Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Luni 10 August 2020 - 35722 vizitatori azi
Mesajul prefectului Ioan TINTEAN, cu ocazia deschiderii Zilelor municipiului Bistrita si aniversarii a 450 de ani de la sfintirea Bisericii Evanghelice.

Inainte de toate, salut prezenta la Bistrita, a tuturor partenerilor nostri din orasele infratite, oaspeti dragi, care an de an ne arata respectul pe care ni-l poarta, fiindu-ne alaturi in cea mai importanta zi a urbei noastre, cand sarbatorim Zilele municipiului Bistrita.

 De asemenea, doresc sa le adresez un bun-venit acasa sasilor care au revenit pe meleagurile lor natale, pentru a se bucura de cele doua mari momente pe care le celebram astazi, Zilele municipiului Bistrita, precum si aniversarea a 450 de ani de la sfintirea Bisericii Evanghelice, cu cel mai inalt turn din tara.

 Asocierea celor doua evenimente nu este deloc una intamplatoare, pentru ca Bistrita si Biserica Evanghelica si-au legat destinele intr-un mod fara echivoc. Destinul Bistritei a fost sa fie aidoma celorlalte burguri construite de sasi in Evul Mediu, si anume acela de a-si pastra frumoasa mostenire si a construi in jurul acesteia, intregind si facand, astfel, sa stralucesca salba celor sapte cetati, asa-zisele Siebenbürgen.

 Constatam, cu satisfactie, asumarea afectiva a Bisericii pe care o celebram, de catre toti cetatenii orasului. In urma acestei asumari, Biserica Evanghelica, greu incercata, ni se prezinta acum la fel de frumoasa, poate, ca in prima ei zi de existenta. De-a lungul timpului, aceasta a devenit un catalizator local, adunand energiile pozitive ale bistritenilor, care au ajuns sa o iubeasca.

 Rememorand nefericitul eveniment din 11 iunie 2008, nu pot sa nu va impartasesc din emotia incercata atunci cand i-am vazut pe localnicii care au facut scut in jurul bisericii lor plangand, vazandu-si simbolul in flacari. Ceea ce a urmat a fost un exemplu de solidaritate demn de urmat, dovedind ca oamenii, indiferent de nationalitate sau apartenenta religioasa, isi respecta mostenirea istorica, fiind capabili sa-si uneasca eforturile pentru a ajuta la reconstructia bisericii lor, atat de dragi. Prin grija fata de patrimoniul sasesc, nu am facut decat sa demonstram ca apartinem Europei, acel spatiu multicultural in care respectul fata de istorie, concitadini si diversitate, creeaza o atmosfera prietenoasa, asa cum gasim astazi si la Bistrita.

 Inchei, dorindu-le sasilor reintorsi acasa sa retraiasca ceva din farmecul copilariei si adolescentei lor, in timp ce vor strabate strazile minunatului nostru burg si vor respira miresmele de altadata, iar bistritenilor le doresc sa se bucure de orasul lor frumos si sa profite din plin de cele trei zile de sarbatoare.

 "La multi ani, Bistrita!", "La multi ani, bistriteni!".

.


Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

 

 

 

0 comentarii2380 vizualizări23 august 2013
rss 2.0
rss 2.0