Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Sambata 11 Iulie 2020 - 3188 vizitatori azi
Necesitatea efectuarii examenului trichineloscopic.

In aceasta perioada, in mod traditional se sacrifica porci in gospodariile populatiei, in vederea prevenirii unor posibile infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud recomanda proprietarilor de porcine sa solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificati in gospodarii pentru consum propriu si, de asemenea, recomanda consumatorilor sa cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unitati sau spatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se vor adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare din imediata apropiere, Circumscriptiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita, precum si Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, care vor functiona zilnic intre orele 8-16, inclusiv  in zilele de sambata si duminica, incepand cu data de 02.12.2015.

In vederea efectuarii examenului trichineloscopic, proprietarii recolteaza o proba de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muschii maseteri sau cei abdominali.

Examinarea trichineloscopica se face contra cost (9,0 lei + TVA prin metoda examinarii directe, 44,0 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale in cadrul LSVSA pentru confirmare) iar la medicii veterinari de libera practica,  in functie de tariful stabilit de catre acestia.

 Reamintim proprietarilor ca acestia au obligatia ca, odata cu proba adusa la examinare, sa predea medicilor veterinari si crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii  si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea pretului de piata a animalului.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, prin controalele oficiale efectuate in unitatile inregistrate/autorizate sanitar veterinar care comercializeaza carne si produse din carne asigura consumatorii ca aceasta provine din abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta si nu exista nici un risc privind sanatatea consumatorilor.

 

Director executiv,

Dr. Oros - Manarca Sorin - Marcel.

 

.

 

COMUNICAT DE PRESA

              In perioada 01.11.2015-30.11.2015, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 262 controale in: unitati de fabricare a painii si produselor de panificatie, laboratoare de cofetarie, unitati de morarit, unitati de prelucrare - conservare fructe, unitati de fabricare produse zaharoase, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si a alcoolului etilic de fermentatie, unitati de fabricare paste fainoase, unitati de fabricare vin din struguri,  centre colectare lapte, unitati de alimentatie publica, baruri,  cantine, depozite alimentare, unitati de comercializare a produselor alimentare, supermarketuri, unitati de ambalare, exploatatii de animale si targuri de animale, piete agroalimentare, gospodarii ale populatiei.

Totodata, premergator sarbatorilor de iarna, cu scopul de a proteja sanatatea publica si interesele consumatorilor, inspectorii DSVSA au format echipe mixte cu reprezentantii Inspectoratului General de Politie, echipe care au controlat atat miscarea animalelor, cat si  trasabilitatea produselor alimentare. 

S-a verificat respectarea cerintelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor privind modul de depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, protectia si bunastarea animalelor in timpul transportului si  identificarea animalelor.

            In urma controalelor efectuate au fost aplicate 19 sanctiuni contraventionale si 2 avertismente,  in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in valoare de 19 000 lei.

            Principalele deficiente constatate au fost :

-          manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare-veterinare si pentru siguranta alimentelor ;

-          nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare ;

-          nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite ;

-          comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare si a hranei pentru animale in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar ;

-          ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

-          nerespectarea prevederilor legale aplicabile mijloacelor de transport animale vii, in calatorii de pana la 65 km;

-          vanzarea sau instrainarea in orice mod a animalelor, cumpararea ori luarea acestora in proprietate cu orice titlu, fara documente prevazute de legislatia sanitara veterinara  in vigoare

In urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari si pentru siguranta alimentelor, au dispus retineri oficiale si dirijarea spre distrugere, a cantitatii de 283,747 kg produse neconforme.

 In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere si Control in domeniul Sigurantei Alimentelor, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise, precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

 

Director executiv,

 Dr. Oros - Manarca

    Sorin - Marcel

0 comentarii3745 vizualizări08 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0