Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 26 Mai 2020 - 8616 vizitatori azi
26 controale sanitar veterinare in B-N.

In perioada 01.02.2016-29.02.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 26 controale in: unitati de alimentatie publica, baruri, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-gross de legume-fructe, piete agroalimentare, gospodarii ale populatiei. S-a verificat respectarea cerintelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor privind modul de depozitare si comercializare a produselor alimentare, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, identificarea si protectia animalelor.

In cadrul controalelor au fost cuprinse si actiuni de realizare a "Planului de masuri Interconect 2016", de catre structurile subordonate institutiilor semnatare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor, privind actiunile de combatere a evaziunii fiscale in domeniul comertului cu marfuri alimentare (carne, produse din carne congelate, oua, lapte) si legume-fructe, provenite din import sau din achiztii intracomunitare, protejarea bugetului consolidat al statului.

            In urma controalelor efectuate au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in valoare de 2200 lei si 2 avertismente.

            Principalele deficiente constatate au fost :

-  manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

- comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena conform prevederilor legislatiei in vigoare;

-  neprezentarea detinatorul animalelor pentru efectuarea operatiunilor sanitare veterinare obligatorii, la locul, data si ora stabilite si comunicate de medicul veterinar oficial, precum si refuzul acestora de a supune animalele actiunilor sanitar-veterinare obligatorii;

-  detinerea de caini adulti nemicrocipati si nevaccinati.

         In urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari si pentru siguranta alimentelor, au dispus retinerea oficiala si dirijarea spre distrugere a cantitatii de 50,83 kg produse neconforme.

            In luna februarie 2016, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 - pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin unitatile din subordine, au continuat efectuarea controalelor pentru verificarea respectarii cerintelor legale privind identificarea si inregistrarea animalelor, la exploatatiile prinse in esantionul de control, generat de APIA. Astfel, in decursul lunii februarie 2016, inspectorii DSVSA-BN au efectuat un numar de 1506 inspectii in exploatatii, in urma carora au fost aplicate un numar 26 sanctiuni in valoare de 15600 lei.

 Principalele deficiente constatate au fost :

-    vanzarea sau instrainarea in orice mod a animalelor, cumpararea ori luarea acestora in proprietate cu orice titlu, fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare;

-  absenta sau pastrarea necorespunzatoare a Registrului de exploatatie;

-   nepredarea marcilor de identificare auriculara/crotaliilor si/sau a pasapoartelor in cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte;

-   detinerea sau transportul de animale neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitare veterinare.

 

 DIRECTOR EXECUTIV,

    Dr. OROS MANARCA SORIN-MARCEL

 

0 comentarii3857 vizualizări03 martie 2016
rss 2.0
rss 2.0