Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 19 Februarie 2020 - 8144 vizitatori azi
AFIR a efectuat primele plati din PNDR 2014 - 2020.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a efectuat primele plati aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020). Cu acest prilej, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim IRIMESCU, a inmanat Notificarile de plata primilor beneficiari ai Programului, un grup de tineri fermieri din localitatea Colibasi, din judetul Giurgiu. La eveniment au mai fost prezenti secretarul de stat Simona MAN, directorul general al AFIR, Andras SZAKAL, primarul comunei Colibasi, Constantin STOICA, precum si directori din cadrul AFIR de la nivel central, regional si local.

                    "Ma aflu astazi pentru prima data in Colibasi si am  ramas impresionat pentru ca am vazut aici oameni tineri foarte gospodari. In localitate sunt 400 hectare de solarii si inmanam astazi primele notificari de plata pentru 29 de fermieri.

                   Este extrem de important sa aveti in vedere asocierea si cooperativele pentru a putea iesi pe piata. Este meritul beneficiarilor ca au avut initiativa, al primarului ca i-a sprijinit si al colegiilor de la AFIR care au reusit sa vireze banii fermierilor intr-un timp foarte scurt,"a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim IRIMESCU.

                    Beneficiarii care au primit efectiv fonduri europene nerambursabile accesate prin PNDR 2020 sunt cei ai Submasurii 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri". Valoarea totala nerambursabila a primelor platilor efectuate catre 124 de tineri fermieri este de 3.855.000 euro.

                   Aceasta submasura s-a bucurat de un interes deosebit, in cadrul sau fiind depuse cele mai multe cereri de finantare, 2.874, in valoare totala nerambursabila de peste 120 milioane de euro. Dintre acestea, 1.388 cereri de finantare cu o valoare de 58,6 milioane de euro au fost selectate pentru finantare, pana in prezent. Sesiunea continua de primire a proiectelor aferenta anului 2015 pentru solicitantii de finantare prin intermediul sM 6.1 s-a derulat intre 25 martie 2015 si 30 octombrie 2015.

In conformitate cu procedurile si instructiunile de plata aprobate, prima cerere de plata (transa I) se va depune de catre tanarul fermier in maxim 30 zile de la data semnarii Contractului de finantare. Transa I reprezinta un procent de 75% din valoarea sprijinului nerambursabil. A doua cerere de plata (transa II) se depune in maxim 33 de luni (57 de luni - pentru exploatatii pomicole) de la data semnarii Contractului de finantare, dupa verificarea indeplinirii tuturor actiunilor prevazute in Planul de Afaceri, inclusiv dupa implementarea standardelor europene (daca este cazul). Transa II reprezinta un procent de 25% din valoarea sprijinului nerambursabil acordat.

De asemenea, precizam ca valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil acordat prin sM 6.1 tineriilor fermieri este de 50.000 de euro (in cazul exploatatiilor de dimensiuni mai mici, 12.000 - 29.999 SO, sprijinul este mai mic, respectiv 40.000 de euro).

                   Asadar, in termen de doar 3 luni de la inchiderea sesiunii de depunere a proiectelor AFIR a efectuat primele plati in contul beneficiarilor sM 6.1, trecand prin etapele procedurale de evaluare, selectie si contractare.

                   Mentionam ca pana la sfarsitul lunii AFIR are programate si alte plati catre beneficiari.

 

 AFIR - Directia Relatii Publice - 004 031 860 27 24/ 59                                                                 

birou.presa@afir.info; www.afir.info

 

 

.

 

 

Intalnire de lucru MADR - AFIR - ARB

 Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a organizat, vineri, 29 ianuarie, intalnirea de lucru dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si cei ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Evenimentul este parte a intalnirilor periodice ca urmare a semnarii protocolului de colaborare interinstitutional. La eveniment au participat Directorul General AFIR, domnul Andras SZAKAL, Gheorghita CORBU, consilier al ministrului agriculturii, precum si directori ai directiilor tehnice de specialitate din Agentie.

Scopul acestor intalniri a fost acela de a stabili, evalua si calibra masurile si actiunile semnatarilor protocolului pentru a creste accesul la finantarea europeana nerambursabila a potentialilor beneficiari ai PNDR.

Printre subiectele abordate au fost clarificarea aspectelor interpretabile cuprinse in Ghidul privind conditiile artificiale, modificarea precum si completarea HG 226/2015[1] si a OUG 49/2015[2] pentru a facilita accesul la finantare a beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR.

"Aceste intalniri au rolul de a institutionaliza si suda relatia de parteneriat dintre semnatarii protocolului de colaborare. MADR si AFIR sunt institutii cu atributii in acordarea de fonduri europene nerambursabile pentru agricultura si dezvoltare rurala in timp ce Bancile comerciale pot sprijini cofinantarea proiectelor de catre beneficiari.

Este necesar sa fie stabilite masuri comune si concrete la situatiile cu care ne confruntam si speram ca in cel mai scurt timp sa eliminam unele obstacole care ingreuneaza accesul la creditare a celor ce acceseaza Programului National de Dezvoltare Rurala," a declarat Andras SZAKAL, Director General al AFIR.

De asemenea, in cadrul discutiilor s-a decis si asupra modului in care va decurge colaborarea viitoare intre AFIR si ARB, stabilindu-se intalniri lunare pentru analizarea problemelor punctuale legate de relatia dintre banci si beneficiarii PNDR aparute in implementarea proiectelor. Totodata, colaborarea va cuprinde si intalniri cu beneficiarii, organizate in teritoriu.

Protocolul de Colaborare MADR - AFIR - ARB poate fi consultat pe pagina de internet www.afir.info, sectiunea Informatii utile, Protocoale de colaborare.

 

 

AFIR - Directia Relatii Publice - 004 031 860 27 24/ 59                                                                 

birou.presa@afir.info; www.afir.info

 [1] HG 226/2015 pentru stabilirea cadrului general de implementare a masurilor programului national de dezvoltare rurala cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat

[2] OUG 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii

0 comentarii3829 vizualizări05 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0