Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Apa mai buna la Beclean.

Primul contract de servicii din cadrul proiectului "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bistrita-Nasaud" a fost finalizat. Este vorba despre realizarea unei noi statii de tratare a apei  de la Beclean, cea veche functionand peste trei decenii.

Noua statie de tratare, data in folosinta miercuri dupa-amiaza, are un debit de 220 l/sec si va deservi consumatorii din orasul Beclean si localitatile invecinate. Este complet automatizata, cu senzori de masurare a parametrilor apei - bruta, decantata, filtarata - iar in functie de valori se intervine cu reactivi astfel ca apa sa fie potabila.

Mai mult, noua statie este realizata in conformitate cu cerinta de consum prognozata de apa potabila. Altfel spus, in prezent sunt peste 25.000 de beneficiari din Beclean si zona limitrofa, dar "statia are o capacitate de 800 mc/h, dublu decat necesarul actual de apa, astfel ca, oricat s-ar dezvolta aceasta zona, pana la limita cu judetul Cluj, am putea asigura debitul", a explicat ing. Ion Sandreu, directorul general al SC Aquabis SA.

***  

          "Vreau sa adresez recunostinta mea fata de cei doi predecesori ai mei, cei doi presedinti care au inceput acest proiect, Gheorghe Marinescu - initiatorul Masterplanului de apa si canalizare si Liviu Rusu - cel care a continuat. Este un lucru extreme de important pentru locuitorii judetului acest Master Plan de apa si canalizare. Sper ca impreuna cu colegii de la Aquabis sa obtinem o suplimentare financiara pentru prima etap. Urmeaza sa purtam ultimele discutii si pentru etapa a doua si imi doresc foarte mult, ca intr-un timp rezonabil, de cativa ani, sa ramana cat mai putine localitati in care populatia sa nu aiba acces la minimum de servicii cum sunt cele de apa si canalizare", a declarat, la receptia partiala a lucrarilor, presedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan.

          In completare, secretarul de stat Doru Ciocan de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) a mentionat ca noua statie este una dotata cu tehnologie performanta, fapt care va conduce la asigurarea unei "ape bune" pentru zona Becleanului.

 

***

In data de 22.03.2010, prin semnarea contractului de finantare intre Ministerul Mediului si Padurilor si SC AQUABIS SA, se asigura finantarea pentru proiectul "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bistrita-Nasaud". Costul total al proiectului a fost stabilit la 83.251.651 euro, iar sursele de finantare, stabilite prin contract, se impart astfel: 64.076.715 euro grant din Fondul de Coeziune, 9.799.968 euro subventie de la bugetul de stat, 1.507.687 euro subventie de la bugetele locale si 7.867.281 euro asigurati de catre SC AQUABIS SA, printr-un credit.

Pentru realizarea proiectului, initial au fost impartite serviciile si lucrarile in 3 contracte de servicii si 7 contracte de lucrari. Cu exceptia unui contract de lucrari, aflat in proces de achizitie, toate celelalte contracte se afla in implementare.

Unul dintre primele contracte semnate a fost CL 5- Statie de tratare noua pentru localitatea Beclean, semnat la data de 20.10.2011 intre SC Aquabis SA, in calitate de autoritate contractanta si asocierea dintre SC CML.RO SRL si Aqua Residuos Y Medio Ambiente SA Barcelona, in calitate de prestator. Valoarea contractului a fost de 21 670 805,86 lei.

Gabriela Ciornei.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii2968 vizualizări23 august 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0