Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Miercuri 23 Septembrie 2020 - 18854 vizitatori azi
Munca decenta

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" considera ca unul din obiectivele de maxima importanta ale luptei sindicale este implementarea si respectarea conceptului de munca decenta. Conceptul de munca decenta a fost propus de Organizatia Internationala a Muncii in anul 2000, din dorinta de a formula un obiectiv politic international de promovare a imbunatatirii conditiilor de munca, dincolo de respectarea drepturilor sociale fundamentale, iar ziua de 7 octombrie este Ziua Muncii Decente. Proiectul european "Munca decenta pentru o viata decenta/Stimularea strategiilor si politicilor internationale ale sindicatelor" isi propune sa contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea saraciei, egalitatea de gen si crearea unui parteneriat global in vederea promovarii muncii decente.

 

Conceptul de munca decenta are, in actualul context economic din Romania, o ampla semnificatie, care pleaca de la recunoasterea rolului central al muncii in viata oamenilor. Conceptul de munca decenta cuprinde mult mai multe elemente si nu doar o simpla garantare a normelor fundamentale care tin de domeniul muncii. Conceptul include dreptul la locul de munca,  o munca productiva si o remuneratie justa, in raportul cu munca prestata si cu pregatirea profesionala a fiecarui lucrator. Conceptul include principiile securitatii la locul de munca si protectia sociala a familiei, precum si asigurarea si garantarea perspectivlor de dezvoltare personala si integrare sociala.  Nu in ultimul rand printre principiile muncii decente, asa cum au fost concepute de Organizatia Internationala a Muncii, este inclusa si garantarea libertatii de exprimare a revendicarilor, posibilitatea de a organiza si a participa la procesul deciziei care ii priveste de lucratori. Conceptul de munca decenta include garantarea sanselor egale pentru toti si este esenta strategiei mondiale, in favoarea progresului economic si social.

 

Organizatia Internationala a Muncii are patru obiective prioritate, fiecare in parte fiind subiecte de maxim interes in Romania de azi:  dreptul la munca, ocuparea fortei de munca; protectia sociala si dialogul social.

 

Confederatiei Nationala Sindicala "Cartel ALFA" subscrie la actiunile Organizatiei Internationale a Muncii si politicile Uniunii Europene care considera ca munca decenta contribuie in mod esential la lupta impotriva saraciei, somajului si excluderii sociale. 

 

Mai multe detalii gasiti aici: http://www.wddw.org/

 

Departamentul Comunicare

CNS "Cartel ALFA"

 

0 comentarii2352 vizualizări07 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0