Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 11 August 2020 - 41664 vizitatori azi
Rezultatele dezbaterilor din sedinta Consiliului Local al municipiului Bistrita din 2 septembrie 2013.

1. Proiect de hotarare privind aprobarea organizarii referendumului local in vederea consultarii cetatenilor municipiului Bistrita cu privire la probleme de interes local in data de 29 septembrie 2013. Hotararea a fost adoptata prin apel nominal, cu 11 voturi "pentru", in forma prezentata de initiator.

Potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, problemele de interes deosebit din unitatile administrativ-teritoriale pot fi supuse aprobarii locuitorilor prin referendum local.
Pentru data de 29 septembrie 2013 s-a propus organizarea unui referendum local pentru consultarea cetatenilor municipiului Bistrita cu privire la probleme de interes local, respectiv cu privire la realizarea din fonduri europene a variantei ocolitoare Bistrita-Sud si cu privire la reluarea circulatiei rutiere pe strada Liviu Rebreanu.
Referendumul are ca obiect pronuntarea prin "DA" sau "NU" la urmatoarele intrebari:
1. "Sunteti de acord cu constructia in municipiul Bistrita, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistrita Sud pe traseul: DN 17 - Parc Industrial Bistrita Sud - Dealul Cighir - Dealul Codrisor - Complexul de Agrement Wonderland - DN 17 ?"
Varianta ocolitoare Bistrita-Sud nou propusa are menirea de a prelua fluxuri auto importante pe directia drumului national DN 17, urmand sa fie prevazuta in documentatia "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita", documentatie care are Avizul de mediu nr. 2/28.06.2013 si este in faza de solicitare a avizelor Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, inainte de a fi supusa spre aprobare Consiliului Local al municipiului Bistrita. Urgenta avizarii si aprobarii documentatiei "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita" rezulta, pe de o parte, din faptul ca valabilitatea Planului Urbanistic General existent este limitata in timp, aceasta fiind prelungita prin hotarari anterioare ale Consiliului local, iar pe de alta parte, din necesitatea rezolvarii nenumaratelor solicitari ale cetatenilor municipiului Bistrita privind emiterea autorizatiilor de construire in zonele de extindere a intravilanului existent.
Pentru a avea o privire de ansamblu asupra opiniilor majoritatii cetatenilor municipiului Bistrita, ca urmare a opiniilor diferite manifestate de acestia, varianta ocolitoare Bistrita-Sud fiind un obiectiv de interes general pentru intreaga comunitate locala, se considera oportuna organizarea unui referendum privind propunerea de realizare a variantei ocolitoare Bistrita-Sud, care sa se constituie fie intr-un argument de modificare a traseului, fie intr-un argument de sustinere a prevederilor documentatiei "Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita" la autoritatile si institutiile avizatoare mentionate.

 

 

2. "Sunteti de acord cu mentinerea ca zona pietonala a strazii Liviu Rebreanu?"
In ceea ce priveste strada Liviu Rebreanu, in anul 2006, prin Proiectul "Bistritz Zentrum XXI" derulat de Primaria Municipiului Bistrita si realizat prin Programul PHARE, aceasta a devenit zona pietonala, de promenada a orasului.
Pentru a sustine o politica urbana cu implicatii pe termen lung, prin transformarea strazii Liviu Rebreanu in zona pietonala, administratia municipiului Bistrita si-a asumat nu doar rolul de a proteja monumentele istorice cu valoare nationala si internationala, ci si acela de a incuraja micile unitati comerciale din zonele istorice prin redimensionarea si redirectionarea comertului spre turismul urban. Aceasta politica urbana este aplicata in prezent si in alte orase din tara - Cluj-Napoca, Baia Mare, Sibiu, Sighisoara, Brasov, lista putand continua si cu orase din Europa.
Si acest proiect a impartit unii factori de opinie. Alaturi de opinii extrem de favorabile, exista nemultumiri ale unor cetateni, in principal proprietari si utilizatori ai unitatilor economice din zona pietonala, care reproseaza diminuarea veniturilor odata cu suprimarea circulatiei rutiere.
 
Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Obiectul si data referendumului local se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de desfasurare, ziua organizarii putand fi numai duminica, intre orele 7.00-23.00.
Operatiunile pentru desfasurarea referendumului au loc in circumscriptia electorala municipala si in sectiile de votare organizate potrivit Legii nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza listelor electorale permanente si a celorlalte liste electorale prevazute de lege.
Masurile tehnico-organizatorice, delimitarea si numerotarea sectiilor de votare, programul calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare, se stabilesc prin dispozitie a primarului in termen de 10 zile de la data anuntarii referendumului.
Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului se suporta, potrivit legii, din bugetul local, in speta al municipiului Bistrita si vor fi cuprinse cu aceasta destinatie in bugetul rectificat pe anul 2013 Cap. 54.02, "Alte servicii publice generale", fiind estimate la suma de 180.000 lei.

http://www.primariabistrita.ro
03.09.2013
0 comentarii3724 vizualizări03 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0