Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 23 Septembrie 2020 - 4356 vizitatori azi
Recomandari DSVSA pentru crescatorii de animale.

Recomandari DSVSA pentru crescatorii de animale pentru perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada. Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, vant puternic, caderi masive de zapada), DSVSA recomanda:

Pentru crescatorii de animale: 

  • Asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii;
  • Verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare si de furajare; se va acorda o deosebita atentie in mod special instalatiei de adapare, avand in vedere riscul de inghet al acesteia;
  • Crescatorii individuali sunt obligati sa anunte orice mortalitate la animalele din gospodarie in maximum 24 de ore medicului veterinar si autoritatilor administratiei publice locale.

 

 

Pentru detinatorii de animale de companie:

            In cazul in care animalele de companie (cum ar fi cainii, pisicile, iepurii, etc.) sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si un adapost corespunzator, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii.

 

 

Pentru  transportatorii de animale vii:

              Sa nu efectueze transporturi de animale in conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant  puternic si caderi masive de zapada, decat daca este neaparat necesar;

           Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de calatorie inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca cat mai repede pentru a micsora durata calatoriei.

             Precizam ca, porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scazute. In cazul in care in timpul calatoriei temperatura ambientala coboara sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii;

           Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute cu conditia ca, in mijlocul de transport sa nu existe curenti de aer rece;

             Ovinele si caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scazute;

            Ecvinele pot fi transportate si in situatia in care temperatura ambientala coboara sub -20° C cu conditia ca, mijloacele de transport sa fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atentie deosebita se acorda si vitezei de transport, numarului de opriri precum si varstei animalelor transportate. 

 Datorita conditiilor meteorologice exista riscul aparitiei stresului termic prin  frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si totodata identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilatie (se ridica parul/blana), ingramadire (pentru a conserva caldura), letargie si somnolenta si colaps. 

 

Pentru organizatorii targurilor in care se comercializeaza animale vii:

             Padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare necesara animalelor cazate.

         Daca numai o sursa limitata de apa potabila este disponibila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica.

 

Toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa evite orice suferinta inutila animalelor si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastarea animalelor detinute.

 

 

Prevederi aplicabile administratiilor locale:

            Conform prevederilor legale, autoritatile administratiei publice locale sesizate in legatura cu apritia de mortalitati la animale, informeaza de indata consiliul judetean care anunta in cel mai scurt timp posibil prestatorul de servicii de ecarisare contractat, acesta avand sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitatile de neutralizare a acestora.

 

Director executiv,

       Dr. Oros - Manarca  Sorin - Marcel

.

 

Foto - arhiva Bistritanews.ro 

0 comentarii6391 vizualizări14 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0