Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 18 Iunie 2021 - 14587
Echipa internationala din cadrul JDS 3 A ajuns aproape de Budapesta!

ASTAZI, 28 august, cele patru nave ale echipei internationale din cadrul Expeditiei comune de supraveghere a Dunarii (Joint Danube Survey- JDS 3) au ajuns aproape de Budapesta, mai exact la punctul 22 de prelevare. Cele trei romance, doi chimisti si un biolog, muncesc zi si noapte, alaturi de alti specialisti si experti din intreaga Europa -  austrieci, slovaci, unguri, sarbi, croati si bulgari. Astfel,

Florentina Dumitrache, chimist din cadrul Administratiei  Nationale "Apele Romane", efectueaza masurarea parametrilor fizico-chimici in situ (pH, temperatura, oxigen dizolvat si conductivitate). Parametrii sunt masurati cu ajutorul unei sonde multiparametru furnizata de "Apele Romane". De asemenea, ea este si cea care tine evidenta si asigura fixarea probelor recoltate, conservarea si transportul catre laboratoarele din tarile participante.

Mary Craciun, chimist din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Jiu- Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti- recolteaza probele de sedimente si suspensii solide. Dupa recoltare, probele de sediment sunt sitate in mediul umed, in vederea obtinerii fractiei de 0,63 micrometri, fractia cea mai reprezentativa pentru analiza micropoluantilor organici si a metalelor grele. Mary Craciun foloseste echipamente de recoltare si sitare a celor doua matrici de investigatie de la bordul vasului Argus.

Claudia Nagy, biolog din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, este cea care recolteaza probele de macronevertebrate din zona malurilor. Recoltarea se face cu ciorpacul limnologic din dotarea A.N. "Apele Romane".

Programul de lucru incepe la ora 6.00 dimineata si cateodata se finalizeaza si la 2.00 noaptea. La fiecare sectiune, specialistii chimisti preleveaza probe de apa din trei puncte, din mijloc, de pe malul stang, respectiv de pe malul drept, iar biologii preleveaza probe de pe ambele maluri si de la mijloc. In plus, se mai adauga si echipa de specialisti ihtiologi (in pesti) care recolteaza probe de pesti. Specialistii masoara,  cantaresc si identifica speciile de pesti caracteristice Dunarii, in sectiunile supuse monitorizarii. De asemenea, sunt realizate investigatii suplimentare, inclusiv toxicologice. Prelevarea probelor dintr-o sectiune dureaza intre 2 ore si pana la 4-5 ore.

In urmatoarele zile, echipa internationala va continua monitorizarea calitatii apei Dunarii, in sectiunile aflate pe teritoriul Croatiei si Serbiei, urmand ca , in data de 8 septembrie, sa intre in Romania. Alaturi de cele trei nave ale echipei internationale (Argus, vaporul-laborator al Serbiei, Wien si MEβSCHIFF IV, cele doua ambarcatiuni private din Austria), se afla sIstros, nava de cercetare din Romania. Ca si celelalte trei, Istros  are si barci pentru recoltari in zona de mal, iar, la bord, este dotat cu aparatura de prelevare, stocare si procesare a probelor supuse monitorizarii. Participarea navei romanesti Istros a fost aprobata prin HG nr. 288/21 mai 2013, nava care parcurge intreaga distanta, de 2357 de km, de la izvoarele Dunarii si pana la varsare.Cheltuielile pentru deplasarea navei sunt suportate din bugetul Fondului de mediu si sunt in valoare totala de 670 mii lei inclusiv TVA

Pentru mediatizarea Expeditiei, Administratia Nationala "Apele Romane" are ca parteneri media: Agentia Nationala de Presa Agerpres, epochtimes.ro, Radio Romania Actualitati, Stirile TVR.ro si revista de mediu Green Report.

Pe intregul parcurs al Expeditiei, vom reveni cu informatii suplimentare.

 

Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant, 0751127734,

Administratia Nationala "Apele Romane"

Str. Ion Campineanu nr. 11, sector1

0 comentarii3598 vizualizări28 august 2013
rss 2.0
rss 2.0