Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Romania a intrat pe lista cazurilor speciale ale tarilor ce incalca legislatia OIM. Alocutiune Bogdan Iuliu HOSSU.

 La solicitarea delegatiei Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA", solicitare sustinuta de toti membrii confederatiilor sindicale din cadrul delegatiei lucratorilor, Romania a intrat pe lista cazurilor speciale ale tarilor ce incalca legislatia OIM.

 In dupa-amiaza zilei de 9 iunie, cazul Romaniei s-a discutat in plenul reuniunii Comisiei de Norme. Cazul a fost sustinut din partea delegatiei lucratorilor din Romania de Ovidiu POPESCU, prim-vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, reprezentant titular in cadrul comisiei.

Din partea sindicatelor internationale au intervenit Daniel Retureau CGT Franta si Judit Czuglere Ivany, Ungaria.

Din partea grupului general de lucratori din Comisia de Norme, Luc Corteebek de la CSC Belgia a solicitat inclusiv abrogarea in totalitate a noilor legi.

Verdictul in acest caz se va pronunta sambata.

Opinia membrilor delegatiei CNS "Cartel ALFA" este aceea ca verdictul va fi favorabil partii sindicale.

 

In cadrul Conferintei a 100-a a Organizatiei Internationale a Muncii, OIM a fost informat, la modul obiectiv, despre situatia referitoare la incalcarea legislatiei muncii.

Discursul presedintelui CNS "Cartel ALFA" a fost primit cu mult interes de toti delegatii participanti la lucrarile celei de-a 100-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii ce se desfasoara la Geneva in perioada 1 iunie - 17 iunie a.c.

 Atasam acestui comunicat discursul rostit de presedintele CNS "Cartel ALFA" precum si alocutiunea dlui Ovidiu Popescu, prim-vicepresedinte al FSLCP.

 Departamentul Comunicare

Nota:

Mai multe informatii despre desfasurarea lucrarilor puteti gasi accesand site-ul OIM http://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm

 

 


Alocutiunea domnului  Bogdan Iuliu HOSSU, Presedintele Confederatiei National Sindicale  "Cartel ALFA".  In numele delegatiei lucratorilor din Romania permiteti-mi sa va transmit salutari calduroase si sustinerea noastra pentru succesul lucrarilor celei de a 100-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii.

Sustinem raportul prezentat de Directorul General. Intr-adevar, este nevoie sa intram intr-o noua era a justitiei sociale. Trebuie sa facem tot posibilul pentru a pune capat crizei sociale si pentru promovarea si aplicarea principiilor muncii decente. Sustinem principiile continute de Raportul directorului general Juan Somavia privind constructia unei lumii bazate pe munca decenta si progres social.

 Adaptabilitatea si flexibilitatea actorilor sociali sunt esentiale pentru a reusi sa raspundem rapid si sa oferim solutiile eficiente pentru noi nevoi sau noi crize in plan global.

De aceea, promovarea valorilor si politicilor OIM este mai necesara decat oricand, prin relansarea constructiei dialogului social oferit de cea de a 100-a Conferinta.

In aceste circumstante care se schimba rapid, invatam unii de la altii gasindu-ne si regasindu-ne surse de cunoastere si inspiratie pentru Mileniul III, in care demnitatea lucratorilor trebuie sa fie respectata, in care libertatea de exprimare, participarea si democratia trebuie sa se cimenteze si sa se dezvolte puternic. Membrii Organizatiei Internationale a Muncii trebuie sa reprezinte exemple peste tot in lume in promovarea muncii decente, a progresului social, a promovarii principiilor comune ale dialogului si al justitiei sociale la locul de munca.

 

Doamnelor si domnilor delegati

Din pacate, in Romania, criza economica continua si este adancita de o politica care nu se sprijina pe dialogul social cu patronatele si sindicatele, dar si de obedienta guvernantilor fata de politicile FMI, ale Bancii Mondiale si ale Consiliului Investitorilor Straini. La solicitarile acestor institutii s-a ajuns la adoptarea de legislatii noi inacceptabile pentru o piata a muncii.

Dorinta de a elimina sindicatele din Romania s-a materializat mai repede decat se astepta opinia publica deoarece rapid, in numai cateva luni, Guvernul a impus cu forta modificarea Codului Muncii si modificarea a cinci legi fundamentale pietei muncii: legea de organizare a patronatelor, legea de organizare a sindicatelor, legea conflictelor de munca, legea contractelor colective de munca si legea Consiliului Economic si Social, reunite toate intr-o singura lege, impropriu si cu maxima ipocrizie numita Legea Dialogului Social.

