Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 27 Mai 2020 - 24596 vizitatori azi
Oieritul profesional.

Vineri 22.01.2016 si sambata 23.01.2016 a avut loc sedinta ordinara a Adunarii Generale a uneia dintre cele patru federatii ale crescatorilor de ovine din Romania cunoscuta sub denumirea de Federatia ROMOVIS, sedinta care s-a tinut la Sighisoara in sala de sedinta a hotelului cu acelasi nume. In calitate de invitat am participat doar la finalul acestui eveniment, cand s-au decis anumite detalii tehnice referitoare la acordarea Sprijinului financiar cuplat cu productiile in zootehnie (S.C.Z.) la specia ovine/2016.

Invitati au fost si alti reprezentanti ai celorlalte trei federatii de profil din tara, care din pacate n-au mai ajuns acolo din diferite motive.

Astfel, sedinta s-a incheiat cu cele discutate si hotarate de presedintii asociatiilor membre ale Federatiei ROMOVIS care au optat pentru stimularea selectiei de rasa la toate rasele de ovine din tara, urmand sa se solicite la M.A.D.R. coborarea pragului minim de efective de ovine detinute de un crescator, la acordarea S.C.Z.

In acest sens, cei interesati cunosc faptul ca in cadrul Federatiei ROMOVIS exista asociatii acreditate pentru conducerea Registrelor Genealogice ale raselor Turcana, Ratca si Karakul (de Botosani), primele (si singurele deocamdata) care au reusit sa computerizeze in intregime programele de ameliorare genetica a ovinelor in cauza intocmai exigentelor europene, promovand tot mai mult oieritul profesional, mult avansat fata de oieritul arhaic cunoscut in Romania.

Iar ca sa nu se inteleaga gresit cele de mai sus trebuie precizat faptul ca nu se renunta la absolut nimic din ceea ce poate fi considerat cu adevarat traditional si ofera identitatea adevarata a oieritului romanesc; ci, se elimina cat se poate de mult superficialitatea argumentata de mentalitatea precum ca "merge si asa", se elimina cat se poate de mult lipsa de igiena argumentata de faptul ca "n-a murit nimeni din acest motiv", s.a.m.d., printre care si perpetuarea animalelor de calitate genetica discutabila.

Desigur, exista foarte multi care nu privesc cu ochi buni aceste exigente considerate in mod eronat pretentii exagerate, facand orice pentru a demonstra ca ceea ce fac ei este mai autentic, ca tine de o anume vocatie superioara exigentelor profesionale, in fine de a confirma renumitul "conservatorism" romanesc.

De aceea selectia de rasa (de exemplu) nu este obligatorie, dar in cazul in care aceasta nu se realizeaza dupa exigentele profesionale nu se aloca nici sprijinul financiar cuplat cu productiile in zootehnie (S.C.Z.)/crescator, cerut cu insistenta mai nou  doar pe criterii sociale.

Din aceste motive si din altele asemanatoare s-a reevaluat oieritul romanesc, care se pare ca va fi reorganizat pe criterii de rase de ovine reunite in structuri asociative distincte; pe scurt, se fac pasi mici dar tot mai aproape de oieritul profesional promovat in intreaga U.E.

 

Turculet Vasile.

0 comentarii3710 vizualizări24 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0