Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Sanitar-veterinarii au fost aplicate 5 sanctiuni contraventionale, in valoare de 5800 lei.

In perioada 01.01.2016-31.01.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 56 controale in: unitati de fabricare a painii si produselor de panificatie, unitati de alimentatie publica, baruri, magazine alimentare, supermarketuri, piete agroalimentare, gospodarii ale populatiei. S-a verificat respectarea cerintelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor privind modul de depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, identificarea si protectia animalelor.

            In urma controalelor efectuate au fost aplicate 5 sanctiuni contraventionale, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in valoare de 5800 lei si un avertisment.

            Principalele deficiente constatate au fost :

-         manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

-         comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena conform prevederilor legislatiei in vigoare;

-         depozitarea oualor in conditii necorespunzatoare de temperatura, nemarcate;

-         detinerea de caini de talie mare nemicrocipati si fara carnete de sanatate.

In urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari si pentru siguranta alimentelor, au dispus retinerea oficiala si dirijarea spre distrugere a cantitatii de 10 kg produse neconforme.

Incepand cu luna ianuarie 2016, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 - pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin unitatile din subordine, efectueaza controale pentru verificarea respectarii cerintelor legale privind identificarea si inregistrarea animalelor, la exploatatiile prinse in esantionul de control, generat de APIA. Astfel, in decursul lunii inanuarie 2016, inspectorii DSVSA-BN au efectuat un numar de 443 inspectii in exploatatii, in urma carora au fost aplicate un numar 17 sanctiuni in valoare de 11520 lei.

 Principalele deficiente constatate au fost :

-         vanzarea sau instrainarea in orice mod a animalelor, cumpararea ori luarea acestora in proprietate cu orice titlu, fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare;

-         refuzul identificarii si inregistrarii animalelor de catre detinatori, precum si nepredarea catre directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, a marcilor auriculare si a pasaportului individual pentru bovinele sacrificate, moarte sau ucise conform legislatiei in vigoare;

-         neexecutarea de catre medicul veterinar oficial, in conditiile prevazute in Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului, a actiunilor si operatiunilor de specialitate si neasigurarea asistentei medicale veterinare curente in unitatile sau in teritoriul in care activeaza.

 

Director executiv,

Dr. Oros-Manarca Sorin-Marcel.

0 comentarii2849 vizualizări02 februarie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0