 

Doamnelor si domnilor delegati,

 Va voi da cateva exemple concrete in sustinerea celor expuse anterior. Guvernul a limitat dreptul la asociere sindicala. Criteriile de reprezentativitate au devenit arbitrare. Guvernul Romaniei a sporit disproportionat rolul reprezentantilor salariatilor in dauna sindicatelor, permitandu-se unor reprezentanti, in realitate apropiati ai angajatorilor ca, in anumite conditii deloc restrictive, sa negocieze contractele colective de munca, chiar daca in unitatile respective exista si organizatii sindicale. Nu mai sunt definite clar conditiile de munca si de angajare, relatiile dintre angajat si angajator, reglementarea relatiilor intre cei ce angajaza sau organizatiile lor si una sau mai multe organizatii ale lucratorilor. In ciuda efortului facut de expertii Biroului International al Muncii, pentru care trebuie sa le mai multumesc odata, intr-un interval foarte scurt al lunii ianuarie 2011 acestia au analizat proiectele guvernamentale si au redactat un memorandum cu recomandari, pe care guvernul le-a ignorat la fel cum a ignorat punctele de vedere ale organizatiilor sindicale nationale, europene si internationale.

In paralel cu modificarile aberante ale legislatiei in privinta muncii, statul social roman a fost destructurat prin masuri economice contraproductive, sub pretextul instaurarii unui asa?zis climat de austeritate, construita in jurul unei false idei a solidaritatii, care a condus la pauperizarea fara precedent a populatiei tarii.

Toate acestea reprezinta interventii brutale asupra echitatii si justitiei sociale, interventii realizate cu complicitatea Fondului Monetar International si a reprezentantilor Comisiei Europene, care conduc implicit la subminarea pilonului social al Uniunii Europene. Trebuie sa renuntam la dublul limbaj si angajament, unul in reuniuni internationale, precum aceasta conferinta, si altul la nivel national in activitatea cotidiana.

Doamnelor si domnilor delegati,

Speram ca in viitor, cu ajutorul Organizatiei Internationale a Muncii si printr-un efort comun al partenerilor sociali, sa oprim destructurarea statului social si sa pasim in noua era sociala bazata pe principiile muncii decente. Sunt de acord si sustin pozitia colegilor mei de aici a caror convingere este aceea ca trebuie sa fim increzatori in valorile si politicile noastre pentru a construi o societate prospera pentru toti.

De aceea, inainte de a incheia, va reamintesc, spre a fi mereu prezente in spiritele noastre in timpul dezbaterilor ce vor urma, principiile statuate prin Declaratia de la Philadelphia:

  1. Munca nu este o marfa;
  2. Libertatea de expresie si de asociere este o conditie indispensabila pentru dezvoltare durabila;  
  3. Saracia, oriunde exista, constituie un pericol pentru prosperitatea tuturor.
  4. Lupta contra nevoilor trebuie purtata cu o energie neobosita de catre fiecare natiune si printr-un efort international continuu si concertat in care reprezentantii lucratorilor si cei ai angajatorilor se afla pe picior de egalitate cu reprezentantii guvernelor, participand la discutii libere si la decizii cu caracter democratic in vederea  promovarii binelui comun.

Daca intr-adevar credem in aceste principii, asa cum toti declaram, atunci a venit vremea in care trebuie sa dovedim impreuna acest lucru.

Doamnelor si domnilor delegati, va multumesc pentru atentie!

 

 

 

ROMANIA /Conventia 98

           

 In Raportul sau, Comisia de Experti a cerut Guvernului Romaniei o serie intreaga de precizari in legatura cu stadiul in care se afla modificarile legislatiei sociale, asa cum acestea au fost convenite printr-un protocol tripartit incheiat in anul 2008, la sediul Ministerului Muncii,  in prezenta reprezentantilor Biroului International al Muncii.

Din nefericire, folosindu-se ca pretext o armonizare legislativa profunda, necesara depasirii perioadei de criza economica, fara a se mai tine cont de observatiile partenerilor sociali, Guvernul Romaniei, luind in considerare in mod exclusiv conditiile impuse de FMI, Banca Mondiala si Consiliul Investitorilor Straini a procedat la modificarea Codului Muncii si la adoptarea unei Legi a Dialogului Social, folosind procedura asumarii raspunderii si evitand astfel, in mod deliberat, orice dezbatere democratica ce ar fi trebuit sa aiba loc in Parlament astfel incat, pe langa ignorarea punctelor de vedere ale partenerilor sociali, s-au ignorant si orice alte opinii politice ale parlamentarilor, referitoare la aceste importante legi.

