Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 23 Septembrie 2020 - 2828 vizitatori azi
Recomandari DSVSA pentru perioada sarbatorilor de iarna.

Avand in vedere particularitatile acestei perioade privind consumul de alimente legat in special de traditiile culinare romanesti din preajma sarbatorilor de iarna, pentru evitarea posibilelor toxinfectii alimentare si a imbolnavirii provocate de infestari parazitare cu Trichinella spp., DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR-BISTRITA NASAUD doreste sa faca cateva recomandari consumatorilor.

Atat carnea de porc, produsele sau preparatele obtinute din aceasta precum si orice alt produs alimentar sa fie achizitionate numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceastea provin din unitati autorizate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

 Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, sau vanzarea de carne sau  de produse obtinute de la acesta, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave, in special privind riscul imbolnavirii consumatorilor sau chiar a altor animale.

 Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ, examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei fiind obligatorie.

 

Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi de pana la 40.000 lei. 

 Comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar ca si miscarea porcilor de la exploatatiile nonprofesionale catre abator este permisa cu respectarea legislatiei sanitare veterinare astfel, miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar. 

Targul de animale trebuie sa fie autorizat sanitar veterinar fiind supravegheat de un medic veterinar.

Este interzisa vanzarea porcilor vii in alte locuri neaprobate sanitar veterinar!

  Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora!

  Numarul de telefon al LSVSA BN este 0263/238078 respectiv al DSVSA-BN 0263/206027 pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor, intre orele 08.30-17.00.

 Va informam ca pentru aceasta perioada, examenul trichineloscopic direct pentru probele de carne provenite de la porcii sacrificati in sistem gospodaresc pot fi examinate pe raza judetului Bistrita-Nasaud in toate cabinetele medicale veterinare aferente unitatilor administrative teritoriale, iar la nivelul municipiului Bistrita si al celorlate orase dupa cum urmeaza:

 CSVCA Bistrita, Piata Decebal - Dr. Beldy Vasile

 CSVA Bistrita, Str. Tarpiului,  Nr.28 -Dr. Nadasan Cornel

 CSVA-Viisoara, nr 90A- Dr. Cristea Victor

 CSVCA Beclean, Piata Agroalimentara- Dr. Ungur Ioan

 Programul de lucru este zilnic intre orele 8-16, inclusiv in zilele de sambata si duminica incepand cu data de 03.12.2016.

 

 

Director executiv,

              Dr. Oros - Manarca  Sorin - Marcel

 

0 comentarii6860 vizualizări11 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0