Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Joi 28 Martie 2024 - 14587
Cu ocazia zilei Garzii Nationale de Mediu - 12 martie.

Sindicatul angajatilor din Garda Nationala de Mediu constata ca, in ultima perioada, s-a declansat o adevarata campanie de denigrare publica, atat la adresa institutiei, cat si a activitatii comisarilor din cadrul Garzii Nationale de Mediu. De la bun inceput, subliniem faptul ca nu incercam sa acoperim situatii punctuale in care unii angajati ai GNM nu si-au indeplinit obligatiile de serviciu. Ceea ce vrem sa evidentiem, este faptul ca, pornind de la niste cazuri izolate, s-a creat in spatiul public un adevarat val de ura impotriva unei institutii a statului roman. GNM este o institutie cu atributii de control, organizata pe modelul european al institutiilor similare din celelalte state membre UE, cu care exista legaturi si schimburi de experienta permanente.

In aceste conditii, atacurile continue, construite de cele mai multe ori pe argumente incorecte, ne duc cu gandul la o campanie de denigrare publica in spatele careia se ascund, probabil, interese financiare si politice uriase. In momentul in care comisarii si ceilalti angajati ai GNM sunt supusi oprobriului public, intimidarilor si hartuirii mediatice, este clar ca imaginea institutiei este afectata, iar activitatea de control a comisarilor GNM are de suferit.  Cine are de castigat de pe urma acestei situatii?

Avand in vedere temele care au fost vehiculate in spatiul public si care au constituit surse de atac la adresa GNM, iata care sunt principalele subiecte pe care vrem sa le aducem in atentia mass media si a publicului larg:

  • GNM nu masoara poluarea! Potrivit HG 1005/2012, Garda Nationala de Mediu nu are atributii in ceea ce priveste monitorizarea si efectuarea de masuratori in domeniul poluarii factorilor de mediu. competente care revin altor institutii din domeniul protectiei mediului (ANPM, ANAR etc). Prin urmare, GNM nu dispune de dotarile necesare  privind efectuarea de astfel de masuratori. Desigur, cetatenii care constata o poluare, pot si trebuie sa sesizeze Garda Nationala de Mediu. In acestea situatii, reprezentantii GNM sunt obligati sa ceara sprijinul altor autoritati pentru efectuarea de masuratori.
  • Numarul comisarilor de mediu este mult subdimensionat in raport cu volumul de solicitari. In medie, la nivelul unui judet, un comisar trebuie sa acopere 10 unitati administrativ teritoriale, in cele mai multe cazuri o problematica specifica si complexa.  Pe langa faptul ca trebuie sa cunoasca legislatia de mediu, care este foarte stufoasa, un comisar al GNM trebuie sa aiba cunostinte solide in diverse domenii (chimie, biologie etc.)
  • Prin lege, activitate de permanenta si serviciul de dispecerat nu sunt remunerate. Cu toate acestea, in situatii critice,  comisarii desemnati trebuie sa fie disponibili, la solicitarea conducerii institutiei si a altor agentii specializate de interventie alertate prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, sa se prezinte in cel mai scurt timp la serviciu, pentru interventie, in cazul producerii unor evenimente/incidente de mediu sau pentru prevenirea si lichidarea eventualelor avarii.
  • Subfinantarea cronica. Desi in ultimii ani au primit o serie de dotari, bugetul institutiei a fost diminuat, an de an, ajungand la limita supravietuirii. In conditiile in care volumul de munca si numarul de controale au crescut, institutia se confrunta cu lipsa acuta de resurse financiare...
  • Conditiile de munca. Prin natura activitatii lor, comisarii de mediu sunt expusi la conditii vatamatoare si la alte multiple riscuri. In timpul controalelor, comisarii de mediu se confrunta cu situatii care le pot pune in pericol sanatatea, cum ar fi contactul cu agenti poluanti (noxe, dejectii, deseuri periculoase) inhalarea de substante toxice si praf sau expunerea la contaminarea bacteriologica, virusologica si la radioactivitate, dar si situatii periculoase, in cazurile in care controalele vizeaza constructii dezafectate, zone infractionale, unele dintre ele aflate sub supravegherea fortelor de ordine.
  • De multe ori, comisarii de mediu se confrunta cu agenti economici care incalca legea in mod deliberat, respectiv cu grupuri infractionale organizate. In aceste situatii, angajatii GNM nu au mijloace minime de aparare, legale si nu pot beneficia de protectie juridica in cazul in care sunt chemati in instanta de catre cei sanctionati. Totodata, precizam ca reprezentantii GNM nu beneficiaza de un statut special, care sa ii apere impotriva agresiunilor la care sunt supusi in timpul actelor de control.
  • Garda Nationala de Mediu primeste, sistematic, responsabilitati sporite in domeniul in care activeaza (mai ales pe  palierul  de   securitate   nationala, cum ar fi conlucrarea   cu   Europol si   cu   Interpol,   prin   intermediul  Unitatii Nationale Europol respectiv C.C.P.I. din cadrul I.G.P.R. etc.). Comisarii de mediu sunt implicati in investigarea complexa a modurilor de operare a gruparilor infractionale specializate in operatiuni ilegale cu substante chimice periculoase si deseuri, atat la nivel national cat mai ales la nivel international (criminalitatea transfrontaliera de mediu). Cu toate acestea, comisarii GNM nu sunt sprijiniti in obtinerea aplicarii unor  incadrari salariale similare cu alte institutii sau autoritati din aceeasi familie ocupationala , in speta institutiile cu activitate de inspectie si control.
  • Comisarii GNM nu beneficiaza de nici un fel de protectie institutionala (consiliere psihologica, asigurari medicale in cazul contaminarilor biologice/bacteriologice/chimice/radiologice sau asigurari de viata si   nici  compensatii constand in drepturi  salariale   conform responsabilitatilor reale, in comparatie cu  alte autoritati specificate in Legea nr.56/2018)

Avand in vedere situatia in care se afla angajatii Garzii Nationale de Mediu, ne exprimam consternarea fata de angrenarea institutiei si a comisarilor GNM intr-un adevarat serial mediatic in care am devenit tinta unei campanii de denigrare fara precedent, fiind acuzati fara temei real, inclusiv de aspecte ce nu tin de institutia noastra. Opinia publica trebuie sa inteleaga ca infractiunile de mediu se convertesc in profituri uriase pentru anumiti indivizi si, proportional, in pagube pentru mediu si societate. Politizand si blamand sistematic activitatea Garzii Nationale de Mediu, aducand acuzatii fara fundament angajatilor GNM, nu facem altceva decat sa slabim o institutie a statului care lupta cu cei care incalca legea, in scopul protejarii naturii si pastrarii unui mediu inconjurator sanatos.

 

Biroul Executiv - Sindicatul  National al Garzii de Mediu
Presedinte Valentin NEAGOE

 

0 comentarii7427 vizualizări12 martie 2020




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0