Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 16 Ianuarie 2021 - 16922 vizitatori azi
UNITATEA FITOSANITARA BN.

Unitatea noastra urmareste respectarea legislatiei de carantina fitosanitara de catre toti agentii economici si persoane fizice care produc, depoziteaza, transporta, prelucreaza, exporta sau importa plante si produse vegetale indiferent de forma de proprietate.

 I - Compartimentul carantina fitosanitara, prognoza, diagnoza, avertizare si monitorizare.

 -executa controlul fitosanitar al plantelor,produselor vegetale destinate exportului si emite certificate fitosanitare pentru export ( in 2013 s-au eliberat  596 certificate )

- incepand cu 1 ianuarie 2005 se elibereaza atestate,pentru agentii economici care doresc sa puna in aplicare programul de conformitate fitosanitara al ambalajelor din lemn destinate exportului (ISPM 15)

- autorizeaza pe baza controalelor efectuate,infiintarea si functionarea pepinierelor( pomicole,viticole,dendrologice,silvice,serelor"campurilor experimentale si a colectiilor).

- inregistreaza producatorii,depozitele colective,centrele de expediere si importatorii de plante,produse vegetale sau articole, reglementate.

- efectueaza controale fitosanitare si elibereaza pasaport fitosanitar pentru plante,produse vegetale,care circula pe teritoriul Romaniei.

- monitorizeaza organismele de carantina in conformitate cu prevederile programelor de monitorizare.( 24 de organisme de carantina fitosanitara)

- preleveaza probe de plante si produse vegetale pe care le trite la Laboratorul Central Fitosanitarsi la Laboratoarele zonale specializate pentru determinarea prezentei organismelor de carantina monitorizate(in 2013 s-au prelevat si trimis 57 probe)

- carantineaza si decarantineaza suprafetele afectate de organisme de carantina fitosanitara.

- efectueaza analize de laborator gratuit la probele de plante si produse vegetale provenite de la producatori persoane fizice si juridice .

-ofera consultanta producatorilor agricoli in ce priveste identificarea bolilor si daunatorilor culturilor agricole si ofera solutii pentru combaterea acestora.

- emite buletine de avertizare catre primariile din judet si la cerere agentilor economici si persoane fizice,vine cu indicatii precise asupra bolilor si daunatorilor  la momentul respectiv cu specificarea substantelor de combatere,dozele omologate si  perioadele de aplicare a tratamentelor.(3000  de buletine de avertizare)

- prin sistemul AGROEXPERT unitatea dispune de o retea de statii automate de masurare si transmitere a datelor meteo care sunt interpretate de catre o unitate de calcul ce emite avertizari cu privire la momentul aparitiei unor agenti de daunare.

 

II - Compartimentul programe,expertize,autorizari,politie fitosanitara si        implementari.

 

-         atesteaza profesional agentii economiciin domeniul prestari servicii,comercializare si utilizare produse de uz fitosanitar,omologate in Romania(elbereaza atestate profesionale)

-         autorizeaza agentii economici pentru activitati de prestari servicii,comercializare si utilizare pesticide din grupa I-IV(elibereaza autorizatii)

-         elibereaza certificate de abilitare pentru importul produselor de uz fitosanitar,certificate de abilitare pentru ajutoare/donatii,produse de uz fitosanitar din import.

-         indruma si controleaza activitatea de combatere a agentilor de daunare finantate de la bugetul de stat,la nivel teritorial,conform OM.nr. 911/2004 .

-         preleveaza probe de plante si produse vegetale in baza programelor si instructiunilor primite de la Directia Fitosanitara in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduri de pesticide.

-         indruma producatorii agricoli cu privire la executarea tratamentelor cu produse de uz fitosanitar respectiv manipularea produselor,prepararea solutiilor,reglarea masinilor si aparatelor de stropit,calitatea tratamentelor.

-         executa prin atributiile Politiei Fitosanitare controale privind respectarea legislatiei fitosanitare in vigoare si ia masurile operative ce se impun.

 

                      Coordonator U.F.

                     Ing. Griger Silviu.

 

0 comentarii3360 vizualizări18 septembrie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0