Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Luni 10 August 2020 - 13348 vizitatori azi
Ridicarea mingii la fileu.

Recentul Targ al Romaniei - ZEFA desfasurat la Dorna Candrenilor, judetul Suceava a demonstrat cat se poate de bine ca publicul caruia i s-a adresat acest targ nu avea pregatirea profesionala pentru a intelege corespunzator rostul acestui eveniment, asa incat componenta de divertisment a targului a trecut in fata componentei profesionale.

Desigur, cel mai comod ar fi sa acceptam situatia de fapt; dar, daca nu se doreste indiferenta fata de inceonvenientele mentionate, in mod sigur sunt necesare unele masuri pregatitoare :

  1. emanciparea profesionala a agricultorilor - tarani care dupa un sfert de secol de la noua abordare a agriculturii romanesti au ramas la stadiul secolului trecut cu nivelul de intelegere al activitatii pe care o practica;

  2. metoda bonitarii preferential-sumare a animalelor expuse care s-a mostenit din vremurile C.A.P.-urilor trebuie inlocuita cu o prealabila evaluare a valorii genetice a respectivelor animale si deabia dupa prezentarea lor in expozitie calificativele sa fie completate cu rezultatele bonitarii.

Concret, macar acum sunt foarte necesare schimbari care pot fi realizate cu ajutorul camerelor agricole actuale unde specialistii sunt neutilizati, cu ajutorul centrelor de formare profesionale care pot fi largite, sau cu ajutorul O.J.Z.-urilor specializate pentru selectia animalelor.

Folosind figura de stil din titlul articolului, mingea este ridicata la fileu urmand sa fie valorificata; solutii se gasesc asa cum a demonstrat (spe exemplu) Federatia Agricultorilor de Munte Dorna care a atras foarte multi membri din Depresiunea Dornelor dintre agricultorii de rand, sau tot F.A.M.D. (cu sediul in Vatra Dornei) a obtinut o finantare externa pentru oierii din comuna Bistrita Bargaului (jud. Bistrita-Nasaud) prin care efectueaza si un curs de formare profesionala a respectivilor oieri.

Apoi, solutii pot fi gasite si de catre C.E.F.I.D.E.C. Vatra Dornei -specializata in asa ceva- si nu in ultimul rand de catre Asociatia Nationala pentru Dezvoltare Montana (ROMONTANA) care are sediul tot in Vatra Dornei.

Practic, ne-am confrunta cu o mare ciudatenie daca agricultorii montani asa zisi fermieri (fara sa urmeze nici un curs de formare profesionala) ar manifesta in continuare neintelegerea zootehniei profesionale, desi au in jurul lor foarte multe structuri care pot macar sa-i initieze in domeniul zootehniei profesionale.

 

A.N.

 

0 comentarii3521 vizualizări09 iulie 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0