Prin aparitia acestor legi, putem sa afirmam ca, in acest moment, dialogul social in Romania este pe cale sa fie desfiintat. Asistam, de altfel la o ofensiva fara precedent impotriva sindicatelor, impotriva liderilor acestora, dar si la impunerea unor reguli total nedemocratice impotriva patronatelor si a organizatiilor acestora.

Vorbim aici de o incalcare multipla a mai multor conventii ratificate de Romania, dar si de grave incalcari ale Constitutiei Romaniei.

Referindu-ne la Conventia 98/1949, ratificata de Romania in anul 1954 , putem in mod clar sa aratam ca, in ciuda observatiilor pe care Biroului International al Muncii (BIT) le-a realizat in luna ianuarie 2011 intr-un memorandum tehnic ce se referea la noul pachet de legislatie sociala pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea,  punctele de vedere ale expertilor BIT au fost total ignorate de catre Guvern.

Astfel, eliminarea prin noua formulare a Codului Muncii a art 238-247 din vechiul text si trimiterea imperativa continuta in  noul art 237, la Legea Dialogului Social, a condus atat la disparitia contractului colectiv la nivel national, cat si a celui la nivel de ramura,  institutii juridice ce s-au dovedit eficiente si lucrative pentru partenerii sociali pentu o lunga perioada de timp.

In schimb, impunerea prin art 128 alin (1) din Legea 62/2011 (legea Dialogului Social) a  incheierii contractelor colective de munca la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate, contravine prevederilor Conventiei 98/1949. 

Potrivit principiului negocierii colective libere si voluntare cuprins in articolul 4 al Conventiei nr. 98/1949, ratificate de Romania, determinarea nivelului de negociere este lasata la discretia partilor. In consecinta, nivelul de negociere nu ar trebui sa fie impus prin lege, o astfel de parere fiind impartasita de altfel si in Memorandumul tehnic al BIT trimis partenerilor sociali in luna ianuarie 2011.

In acelasi context, al incalcarii liberatii de vointa a partilor, se inscriu si criteriile arbitrare de reprezentativitate stabilite de catre art 51 din Legea 62/2011 (Legea Dialogului Social), criterii care impun anumite norme cumulative total inacceptabile cum sunt cele privind reprezentativitatea la nivel national in care, pe langa procentul de 5%, impune si existenta de structuri teritoriale in cel putin 1/2 din judetele Romaniei, sau impunerea la nivel de unitate a existentei unui numar de membri ai sindicatului ce reprezinta cel putin jumatate plus 1 din numarul angajatilor unitatii.

Aceste prevederi coroborate cu dispozitile art 1 lit r din Legea 62/2011, (Legea Dialogului Social) care consacra competenta Guvernului in stabilirera sectoarelor de activitate in care se vor desfasura negocierile colective, partenerii sociali, avind doar un simplu rol consultativ, constituie de asemenea o incalcare a prevederilor art 4 din Conventia 98/1949.

De altfel, si in Memorandumul tehnic al BIT, trimis partenerilor sociali in luna ianuarie se constata ca, in  ceea ce priveste criteriile de reprezentativitate care trebuie indeplinite pentru ca sa poata avea loc negocieri colective la nivel de unitate, in cea mai mare parte acestea "nu concorda cu Conventiile ratificate nr. 98, nr. 154 si nr. 135". In respectivul document tehnic, Biroul anticipeaza ca ar putea fi dificil sa se atinga aceste noi praguri de reprezentativitate si ca, de aceea, aceasta va insemna ca, in realitate, "negocierea colectiva se va desfasura mai ales cu reprezentantii lucratorilor, subminand astfel sindicatele infiintate in unitate. Aceasta nu ar permite promovarea negocierii colective in sensul art. 4 al Conventiei nr. 98 ".De altfel in Sinteza de principii si decizii din anul 2006 a Comitetului privind libertatea de asociere, la alin 988 se consacra faptul ca nivelul de negociere si implicit reprezentativitatea nu trebuie impuse prin lege.

Romania, care este membra a Uniunii Europene, reprezinta in acest moment un fel de laborator de experimentare a destructurarii statului social, iar in opinia noastra aceasta creaza un precedent extrem de periculos pentru toti partenerii sociali din restul tarilor member ale UE si nu numai.

Este, de aceea, ratiunea pentru care consideram ca se impune ca Guvernului Romaniei sa i se puna in vedere sa stopeze violarile grave ale instrumentelor internationale ratificate si sa-si puna in acord legislatia cu aceste instrumente , dar si cu practica existenta in materie de legislatie sociala.

Avandu-se in vedere gravitatea incalcarilor comise, solicitam ca Romania sa faca obiectul unui paragraf special.

 

0 comentarii2940 vizualizări10 iunie 2011




rss 2.0
rss 2.0