 170 de milioane de euro? Raspunsul va apartine dumneavoastra. E o incalzire pentru referendum. Da sau nu?

 


0 comentarii2821 vizualizări10 august 2013
rss 2.0
rss 2.0