Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Marti 01 Decembrie 2020 - 3522 vizitatori azi
7 sanctiuni contraventionale in valoare de 4.440 lei aplicate de inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud.

In perioada 05.12.2016-10.12.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrita-Nasaud au efectuat un numar de 55 controale in: targuri de animale, centre colectare animale, ferme de animale, piete agroalimentare, unitati de prelucrare lapte, unitati de procesare carne, abatoare, unitati de panificatie-patiserie-cofetarie, unitati de fabricare ulei, unitati de alimentatie publica, baruri, cantine, magazine alimentare, supermarketuri si depozite en-gros.

Controalele au vizat in special prevenirea aparitiei toxinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, consumul unor cantitati de alimente de origine animala si nonanimala  creste.

 In urma controalelor au fost aplicate, in conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare 7 sanctiuni contraventionale in valoare de 4.440 lei.

 Principalele deficiente constatate au fost:

 -        manipularea neigienica a produselor alimentare;

-        ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

-        detinerea sau transportul de animale neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitare veterinare;

-        vanzarea sau instrainarea in orice mod a animalelor, cumpararea ori luarea acestora in proprietate cu orice titlu, fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare.

A fost dispusa retinerea oficiala si dirijarea spre distrugere a cantitatii de 31,73 kg produse alimentare neconforme.

 In cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere si Control in domeniul Sigurantei Alimentelor privind incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise, a prezentei organismelor modificate genetic in alimente si furaje care contin soia si porumb, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

In urma efectuarii examenului trichineloscopic, Laboratorul Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud a confirmat 4 cazuri de  trichineloza la porcii sacrificati in gospodariile populatiei.

Carnea provenita de la porcii depistati cu Trichinella Spiralis, in cantitate de 720 kg a fost confiscata si dirijata catre distrugere.

 

 Director executiv,

           Dr. Oros - Manarca  Sorin - Marcel

 

0 comentarii5285 vizualizări12 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0