Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 06 Iulie 2020 - 13538 vizitatori azi
Rezultatele dezbaterilor din sedinta Consiliului Local al municipiului Bistrita din 14 august 2013.

1.Proiect de hotarare privind alegerea presedintelui de sedinta al Consiliului Local al municipiului Bistrita.

Hotararea a fost adoptata cu 15 voturi "pentru".
Avand in vedere faptul ca mandatul de presedinte de sedinta cu care a fost investit domnul consilier Hangan Sorin s-a incheiat, s-a impus alegerea unui nou presedinte care sa conduca sedintele Consiliului Local al municipiului Bistrita pe parcursul urmatoarelor trei luni.
Prin vot, mandatul de presedinte a fost incredintat domnului consilier Rus Constantin.
 
2. Proiect de hotarare privind conferirea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Bistrita", domnului Horst Göbbel.
Hotararea a fost adoptata cu 15 voturi "pentru", in forma prezentata de initiator.
Domnul Horst Göbbel s-a nascut la 2 octombrie 1944 in Ungaria, in timpul refugiului sasilor bistriteni. A revenit in tara in 1945 impreuna cu familia, iar in anul 1962 a terminat liceul la Bistrita, la actualul Colegiu National "Liviu Rebreanu". Dupa terminarea studiilor universitare la Cluj, a fost profesor de istorie la Colegiul "Liviu Rebreanu" pana in anul 1973 cand a plecat definitiv in Germania, unde s-a stabilit la Nürnberg. Dupa completarea studiilor la facultatea de germanistica din Erlangen, a fost profesor in Nürnberg pana la pensionare, in anul 2009. Profesia de dascal a fost pentru Horst Göbbel nu numai meserie ci si vocatie, lucrand cu deosebita placere cu elevii din gimnaziul unde a profesat.
Domnul Horst Göbbel a fost si ramane profund legat de meleagurile copilariei si adolescentei, de localitatea Livezile si in mod special de Bistrita. El a fost unul din promotorii Asociatiei H.O.G. Bistritz-Nösen, iar din anul 2004 ocupa functia de vicepresedinte. Face parte din diverse asociatii ale sasilor din Germania, ani de zile a fost vicepresedintele celui mai inalt for al sasilor de pretutindeni si a fost fondatorul asociatiei federale a tuturor H.O.G.-urilor din Germania si Austria. La Nürnberg s-a angajat intensiv si cu rezultate deosebite in integrarea persoanelor emigrate de-a lungul mai multor decenii. El este autorul a numeroase publicatii cu continut istoric legate de Transilvania si in mod special de Ardealul de Nord.
Dintre lucrarile publicate pot fi mentionate: "Ramas bun istorie" (1990), "Politica internationala" (1995), "Nürnberg si Transilvania" (1993), "Romania si germanii sai 1948 - 1995", precum si contributia la istoria si cultura orasului Bistrita si a Ardealului de Nord - "Wir Nosner".
Pentru angajamentul sau a fost decorat in 21 iulie 2008, de presedintele Germaniei, cu cea mai mare decoratie pe care o poate oferi seful acestui stat - "Crucea de merit" a Republicii Federale Germane. Iata cateva dintre distinctiile acordate ca semn de apreciere a activitatii depuse de domnul Horst Göbbel: "Insigna de aur" a Asociatiei Sasilor Transilvaneni din Germania (2002), "Insigna de aur" a Asociatiei localitatilor natale a sasilor transilvaneni (H.O.G.-Verband) (2003), "Medalia pentru merite deosebite pentru Bavaria intr-o Europa Unita" - de la guvernul Bavariei (2008), "Crucea Federala de Merit a Republicii Federale Germania" - de la presedintele Germaniei, Horst Koehler (2008), "Insigna de merit a judetului Mittelfranken" - de la presedintele Consiliului judetean Mittelfranken (2010) si "Medalia PRO MERITIS" a Asociatiei Sasilor Transilvaneni din Germania (2011).
In ultimul deceniu, activitatea si angajamentul de care a dat dovada domnul Horst Göbbel in ceea ce priveste preocuparile, problemele si interesele Bistritei si ale bistritenilor, au fost constante si extrem de intense.
Trebuie subliniat si angajamentul domniei sale in ceea ce priveste promovarea valorilor culturale romanesti si sasesti, a valorilor reale ale traditiilor, in special in randul tineretului german.
Insemnele care atesta calitatea de cetatean de onoare al municipiului Bistrita ii vor fi inmanate in cadru festiv, cu prilejul manifestarilor prilejuite de Zilele municipiului Bistrita, in perioada 23-25 august 2013, la 450 de ani de cand Biserica Evanghelica din Bistrita a fost reconstruita de Petru Italus si sfintita in forma actuala.
 
