Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
OIM recomanda negocieri colective pentru stabilirea salariului minim si protectie sociala.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" saluta, alaturi de Confederatia Sindicatelor Internationale (CSI), publicarea celui de-al doilea Raport Mondial pentru salarii al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). "Acest raport rezuma analiza sindicatelor din intreaga lume cu privire la criza economica si raspunsurile politice pe care guvernele ar trebui sa le puna in aplicare", a declarat Sharan Burrow, secretar general al CSI.

Organizatia Internationala a Muncii confirma ca salariile din intreaga lume au stagnat in timpul crizei. Cu exceptia cifrelor irelevante in cazul Chinei si dupa o ajustare pentru inflatie, cresterea salariilor la nivel mondial a incetinit, de la 2,2% in 2007 la numai 0,8% in 2008 si 0,7% in 2009.

Desi aceste procente globale sunt inca usor pozitive, salariile au scazut de fapt in multe tari. "Chiar si lucratorii care si-au pastrat locurile de munca pe timpul crizei si-au vazut salariile stagnand sau reduse", a subliniat Bogdan Iuliu Hossu.

Dependenta excesiva de exporturi si de imprumuturi de consum pentru a genera crestere economica nu este durabila. Pentru a impulsiona economia intr-adevar, tarile trebuie sa stimuleze cererea interna prin salarii mai mari si o mai buna distribuire a veniturilor. OIM propune trei optiuni de politica in raportul organizatiei:

  1. negocieri colective
  2. stabilirea unor salarii minime impuse de legislatia nationala
  3. programele de asistenta sociala.

In plus fata de recente date privind salariile in aceasta perioada de criza, raportul prezinta, de asemenea, o analiza pe termen lung a salariilor mici, definite ca fiind salariile care reprezinta mai putin de doua treimi din salariul mediu national. De la sfarsitul anilor 1990, incidenta scaderii salariilor a afectat doua treimi din tarile pentru care statisticile au fost disponibile.

Cu toate acestea, OIM a aratat ca reducerea salariilor s-a resimtit mai putin frecvent in tarile cu reprezentare sindicala puternica. "Sindicatele sunt parte a solutiei deoarece ele permit asigurarea cresterii salariilor in acelasi timp cu cresterea productivitatii si a inflatiei, asigurandu-se ca aceste castiguri sunt distribuite echitabil", a spus doamna Sharan Burrow.

 

Pentru a citi raportul complet puteti accesa urmatorul link:

http://www.ilo.org/global/publications/ilo-bookstore/order-online/books/WCMS_145265/lang--en/index.htm

 

Departamentul Comunicare                   

0 comentarii3045 vizualizări17 decembrie 2010




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0