Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 14 Iulie 2020 - 11626 vizitatori azi
Este necesar efectuarea examenului trichineloscopic la porci.

In aceasta perioada, in mod traditional se sacrifica porci in gospodariile populatiei, in vederea prevenirii unor posibile infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud recomanda proprietarilor de porcine sa solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificati in gospodarii pentru consum propriu si, de asemenea, recomanda consumatorilor sa cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unitati sau spatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se vor adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare din imediata apropiere, Circumscriptiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita, precum si Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, care vor functiona zilnic intre orele 8-16, inclusiv  in zilele de sambata si duminica, incepand cu data de 03.12.2016.

In vederea efectuarii examenului trichineloscopic, proprietarii recolteaza o proba de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muschii maseteri sau cei abdominali.

Examinarea trichineloscopica se face contra cost la medicii veterinari de libera practica, prin metoda examinarii directe, in functie de tariful stabilit de catre acestia si prin metoda digestiei artificiale, pentru confirmare, in cadrul LSVSA (44,0 lei + TVA).

 Reamintim proprietarilor ca acestia au obligatia ca, odata cu proba adusa la examinare, sa predea medicilor veterinari si crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii  si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea pretului de piata a animalului.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, prin controalele oficiale efectuate in unitatile inregistrate/autorizate sanitar veterinar care comercializeaza carne si produse din carne asigura consumatorii ca aceasta provine din abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta si nu exista nici un risc privind sanatatea consumatorilor.

 

Director executiv,

Dr. Oros - Manarca Sorin - Marcel

0 comentarii6244 vizualizări29 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0