3. Proiect de hotarare privind conferirea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Bistrita", domnului Marcel Lupse.
Hotararea a fost adoptata cu 15 voturi "pentru", in forma prezentata de initiator.
Domnul Marcel Lupse s-a nascut in anul 1954, la Dej. Dupa terminarea studiilor liceale a absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, clasa profesor Vasile Crisan, fiind sef de promotie pe tara.
Profesorul si artistul plastic Marcel Lupse este unul dintre cetatenii care s-au implicat activ in viata culturala a orasului, iar prin activitatea domniei sale a contribuit la cresterea prestigiului municipiului Bistrita. Lucrarile sale sunt cunoscute in tara si strainatate, numarul mare al premiilor si distinctiilor obtinute fiind o dovada a aprecierii talentului sau. Artistul este autorul unei vaste opere de arta apreciata de publicul contemporan in zeci de expozitii internationale si 121 nationale. Marcel Lupse a oferit publicului din Bistrita si din afara municipiului 41 de expozitii personale si a participat la 62 de expozitii de grup apreciate de critica de arta in nenumarate periodice si albume de arta contemporana. Opera artistului se afla in diverse colectii muzeale devenind, practic, un bun cultural contemporan.
Activitatea de specialitate este dublata de calitatea de dascal, desfasurata in cadrul Liceului de Arte "Corneliu Baba" incepand din anul 1998, fiind cadru didactic cu gradul I si metodist al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud. In acest context a obtinut rezultate deosebite cu elevii la olimpiadele nationale de arte plastice si a coordonat activitatile metodice de specialitate si expozitiile organizate de scoala. Datorita activitatii didactice desfasurate a fost distins cu Premiul "Gheorghe Lazar" - cea mai inalta distinctie pe care o poate obtine un cadru didactic.
Inalta tinuta profesionala este sustinuta de o specializare deosebita prin obtinerea, in anul 2010, a titlului de "Doctor in Arte Vizuale" la Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, cu maxima apreciere din partea comisiei doctorale.
Insemnele care atesta calitatea de cetatean de onoare al municipiului Bistrita ii vor fi inmanate in cadru festiv, cu prilejul manifestarilor prilejuite de Zilele municipiului Bistrita, in perioada 23-25 august 2013, la 450 de ani de cand Biserica Evanghelica din Bistrita a fost reconstruita de Petru Italus si sfintita in forma actuala.
 
Doua proiecte de hotarare au fost retrase de catre initiator:
 
1. Proiect de hotarare privind modificarea Hotararii nr. 30/28.02.2008 privind constituirea "Asociatiei Intercomunitare Silvice Bistrita-Livezile" pentru gestionarea fondului forestier si a fondului cinegetic proprietatea publica a municipiului Bistrita si a comunei Livezile.
 
2. Proiect de hotarare privind modificarea Hotararii nr. 64/26.03.2009 privind infiintarea Regiei publice locale "Ocolul silvic al municipiului Bistrita" R.A. - structura cu specific silvic, prin reorganizarea Serviciului public municipal "Ocolul Silvic al municipiului Bistrita".
 
Un proiect de hotarare a fost respins, intrunind doar 11 voturi "pentru":
 
1. Proiect de hotarare privind conferirea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Bistrita", preotului paroh Johann Dieter Krauss.
 
In cursul dezbaterilor privind proiectul de hotarare legat de aprobarea organizarii referendumului local, prin retragerea din sala a consilierilor PDL, au ramas la dezbaterea proiectelor de pe ordinea de zi doar 10 consilieri (mai putin de jumatate din numarul consilierilor in functie). In conformitate cu art. 40 alin. 1 din Legea 215/2001 a administratiei publice locale: "sedintele consiliului local se desfasoara legal in prezenta majoritatii consilierilor locali in functie" - prevedere legislativa prezentata in plen de secretarul municipiului, Floare Gaftone. In aceste conditii, nemaifiind intrunit cvorumul necesar, continuarea sedintei ar fi fost nelegala. Din aceasta cauza nu au mai fost dezbatute si finalizate prin vot urmatoarele proiecte de hotarare:
 
1. Proiect de hotarare privind aprobarea organizarii referendumului local in vederea consultarii cetatenilor municipiului Bistrita cu privire la probleme de interes local.
 
2. Proiect de hotarare privind aprobarea sustinerii financiare multianuale a Clubului Sportiv Municipal Bistrita pentru activitatea desfasurata de echipele de handbal masculin si handbal feminin.
 
3. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei spatiului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 9 din str. Mesteacanului - str. Colibitei.
 
4. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei spatiului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 16 din str. Rodnei.
 
5. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei spatiului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 3 din strada Trandafirilor.
 
6. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei spatiului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 4 din str. Garii nr. 30.
 
7. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei spatiului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 19 din str. Nicolae Balcescu.
 
8. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei spatiului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 29 din str. Stefan cel Mare.
 
9. Proiect de hotarare privind stabilirea destinatiei si a modalitatii de valorificare a imobilului proprietate publica a municipiului Bistrita, situat in fostul punct termic nr. 36.
 
10. Proiect de hotarare privind insusirea modificarilor si completarilor inventarului domeniului public al municipiului Bistrita, aprobat prin Hotararea nr. 187/30.09.2009 a Consiliului Local al municipiului Bistrita, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(Proiect de hotarare in completare pe ordinea de zi)
11. Proiect de hotarare privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitii "Suplimentare putere electrica pentru Complexul de agrement Heidenfeld din localitatea componenta Viisoara, municipiul Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud".
 
DIVERSE:
1. Raportul Societatii "Business Park Bistrita Sud" S.R.L.

http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/ziar/portal.nsf/AllByUNID/6AD51AECA8D463FAC2257BC700553758?OpenDocument.
.
Foto - Marius Chiuzan.
14.08.2013
1 comentariu3283 vizualizări15 august 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0