Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 08 Iulie 2020 - 8894 vizitatori azi
A inceput emiterea Cardului Profesional European! Legea nr. 250/19.07.2013.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud, va face cunoscut ca a inceput procedura de emitere a Cardului Profesional European. Persoanele in cautarea unui loc de munca, precum si persoanele care se afla deja inregistrate in evidentele institutiei, pot sa devina posesorii acestui card adresandu-se personalului nostru de la sediul A.J.O.F.M. Bistrita-Nasaud din Bistrita, str.Garii, nr.2 - 4.

Emiterea acestor carduri va avea loc in cadrul proiectului "Cardul profesional european - solutie europeana in cautarea unui loc de munca"- - ID 64305, POSDRU/94/4.1/S/64305, proiect strategic, la nivel national, ce vizeaza modernizarea Serviciului Public de Ocupare (SPO) prin introducerea unui sistem informatic complex ce are la baza cardul ca si instrument de autentificare. Aceasta activitate va continua si dupa finalizarea proiectului.

Proiectul este implementat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in parteneriat cu S.C.Soft Business Union SRL si s-a desfasuart pe o perioada de 33 luni ( decembrie 2010 - august 2013) in conditiile de finantare obtinute prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Obiectivul general al proiectului consta in cresterea calitatii si transparentei serviciilor de ocupare oferite de SPO persoanelor in cautarea unui loc de munca; a serviciilor oferite agentilor economici interesati in atragerea de resurse umane, precum si a altor institutii publice cu care ANOFM interactioneaza; respectiv imbunatatirea serviciilor de mediere a muncii prin asigurarea unui standard de calitate in procesul de furnizare a acestor servicii prin introducerea Cardului Profesional European pentru persoanele in cautarea unui loc de munca inregistrate in cadrul tuturor structurilor SPO. 

Va asteptam la sediile noastre pentru emiterea cardurilor,

 DIRECTOR EXECUTIV,

RAPAN OTILIA

Informatii detaliate despre proiect sunt disponibile pe site-ul dedicat:

www.card-profesional.ro.

 

 

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita - Nasaud va face cunoscute principalele modificari si completari aduse Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si Legii nr.116 / 2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, de catre Legea nr. 250/19.07.2013. Aceasta lege vizeaza noi masuri de stimulare a ocuparii si adaptarea acestora la cerintele actuale ale pietei muncii.

In prezenta lege sunt introduce reglementari privind:

-         Acordarea de servicii gratuite de evaluare a competentelor dobandite pe alte cai

decat cea formala, cu scopul de a facilita si urgenta obtinerea unui certificat de competente profesionale;

In vederea certificarii competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca inregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca, pot beneficia, in mod gratuit, de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale, a caror finantare se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, o singura data, pentru fiecare perioada in care se afla in cautarea unui loc de munca.

-         Acordarea primelor de mobilitate inclusiv somerilor de lunga durata, masura ce

tinteste stimularea mobilitatii teritoriale in vederea ocuparii, prin acordarea primei de incadrare si a primei de instalare;

Prima de incadrare si prima de instalare, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda la cerere si somerilor de lunga durata inregistrati la agentie, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj. Prin somer de lunga durata se intelege, persoana care este somer pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 ani.

-         Reducerea conditiilor de implementare a unor masuri active prin reducerea de la 3 la

1,5 ani (18 luni), respectiv de la 2 la 1,5 ani (18 luni), a obligatiei de mentinere a raporturilor de munca sau de serviciu pentru angajatorii care angajeaza absolventi in conditiile art.80, respectiv someri in varsta de peste 45 ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale si personae cu handicap, in conditiile art.85;

-         Participarea pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala, prin

stimularea angajatorilor care incadreaza tineri aflati in aceasta categorie, masura prin care acesti angajatori numiti de insertie, beneficiaza pentru fiecare tanar angajat, din aceasta categorie, lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tanarului, dar nu mai mult de 2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru o perioada egala cu perioada contractului de solidaritate incheiat intre agentie si tanarul respectiv, pe o perioada de pana la 3 ani, dar nu mai putin de 1 an. De asemenea, acesti angajatori de insertie mai pot beneficia pentru o perioada de maximum 2 ani de acordarea unei sume lunare in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la data expirarii contractului individual de munca daca, dupa aceasta data, incheie pe perioada nedeterminata un contract individual de munca, incheiat intre tanarul cu risc de marginalizare sociala si angajator.

Legea nr. 250/2013 a fost publicata in data de 24 iulie 2013 in Monitorul Oficial al

Romaniei, iar in termen de 60 de zile de la data publicarii, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va modifica in mod corespunzator Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 si procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca.

  

Director Executiv,

 RAPAN OTILIA

 

 

Intocmit, PREDA ADINA - consilier EURES

 

0 comentarii3115 vizualizări14 august 2013
rss 2.0
rss 2.0