Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 28 Martie 2024 - 14587
Locul III in oieritul european.

Romania ca tara componenta a Uniunii Europene se afla in prezent (la egalitate cu Grecia) pe locul III in oieritul european, detinand ca si Grecia 11 % din procentajul european al acestei indeletniciri. Pe locul I se afla Marea Britanie cu un procent de cca. 27 % din respectivul oierit, campioana si la numarul de rase de carne ca si la efectivele de ovine, dar (atentie !) numai oi de rasa.

Pe locul II in U.E. cu un procent de 18 % urmeaza Spania renumita pentru rasele sale de lapte (Latxa Cara Rubia, Latxa Cara Negra si Carranzana) crescute in Tara Bascilor, cat si pentru multe rase de carne crescute in celelalte zone ale Peninsulei Iberice, dar tot oi de rasa.

Tinand cont de celelalte doua tari aflate pe locul III in clasamentul amintit care impreuna cu tara de pe locul I si tara de pe locul II insumeaza un procentaj de 67 %, putem intelege ca toate celelalte tari ale U.E. detin impreuna 33 % din totalul oieritului european.

Desigur, locul III in clasamentul european privind oieritul ca sursa de venit nu este un lucru marunt, dar daca analizam in profunzime calitatea oieritului autohton constatam ca deocamdata nu avem nici o rasa consacrata de carne raspandita pe teritoriul tarii noastre, ci doar niste nuclee ici si colo, iar la rasele de lapte excelam prin cele doua rase formate in mod natural, Turcana si Tigaia.

Rezumandu-ne doar la Turcana pe care specialistii o considera suprarasa (naturala) din care se vor desprinde in viitorul apropiat inca cel putin patru rase, trebuie precizat ca rasa selectionata Turcana pura va fi T.A.100 (Turcana alba 100%), ceea ce prea putini oieri consimt sa o faca de vreme ce zootehnia ca si intreaga agricultura a reprezentat doar pentru un mic procent (inginerii zootehnisti, medicii veterinari, tehnicienii zootehnisti) o profesie calificata.

Cei mai multi agricultori romani au infaptuit o agricultura discutabila, sau chiar arhaica in zonele neacoperite cu specialisti calificati.

De aceea s-a introdus Sprijinul financiar cuplat cu productia in zootehnie (S.C.Z.) si la specia ovine prin care se urmareste stimularea financiara a acelora care realizeaza selectia de rasa la aceasta specie, fapt care a fost inteles in sens invers -acordarea S.C.Z. in mod neconditionat- , punand "caruta inaintea cailor".

In esenta, daca vorbim de o medie de 10 € / cap ovina /an si un numar de 160÷170 capete ovine/crescator, se ajunge la 1600÷1700 € /an / crescator, adica 7÷8 mii lei neimpozabili /an dintr-o activitate din care altfel nu se beneficia de nimic in acest sens, crescatorii ramanand doar cu A.N.T.Z.-ul si beneficiul din norma de venit.

Nu este incurajata nici detinerea efectivelor foarte mari de ovine intrucat S.C.Z.-ul se acorda pentru efective de pana la 600 capete, dar si cu acest efectiv se poate ajunge la 600 capete x 10 € /cap x 4,4, lei/€ = 26400 lei RON sau 264 milioane lei ROL neimpozabili, imposibil de realizat prin oricare forma de angajare a personalului necalificat.

Mai mult decat atat, prin selectia de rasa (ameliorarea genetica) a animalelor (ovinelor) se realizeaza cresterea valorii genetice a acestora, adica a pretului de tranzactionare a lor, fapt care in cazul vanzarii unor astfel de animale creaza avantaje economice mult mai mari.

 

Redactat de Turculet Vasile.

0 comentarii2996 vizualizări10 martie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0