Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Duminica 09 August 2020 - 22734 vizitatori azi
Obligativitatea proprietarilor de caini si pisici privind vaccinarea anuala impotriva rabiei (turbarii).

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita - Nasaud doreste sa informeze proprietarii animalelor de companie asupra obligativitatii ce le revine privind vaccinarea antirabica anuala a cainilor si pisicilor. In aceste sens, detinatorii au obligatia de a se prezenta cu animalele si a solicita vaccinarea la cabinetele medicale veterinare organizate in conditiile legii sau de a raspunde prin prezenta in cazul in care sunt anuntati de catre acestea cu privire la desfasurarea actiunii sub forma de campanie.

Reamintim pe aceasta cale ca incepand cu anul 2014, legislatia prevede ca proprietarii cainilor au obligatia sa solicite medicilor veterinari identificarea prin microcipare si inregistrarea animalelor in registrul electronic national de evidenta a cainilor cu stapan (RECS), costurile aferente fiind suportate exclusiv de catre detinator. In acelasi context legislativ mentionam si faptul ca detinatorii cainilor apartinand rasei comune sunt obligati sa solicite medicilor veterinari si sterilizarea acestor animale. Costurile aferente vor fi suportate exclusiv de catre proprietari.

 Medicii veterinari au obligatia de a vaccina antirabic cainii cu stapan doar dupa identificarea prin microcipare a acestora, costurile aferente vaccinarii fiind suportate de catre stat. Pisicile se vaccineaza in aceleasi conditii, doar ca identificarea nu este obligatorie doar in situatia in care acestea urmeaza sa fie transportate in alte tari.

Nerespectarea prevederilor legale amintite in prezentul comunicat se sanctioneaza, dupa caz, cu amenda de la 2.000 la 5.000 lei.  

 

Dr.Oros Manarca Sorin-Marcel

 

0 comentarii3577 vizualizări05 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0