Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Luni 21 Septembrie 2020 - 5404 vizitatori azi
Scrisoare deschisa adresata domnului Tompa Gabor, in replica la jignirile aduse celor peste 200 de angajati ai Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, constituiti in Sindicatul Transilvania Art

Stimate domnule Tompa Gabor.Inainte de a va raspunde punctual la afirmatiile facute de d-voastra, in conferinta de presa din 11 octombrie 2010, va citam inca odata afirmatia facuta la adresa celor peste 200 de angajati ai Operei Nationale Romane din Cluj: "Sunt sindicalisti primitivi, barbari si nesimtiti care se folosesc de orice pretext ca sa nu lucreze". (Tompa Gabor).  Domnule Tompa Gabor,  Va reamintim, in cazul in care ati uitat, ca sunteti la prima dvs. experienta cu Opera, spectacolul "Don Giovanni" de W.A. Mozart fiind primul spectacol de opera pe care il regizati, astfel incat ne permitem  ca profesionisti in domeniu  sa va semnalam urmatoarele:

1. Cunostintele  dvs. fata de capodopera mozartiana "Don Giovanni" nu se ridicau la nivelul unui regizor de opera atunci cand am inceput repetitiile premierei, lucru sesizat de marea majoritate a celor implicati in proiect (pianisti, solisti, orchestra, cor, balet), totusi nu ne-am permis sa va catalogam "pregatirea" muzicala drept "primitiva".

2. Deasemenea, nu ne sfiim sa afirmam ca abordarea dvs. fata de actul muzical in sine este primitiva, atata vreme cat nu intelegeti ca "obiectele", "ustensilele" carora noi la modul propriu le zicem instrumente muzicale, prin constructie nu pot fi utilizate sub o temperatura minima de 18 Grade Celsius (nu va ascundem ca instrumentul numit voce este chiar mai sensibil decat celelalte).

3. Consideram cuvantul "barbar" ca nefacand parte din traditia si devenirea noastra pur romaneasca, mai ales cand va referiti la angajatii Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, astfel incat va rugam sa fiti mai atent la acest limbaj care poate genera nemultumiri, sau sa-l folositi la Teatrul Maghiar unde sunteti director si poate mai indreptatit.

4. Daca dvs. considerati un bun exemplu sau etalon, epoca de trista amintire, atunci cuvantul "primitiv"  nu ni se potriveste noua...

5. Corect din partea dvs. ar fi fost organizarea unei conferinte de presa  obiectiva. Ati  aparut alaturi de directorul Rares Trifan demonstrandu-ne de ce parte a baricadei va situati, practic nu se putea altfel. Cu el ati negociat suma exorbitanta de aprox. 18.000 de euro pe care o primiti pentru regia acestui spectacol, asa ca ni se pare normal sa-i sariti in ajutor conform sintagmei "prietenul la nevoie se cunoaste"

6. Cand ati negociat aceasta suma "de criza" v-ati gandit ca noi, desi lucram impreuna si "cot la cot" cu dvs., traim lunar din suma de 600 de lei ?

7. Trebuie sa va amintim, d-le Tompa Gabor, daca nu stiati, ca marii regizori si-au desavarsit marile creatii pe bani proprii si nu pe bani publici. Sunteti asteptat asadar cu o viziune regizorala pe banii d-voastra. Succes!

 

 

 

 

Domnule Tompa Gabor,

 

Date fiind toate cele semnalate mai sus, va aducem la cunostinta intentia noastra, ca in cazul in care nu retractati public jignirile aduse celor peste 200 de membrii ai Sindicatului Transilvania Art (aproximativ 85 de procente din angajatii operei cu contract pe perioada nedeterminata), sa nu mai dorim colaborarea cu dvs. pentru finalizarea premierei cu opera "Don Giovanni" de Mozart.

 

 

 

 

Sindicatul Transilvania Art

 

 

 

 

 

 

1 comentariu2499 vizualizări13 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0